Sipaj i vozi: Doneli odluku da službena vozila i mašine mogu da se koriste u privatne svrhe

0
72

Sipaj i vozi. Nije lutrija ni nagradna igra već poslovna politika Javnog preduzeća Dragačevo putevi iz Lučana. Kako je nedavno otkriveno, poslovodstvo firme donelo je odluku da se radnicima dozvoljava da koriste službena vozila i mašine u privatne svrhe. Jedini uslov je da sipaju gorivo.

– Ovo je prvi put da na jedan ovakav slučaj nije dat neki nemušt i naivan odgovor nego je dat zvaničan dokumenat o načinu korišćenja službenih vozila. Obavili smo određene konsulatacije sa pravnicima da vidimo u kojoj je meri ta odluka u suprotnosti sa zakonom i dobili smo tumačenja da je apsolutno nedopustivo da se na taj način javna imovina daje na korišćenje, bez obzira da li su u pitanju radnici javnih preduzeća ili građani. Ostaje mnogo nedefinisanih stvari, na primer šta se dešava u slučaju kvara automobila, mašine ili u slučaju povrede na radu – navodi Miloš Pajić, odbornik u Skupštini opštine Lučani.

Da nešto nije u redu sa voznim parkom opozicija je zaključila na osnovu drastičnog povećanja sredstava za ovo javno preduzeće u budžetu, ali i dojava građana da vozila i mašine vidjaju na privatnim posedima. Medjutim, do tačne evidencije o njihovom korišćenju nisu mogli da dođu.

– Ovo što znamo do sada znamo na osnovu informacija dobijenih od građana koji su videli da se to radi, videli su mašine na privatnim parcelama i smatraju da to nije ispravno. Znam da smo na jednoj od sednica prošlog leta kada je na dnevnom redu bila tema izveštaj o trošenju sredstava JP Dragačevo putevi, da smo polemisali sa njima zašto se toliko novca izdavaja za troškove popravke mašina i amortizacije, što znači da se to baš koristi i troši – podseća profesorka Mirjana Kern iz GG Jedan tim.

Da Vas podsetimo:  Nije Jasenovac tema kad traže logoraši, nego kad kaže Vučić

Da mašine nisu bile tamo gde treba svedoče i meštani okolnih sela gde su putevi u katastrofalnom stanju. Građani su kažu nudili i gorivo i da plate ako treba, ali mašine nisu mogli da dobiju.

– Zabranjeno mi je izvlačenje šuta za mene i za moje glasače. Recimo, ko glasa za vladajuću partiju njima su dozvoljene i mašine i šut. Pogledajte kako izgledaju naši putevi u našoj mesnoj zajednici. Nudili smo i gorivo i sve drugo ali mašine nismo mogli da dobijemo za moju mesnu zajednicu – tvrdi Miloš Prepadović, predsednik MZ Košani.

Koliko je radnika koristilo pogodnosti javnog preduzeća nismo uspeli da saznamo ni mi, ali smo dobar deo voznog parka ovog vikenda ipak zatekli u krugu preduzeća. Medjutim, direktora nismo.

Direktor preduzeća Miloje Terzić nam je u telefonskom razgovoru rekao da će uticati na Nadzorni odbor da povuče odluku, obećavši da će nas pozvati i dati izjavu. Medjutim, to se nije desilo.

O legalizovanom korišćenju službenih vozila i mašina u privatne svrhe raspravljaće se na narednoj sednici Skupštine opštine. Malobrojna opozicija zatražiće odgovrnost i sankcije za rukovodioce ali i detaljan izveštaj o korišćenju službenih vozila i mašina. Za sva javna preduzeća.

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime