Šipka je srce Srbije

0
1222

trg republike

U kakvom stanju se nalazi Srbija najbolje se vidi u njenom centru – na Trgu Republike. Treba samo da stanete bilo gde i okrenete se oko sebe. Šta ćete videti? Narodni muzej koji ne radi više od deset godina, što znači da čitave generacije nikada nisu videle Paju Jovanovića, a treba da dobiju pelcer zbog kojeg ne moraju da napuste zemlju kako bi znali da mogu i odavde da budu deo sveta.

Videće nedavno zapaljenu zgradu Dunav osiguranja, koja će takva najverovatnije da ostane narednih pet godina, baš kao zgrada Borbe, išarana jajima koja su bacali demonstranti devedesetih. To bi i bilo OK da to nije zgrada Milana Stojadinovića, koja je tridesetih uvrštena u sve svetske almanahe kao simbol moderne umetnosti.

Kad pogledate dalje, videćete oronulu fasadu Jugoeksporta gde su Beograđani prvi put videli lepe statue i zapitkivali svoje roditelje, kao danas nas naša deca, kako te čike drže celu zgradu na leđima. Sada se s Jugoeksporta sliva voda i uništava fasadu, a pitanje je dana kada će klonuti i mermerne čike.

Pogled vas dalje vodi ka Staklencu, najodvratnijoj zgradi u celom Beogradu, podignutoj kao privremeni objekat. Ali je onda privremeno ispratio nekoliko generacija. Taj veliki kiosk, spomenik provincijskog duha na mestu gde se okupljaju stranci, prijatelji, zaljubljeni. Zamislite te poljupce ispred kioska a da niste radnik Štampe ili Future. Fuj.

Da li smo mi nedovršena nacija, baš kao i naš trg? Ili privremena, kao Staklenac?

Dom vojske i Narodno pozorište izgledaju ponosno u tom delu beogradskog Hanoja. Tako da dok čekate autobus 27 možete da zamislite kako vas helikopter izvlači s krova Doma vojske dok se sve oko vas raspada kao u ratnom filmu iz Vijetnama.

Da Vas podsetimo:  SAVET

A onda, kad padne noć, od pre nekoliko dana tu, u srcu Beograda, u srcu Srbije, ugledate striptiz-bar. I odjednom se nađete u mešavini Hanoja i Moldavije. Šokirani da nekom padne napamet da stirptiz otvara na 20 metara od pozorišta za decu Boško Buha. Da li smo mi normalni? Da li je normalan taj koji je izdao dozvolu? Da li stvarno iko misli da je normalno i evropski da kupite kokice ispred pozorišta i sednete u polastičarnicu na sladoled s detetom ispred striptiz-bara?

Narodni muzej ne treba ni da se otvori. Zar neko stvarno treba posle Paje Jovanovića i Nadežde Petrović da gleda Moldavke kako se uvijaju oko šipke.

Sto pedeset godina od rušenja Stambol-kapije Srbi su na njenom mestu otvorili striptiz-bar. Orijent se vratio. Šipka je srce Srbije.

I koji je to onda mentalni kod nacije koji želi da promeni Vučić, baš kao što je pre njega hteo Tadić? Da li je to definitivno naš ciganski, čergarski mentalitet? Da li smo mi nedovršena nacija, baš kao i naš trg? Da li smo privremena nacija, baš kao taj Staklenac? I da li se i naša država i naša nacija nalaze u privremenom stanju, kao kad na tri meseca iznajmite neki stan.

I zato bih u ovoj kampanji Aleksandra Vučića ili Ivicu Dačića ili privremeno veće Beograda ili Tomislava Nikolića, ili kog treba u ovoj zemlji, zamolio da za početak zatvori striptiz-bar na Trgu Republike. I otvori Muzej. U suprotnom ništa više nema smisla. Džaba smo rušili Stambol-kapiju.

Veljko Lalić

nedeljnik.co.rs

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime