Šiptarski plan B za Brezovicu

0
776

foto_vest__1469002860 S obzirom da je propao kapitalni projekat francusko-andorskog konzorcijuma o ulaganjima u Brezovicu, kosovska vlada najavljuje plan B za ovaj turističko-rekreativni kompleks, navodeći da će rešenje biti pronađeno ili u okviru Zakona o strateškim ulaganjima, ili kroz ponavljanje tendera, prenosi RTK2.

Navodi se da ministarka trgovine i industrije Hikmete Bajrami kaže da vlada u Prištini “trenutno razmatra dve mogućnosti za Brezovicu”.
“Najpre da Zakonom o strateškim investicijama, ukoliko bude izglasan u parlamentu u bliskoj budućnosti, budemo u mogućnosti da u direktnim pregovorima sa određenim brojem firmi koje su zainteresovane za projekat, a njihov broj nije mali, uđemo u pregovore i sprovedemo projekat Brezovica. Ako u bliskoj budućnosti ne budemo imali Zakon o strateškim investicijama, druga mogućnost je javna nabavka sa istim parametrima, kao i u prvom konkursu, uz to što će vreme realizacije projekta biti mnogo kraće”, rekla je Bajrami.

Bajrami tvrdi da će “vladina odluka o eksproprijaciji imovine na Brezovici stupiti na snagu do kraja godine, što će po njoj olakšati procedure oko ponovnog tendera”. Ona naglašava da je “potrebno još malo vremena kako bi se videlo ko je od investitora zainterosovan za Brezovicu”.
Neuspešan sporazum o ulaganjima u Brezovicu predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju smatra “velikim porazom za čitav region”.
“Plan B ne može nikako da nadoknadi moralnu amortizaciju koju je doživela Brezovica, jer ako analizirate da nismo uspeli kada je u pitanju Pošta, nismo uspeli još neke velike firme da privatizujemo, a isti trend prati i Brezovicu, mislim da je to veliki udar i kada je u pitanju imidž Kosova i na neki način će se i strani investitori pitati šta se to zbiva, jer nijedan veliki projekat ne uspeva da se implementira”, rekao je Grdžaliju.

Komentarišući da se “Beograd od samog početka protivio sklapanju sporazuma, tvrdeći da je Brezovica vlasništvo Skijališta Srbije”, Bajrami smatra da je “pristup Beograda bio pogrešan, jer bi realizacijom sporazuma Srbi u Štrpcu bili u dobitku”.

Da Vas podsetimo:  Hipokrizija Tribunala u Hagu

“Kao sto znate u projektu je bilo predviđeno otvaranje tri hiljade radnih mesta i smatram da bi to značilo poboljsanje kvaliteta života za tri hiljade srpskih porodica, što bi bilo pozitivno za ljude u Srbiji koliko i za nas ovde. Nas bi radovalo da jedan veliki projekat bude izvršen u Medveđi ili Bujanovcu, jer bismo znali da tamošnji Albanci imaju koristi od njega”, rekla je Bajrami.

Grdžaliju smatra da je “jedno od rešenja za Brezovicu regionalno partnerstvo”, dodajući da “Beograd i Priština nepotrebno gube vreme tražeći razlog za neuspeh”.

Grdžaliju je rekao i da je “u interesu Srbije da kosovski Srbi imaju perspektivu, a ulaganje u Brezovicu je upravo ono što bi omogućilo prosperitet svim stanovnicima srpske nacionalnosti u ovom delu Kosova”.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime