Sitnina ili smrt

0
1391

Pozdrav-iz-Beograda-sedamdesetih_slika_O_313289

Beograd je čudesan grad koji krije razne tajne. Kao dugogodišnji stanovnik rodnog grada, otkriću vam jednu od dobro čuvanih tajni beogradske kupovine.

U našem gradu nije dovoljno da imate novac ako želite da platite neku robu ili uslugu.To vas čini tek bednim kandidatom za kupovinu. Naime, morate da imate tačan iznos ili bar dovoljno sitnih apoena. U suprotnom, bićete izloženi osudi od stane prodavca do te mere da će odbiti prodaju.

Nije dovoljno ni da date približno tačan iznos.

Ako vam je račun u samoposluzi, na primer 463 dinara i vi date 500, kasirka će vas strogo pitati imate li tri dinara, ili 13 dinara. Ako nemate, biće ljuta i razočarana ali ćete uspeti da kupite robu.

Ali, ako želite da kupite kuvani đevrek u kiosku sa kokicama na Terazijama, morate da imate tačno 40 dinara ili ništa od kupovine!

Ne dao Vam Bog da sednete u taksi zato što kasnite negde a da nemate sitan novac!Ponudite li krupniju novčanicu od one koju želi da vidi taksista, počinje ljutnja, odmahivanje glavom, prevrtanje po novčaniku.Ako ste malerozni pa naletite na nezgodnog taksistu, moraćete sami da izlećete po trafikama i molite za sitno gde će vas naravno dočekati prezir i odbijanje, jer hoćete Sitninu a ništa ne kupujete!!

Beogradske kasirke su vam kao velike svetske sile. Naime, takođe primenjuju tehniku neprestanog uslovljavanja: ako imate 20 potrebno je 10, ako imate 10 tražiće vam 3… Naravno u slučaju da ste štreber i plašite se pravednog gneva kasirki, konobara i taksista spremićete tačan iznos ali ne očekujte za to nikakvu zahvalnost! Beogradski servis vašu će servilnost prihvatiti kao nešto što se podrazumeva.

Da Vas podsetimo:  Ko izda – …..!

To je valjda ta fatalna bege harizma: možete da budete Sultan od Bruneja al ako nemate sitno, ni đevreka okusiti nećete!

Dragana Kanjevac

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime