Situacija na Kosovu u SB OUN

0
900

krst u žiciProšle nedelje održana je redovna sednica SB OUN o razmatranju situacije na Kosovu i Metohiji. Podsećamo da se takva razmatranja sprovode tri puta godišnje i poslednji put je takva sednica održana u junu. Niz članova SB OUN (pre svega SAD, Britanija, Francuska i Litvanija) u poslednje vreme su isticale predlog da to razmatranje bude ređe, tvrdeći da se situacija na Kosovu navodno stabilizovala. Međutim, protiv toga je bila Ruska Federacija. No, najvažnije se ogleda u tome da se objektivno ne primećuje nikakva stabilizacija. Naprotiv, u zgradi skupštine Kosova upotrebljava se suzavac a nivo povratka izbeglica i raseljenih lica je najniži od 2 000. godine (!). Prema podacima Kancelarije visokog komesarijata OUN za izbeglice, u periodu od jula do septembra 2015. godine na Kosovo se dobrovoljno vratilo 213 ljudi (123 Srbina, 37 kosovskih egipatskih cigana, 23 kosovskih Aškalija, 22 kosovska cigana, 6 “kosovskih Bošnjaka”, 1 kosovski Albanac i 1 kosovski Crnogorac). Za period od početka godine dobrovoljno se vratilo ukupno 427 ljudi, što odgovara tendenciji održavanja nivoa povratnika na niskom nivou. Prema stanju iz septembra 2015 godine broj lica koja su se dobrovoljno vratila na Kosovo i Metohiju za period od 2 000. godine, iznosi 26 323 ljudi, a ukupan broj unutra preseljenih lica na Kosovu ocenjivano je na 16 950 ljudi, uključujući 474 lica koja kao i ranije žive u 29 zbornih tačaka.

Na sednici SB OUN održanoj 19. novembra tekuće godine, Ivica Dačić, zamenik premijera u vladi Srbije, istakao je da bez obzira na višegodišnje prisustvo međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji nisu stvoreni bazni uslovi za obezbeđenje nesmetanog i konačnog povratka interno raseljenih lica (IRL) što je po njegovom mišljenju glavni razlog za ovakvu situaciju. Uzgred, u uslovima sveopštih simpatija evropskih zemalja koje sada primaju izbeglice sa Bliskog istoka i Severne Afrike, treba napomenuti da Srbija i dalje predvodi spisak evropskih zemalja sa najvećim brojem IRL…

Da Vas podsetimo:  Sabaton pravi pesmu o najvećoj srpskoj heroini koja je dala život za zemlju, a mi je pustili da umre u bedi

Poslednje razmatranje situacije na Kosmetu u SB OUN u 2015. godini, ispalo je veoma neobično. Prvi put za sve vreme razmatranja ovog problema pred SB OUN članovima Saveta nije predočen izveštaja šefa Misije OUN na Kosmetu već samog generalnog sekretara OUN Ban Ki Muna. Formalno, to je povezano sa postavljanjem novog šefa Misije (UNMIK) i specijalnog izaslanika genseka OUN za Kosovo, međutim, teško je shvatiti zašto je bilo teško sastaviti odgovarajući izveštaj za čitava tri meseca od momenta njegovog imenovanja.[1] Uzgred, zaista treba obratiti pažnju na figuru novog šefa UNMIK. Radi se o Zahiru Taninu iz Avganistana. Z. Tanin nije profesionalni diplomata. On je stekao medicinsko obrazovanje, međutim, nije krenuo da leči ljude. Od 1980. godine radio je kao novinar, pa tako i saradnik britanskog BBC. Na diplomatskoj službi bio je samo 2007. godine. Uopšte, imenovanje Tanina demonstrira čudnu privrženost generalnog sekretara OUN prema postavljanju predstavnika Avganistana na dužnost šefova UNMIK i specijalnih izaslanika na Kosovo. Bivši šef UNMIK takođe je bio državljanin Avganistana Farid Zarif. Teško je shvatiti logiku zašto se na tako odgovornu dužnost za regulisanje konfliktne situacije postavlja predstavnik države koja ni svoj sopstveni konflikt ne može da reši već više desetina godina. Pored toga, primetna je ništa manje čudna logika da se na mesto koje zahteva neutralno obavljanje dužnosti sve iznova i iznova postavljaju predstavnici religije koja predstavlja jednu od suprotstavljenih strana. Sukob na Kosmetu nije samo etnički, nego i religiozni kao i sukob na prostoru bivše Jugoslavije u celini i zbog toga imenovanje po religioznoj osnovi ne može da ne posluži kao osnov za sumnju u nepristrasnost kako novopostavljenog činovnika tako i samog generalnog sekretara koji ga je imenovao.

Da Vas podsetimo:  UDRUŽENjU ''Gardijsko Srce''

Izveštaj generalnog sekretara OUN ozbiljno se razlikuje od svih prethodnih izveštaja koje su pripremali njegovi specijalni izaslanici za Kosovo. Naravno i prethodni izveštaji nosili su suviše uopšten i uvek pristrasan karakter u odnosu prema Srbima, ali ovo što je bilo predstavljeno ovaj put – prosto izaziva zaprepašćenje. To je najisprazniji od svih izveštaja koji su bilo kada predstavljeni za sve te godine. Praktično su u SB OUN bili pobrojani zapisi sa nabrojanim pojedinačnim incidentima uz potpuno odsustvo bilo kakve analize i čak pokušaja bilo kakvih generalizacija i zaključaka.

Posebno je karakteristično prećutkivanje realnih rezultata istrage okolnosti upada grupe bojevika sa Kosova i Metohije u Makedoniju, u maju ove godine. Pokušaj da se ovaj slučaj zanemari bez obraćanja pažnje na uzroke njegovog nastanka, u potpunosti može dovesti do recidiva nasilja za šta će odgovornost snositi oni koji su iz konjukturnih razloga odlučili da ovako ozbiljan incident ostave bez ikakve pažnje.

Takođe treba posebno istaći da u izveštaju Ban Ki Muna uopšte ništa nije rečeno o razvoju situacije sa stvaranjem Specijalnog suda za istraživanje zločina OVK. Čak ni bivši specijalni izaslanici generalnog sekretara OUN za Kosovo nisu sebi dozvoljavali tako nešto.[2]

Samo u izveštaju Federike Mogerini, Visokog predstavnika EU za inostrane poslove i politiku bezbednosti, sadržano je nekoliko redaka sa informacijama o razvoju situacije sa ovim sudom.[3] Međutim, ta informacija više govori o neaktivnosti, nego o realnom pokušaju da se utvrdi prava istina o divljačkim zločinima koje je OVK počinila, kako nad Srbima, tako i nad albanskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji. Formalno, Visoki predstavnik je obavestio o tome da je skupština Kosova donela ispravku Ustava koja dozvoljava da se stvori specijalno veće u sudovima Kosova. Međutim, u stvarnosti to naizgled pozitivno rešenje, predstavlja samo manevarski korak za skretanje pažnje, jer računati da će ti zločini biti objektivno razmotreni od strane samih kosovara protiv samih sebe – ne predstavlja čak ni naivnost, nego čisto licemerje. Praktično se radi o odugovlačenju posla i sklanjanju realnog istraživanja u stranu. U izveštaju se pokušava prikazati da to predstavlja progres.

Da Vas podsetimo:  Kosovo: koliko u stvari znamo? Onlajn biblioteka o Kosovu i Metohiji!

Drugim rečima, još jedno razmatranje situacije na Kosmetu pred SB OUN bilo je praktično srušeno. Generalni sekretar OUN nije predstavio nikakav objektivan izveštaj, a specijalni predstavnik i šef UNMIKA nisu izneli uopšte nikakvu informaciju koja bi mogla postati predmet ozbiljnog razmatranja stanja u pokrajini.

Aleksandar Mezjajev

fsksrb.ru

__________

[1] Formalno je Tanin stupio na dužnost početkom oktobra, no čak i u tom slučaju on je imao mesec dana na raspolaganju za pisanje izveštaja.

[2] Izveštaj Generalnog sekretarя OUN o Missiji Organizacije Ujedinenih Nacija po delima privremene admistracije na Kosovu // Dokument OON: S/2015/833

[3] Izveštaj Visokog predstavnika Evropske Unije za inostrane poslove i politiku bezbednosti

Generalnom sekretaru OUN o delatnosti Misije EU po pitanjima zakonitosti i pravnog poretka na Kosovu

(koji obuhvata razmatrani period od 16. jula do 15. oktobra 2015. godine) // Dokument OON: S/2015/833, prilog 1.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime