Sjećanje na srpskog orla Milenka Pavlovića: „Nećete vi da ginete, ja ću!“

0
176
Heroj Milenko Pavlović

Na današnji dan, 4. maja 1999. godine, poginuo je pilot Vojske Jugoslavije, komandant 204. lovačko-avijacijskog puka, potpukovnik Milenko Pavlović.

Poginuo je iznad Valjeva u borbi protiv NATO eksadrile, koja je brojala čak 16 aviona. U potpuno neravnopravnoj borbi, sam i bez radara, uspio je svojim hrabrim manevrima da zbuni pilote NATO-a i natjera ih u bjekstvo, ali je oboren od strane holandskih aviona koji su letjeli iz pravca Tuzle, a koje potpukovnik Pavlović, naravno, nije primjetio.

Potpukovnik Pavlović je ostao mrtav na licu mjesta, a ostaci njegovog aviona (MiG-29; № 18109) pali su u selo Petnjica.

Heroj Pavlović je sahranjen na Đurđevdan, 6. maja 1999. godine. Danas, on je simbol otpora Vojske Jugoslavije i srpskog naroda u apsolutno neravnopravnim uslovima. Zbog toga je, njemu u čast, nikao veliki broj spomen obilježja koji su imenovani upravo po njemu.

Vjerovatno i najznačajnije je preimenovanje vojnog aerodroma u Batajnici u „Vojni aerodrom pukovnik-pilot Milenko Pavlović“.

Ostaće zapisana u istoriji ratovanja, jedna od najljepših sentenci, koju je izgovorio upravo Milenko Pavlović, nakon što je izvukao iz kokpita mlađeg kolegu, spriječivši ga tako da krene u let smrti: „Nećete vi da ginete, ja ću“.

Izvor: Iskra

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime