Falsifikovali fotografiju o „srpskoj okupaciji“ Crne Gore

1
1200

Autor „knjige“ je Slobodana Čukića, a reklamira se kao „novo izdanje Pobjede“

Da falsifikatima crnogorskog režima nema kraja pokazuje činjenica da se na naslovnoj strani knjige „Početak srpske okupacije – komitska borba i narodna golgota 1918-1920“ nalazi fotografija iz 1913. godine iz bitke za Skadar.

Autor „knjige“ je Slobodana Čukića, a reklamira se kao „novo izdanje Pobjede“.

Režimska „Pobjeda“ je navela da knjiga „na obuhvatan način, hronološki i faktografski, prati događaje u Crnoj Gori od kraja 1918. do sredine 1920. godine i rasvjetljava mnoge nedoumice u vezi komitsko-ustaničke borbe i velikog narodnog stradanja tokom prvih 18 mjeseci karađorđevićevske strahovlade“.

Pokazalo se, međutim, da je u pitanju sveobuhvatan falsifikat, jer je fotografija iz 1913. godine prebačena u 1918. godinu.

Grubo skrnavljenje fotografije

Na naslovnoj strani knjige pod naslovom „Početak srpske okupacije“ besprizorno je podmetnuta fotografija sa Skadra iz januara 1913. godine. Fotografija je objavljena u čuvenom francuskom nedeljniku L’ILLUSTRATION u izdanju od 17. maja 1913. godine.

U propratnom tekstu navodi se: „Poslije krvavog i očajnog boja na Bardanjolu 25 – 27. januar 1913 godine…“, što potvrđuje i izdanje u tadašnjoj domaćoj štampi.  Zloupotrebi ove istorijske fotografije i vrijednog svjedočanstva tu nije kraj. Fotografija je od strane izdavača grubo oskrnavljena – i sa nje je „uklonjen“ crnogorski vojnik, učesnik krvave borbe za oslobođenje Skadra, koji sa majkom stoji nad grobom stradalog oca, odnosno supružnika. Intervencijom izdavača, majka je ostala sama na fotografiji dok njen ponos i njenu tugu, izdavač stotinu godina kasnije „otima“ za svoje i ideološke potrebe svojih nalogodavaca.

Kako čitati „knjigu“ koja u naslovu nudi falsifikat?

U jedno nije potrebno sumnjati – da projekat „Pobjede“ zaista, kako u najavi i kaže, rasvetljava mnoge nedoumice.

Da Vas podsetimo:  Zna li Srbija čija je Baranja

Nakon ovakve zloupotrebe i skrnavljenja jednog vrijednog istorijskog svjedočanstva Skadarske epopeje, mnoge „nedoumice“ definitivno jesu otklonjenje i to u samom startu.

Prije svega po pitanju motiva onih koji iza ovog projekta stoje i čija je namjera u smjeru ideološkog krojenja istorije. Na taj način, oni se neodgovorno i nedostojno ne odnose samo prema događajima u Balkanskim ratovima 1912 – 1913, već i prema događajima iz 1918 – 1920 na čije tumačenje pretenduju. A o nedopustivom odnosu prema metodologiji koju istorija kao nauka nudi i zahtijeva, svaki komentar je suvišan.

Ovakav postupak predstavlja nedopustiv odnos prema prošlosti i krajnje neodgovoran odnos prema sadašnjosti i budućnosti svih građana Crne Gore i nesumnjivo daje za pravo opomeni čuvenog njemačkog pisca Tomasa Mana koji je rekao da se nekada iz „istorijskih djela“ više može saznati o istoričarima nego o istoriji. Ako se u ovoj malograđanskoj opereti nedopustive lakoće falsifikovanja – uopšte može i govoriti o kategoriji istoričara.

Reakcije na društvenim mrežama povodom ovog skandala su mnogobrojne, a na falsifikat je prva ukazala FB stranica „Istorija srpske Crne Gore“.

Gdje su Vijesti stale, tu je Pobjeda nastavila

Predsjednik Udruženja  „Pokret sloboda narodu“ Boško Vukićević smatra da se potvrdila ona tradicionalna – niko dukljanske fanatike ne može ismijati, nagrditi, obesmisliti, ukopati – kao oni sami sebe.

Recimo, ova knjiga se najavljuje kao nešto na šta se „dugo čekalo“, naslovljena je kao „Početak srpske okupacije“ i govori o „karađorđevićevskoj strahovladi“. A sama naslovnica knjige, tj. fotografija na njoj, grubi je i podli falsifikat! Na falsifikovanoj fotografiji predstavljena je majka u žalosti a njena nesreća je, kako sugeriše naslov knjige, produkt izmišljene „srpske okupacije Crne Gore (1918-1920)“. Na originalnoj fotografiji majka tuguje na Tarabošu (Skadar), 1913. godine zajedno sa sinom, na grobu svog poginulog muža. Na falsifikovanoj fotografiji sin je „kropovan“, naveo je Vukićević.

Da Vas podsetimo:  ZAŠTO HRVATSKA NEMA PRAVA NA NIKOLU TESLU?

Sličnu podvalu su napravile „Vijesti“ kada su objavile sliku iz knjige Rastodera, koja navodno predstavlja „obješene Crnogorce žrtve srpske okupacije“, a zapravo se radilo o obješenim Srbima u Trebinju od strane austrougarskog okupatora.

Izvor: in4s.net

1 KOMENTAR

  1. Zbo svega ovog,ODMAH SVE TITOVE KOMUNISTE IZ C.GORE KOJI SU DOŠLI DA OKUPIRAJU SRBIJU 1944,SVE PROTERATI,TAMO ODAKLE SU DOŠLI,A DA POVEDU SVE SVOJE,NIKO DA NE OSTANE.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime