Škola nema para ni za poštansku marku

9
1649

grljan-skolaZbog nepostupanja ustanove u skladu sa odredbama Zakona o informacijama od javnog značaja, Goran Manojlović, bivši zaposleni u OŠ „Vladislav Petković Dis“ u Grljanu, lice čija su prava prekršena, Prekršajnom sudu u Zaječaru podneo je prekršajnu prijavu protiv Jasmine Firović, direktora OŠ „Vladislav Petković Dis“ u Grljanu. Naime, Manojlović je zatražio da mu se dostavi zapisnik sa sednice Nastavničkog veća, što se moglo jednostavno kopirati (ukoliko škola ima kopir aparat) ili štampati (valjda škola ima štampač) i tražiocu takvog dokumenta dostaviti u školi (Manojlović je u to vreme bio zaposlen u školi u Grljanu). Uostalom, to isto moglo se uraditi tako (što je danas najjeftinije i najjednostavnije) što bi se traženi dokument tražiocu prosledio elektronskom poštom. Umesto da traženi zapisnik dostavi tražiocu (za šta nije bilo potrebno da se utroši više od jedne minute), direktor škole se odlučila da zahtev zaposlenog jednostavno ignoriše. I sada, umesto onog jednog minuta (ili par sekundi, ako se dokument prosleđuje elektronskom poštom), biće potrebno puno vremena da se u školi u Grljanu stvari postave na svoje mesto.

Ovakav primer, kakav je ovaj slučaj u Grljanu, pokazuje koliko su se rukovodioci pojedinih škola osilili i birokratizovali, da i za najobičniji zapisnik sa zajedničkih sastanaka u školi mora da se koristi Zakon o informacijama od javnog značaja. Takvoj bahatosti i javašluku doprinosi donekle neprecizan Zakon o osnovama sistema obrazovanja, kao i sudovi koji imaju „razumevanje“ za nezakonite radnje čelnika škola.

Manojlovića je sud pozvao da bude saslušan u svojstvu svedoka. Uredno se odazvao pozivu suda. Pre nego što je saslušan ostao je pri svojoj izjavi da traženu informaciju nije dobio u zakonskom roku, kao ni obaveštenje od strane škole da se zahtеv odbija, čime je dokazao da je direktor izvršio povredu odredbe člana 16. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Uz to, shodno odredbi člana 46. stav 8. prethodno navedenog zakona tražio je da se odgovorno lice kazni, pogotovo ako se zna da direktoru škole to nije prvi put da postupa na sličan način. Još jednom, u ranijem periodu, dogodilo se da škola nije htela da postupi po podnetom zahtevu, nego je to učinila tek nakon žalbe podnosioca zahteva i reakcije Poverenika za informacije od javnog značaja.

Da Vas podsetimo:  Ove godine podnete 44 žalbe Savetu za štampu, Blic najčešće kršio Kodeks

U datoj izjavi Manojlović je osporavao izjavu direktora da škola nema para i da direktor snosi troškove iz svog džepa, jer u trenutku dostave i kasnije bio je zaposleni u ustanovi, te je direktor mogao i lično da mu dostavi tražene informacije. Svedok Goran Manojlović istakao je da je škola u blokadi upravo zbog nezakonitog rada direktora, koja mnogo toga ne čini kako valja i koja je školu dovela do ovakvog žalosnog stanja. Odredbom člana 62. Zakona o osnovama sistema obrazovanja direktor je odgovoran za zakonitost rada i za uspešno obavljanje delatnosti ustanove, te ovo samo pokazuje da je upravo nezakonit i nesavestan rad direktora školu doveo do pozicije da nemaju para ni za poštansku marku.

Zanimljiva je izjava svedoka Danijele Bojović, zaposlene u OŠ „Vladislav Petković Dis“ u Grljanu koja očigledno štiti direktora u kršenju zakona i pokušava da je opravda. Danijela Bojović, kako smo dobili informacije, nije nastavnik početnik, i zato nas je začudilo podržavanje ovakvog bezakonja i to još na sudu. Pravilnikom o vođenju evidencije u osnovnoj školi propisano je gde se vode i gde se pišu zapisnici odeljenskih veća. U dnevniku obrazovno-vaspitnog rada postoji nekoliko slobodnih stranica gde se pišu zapisnici odeljenskih veća. Ovo je izgleda prvi slučaj u istoriji školstva da se zapisnik o radu Odeljenskog veća piše na listu papira. Svedok Danijela Bojović u datoj izjavi spominje i navodi izvesnog kolegu Dragana, a takvo zaposleno lice u to vreme u školi nije postojalo. Dolazimo do zaključka da je izjava Danijele Bojović bez značaja. U datoj izjavi ničim nije dokazala da je direktor škole postupila u skladu sa zakonom.

Grljan - igrališteSud konstatuje da su izjave svedoka Danijele Bojović i okrivljene saglasne, te ceneći odredbu člana 13. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja („Organ vlasti neće tražiocu omogućiti ostvarivanje prava na pristup informacijama od javnog značaja ako tražilac zloupotrebljava prava na pristup informacijama od javnog značaja, naročito ako je traženje nerazumno, često, kada se ponavlja zahtev za istim ili već dobijenim informacijama ili kada se traži preveliki broj informacija“) i odredbi člana 250. stav 1. tačka 2. (isključivanje prekršajne odgovornosti) doneo presudu da se okrivljena oslobađa odgovornosti.

Da Vas podsetimo:  Prosjakinja iz Knez Mihajlove svojim čoveštvom rasplakala čitav region

Prema prethodno navedenoj odredbi Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, škola je morala u zakonskom roku da odbije zahtev ili dostavi tražene informacije, što je sud evidentno izostavio i nije konstatovao.

Ovakvom presudom, koja se donosi „u ime naroda“, daje se mogućnost da direktor nastavi da sprovodi svoje bezakonje, jer zna da, šta god činio, neće biti kažnjen.

Goran Manojlović kaže da će uložiti žalbu Apelacionom sudu, jer smatra da se tu radi o velikim (neshvatljivim) i očiglednim propustima suda. Takođe, Manojlović dodaje da će žalbu na izrečenu presudu da prosledi Povereniku za informacije od javnog značaja, jer je njegovo pravo uskraćeno, potom Zaštitniku građana kao i resornom ministru pravde.

P. Petrović

Koreni

9 KOMENTARA

 1. Ovo je najveća sramota za samog direktora a i za one koji su ga postavili na to mesto. I u drugim školama u Zaječaru imamo slične slučajeve. Valjda direktori treba da budu najsposobniji ljudi iz kolektiva, a ne članovi stranaka koji škole vode u propast. U pravu je kolega Goran, i treba ovako da se radi, da se jednom tome stane na put.

 2. Ova skola po Pravilniku i ne moze postojati kao pravno lice, ima manji broj odeljenja negi sto Pravilnik trazi kao minimum. Upitan je i broj ucenika po odeljenjima.
  Sudija je nepravedan, ali to je ono sto Evropa kazuje da je najslabija karika u uslovima prijema Srbije je bas sudstvo!
  Gorane samo napred istraj, bar da ne spavaju mirno.

 3. Ako u Zakonu o dostupnosti informacija piše da informacija mora da bude dostupna, onda ne treba da nas zanima koji je motiv onoga ko te informacije traži niti koliko puta nam se sa tim ili sličnim zahtevom obratio, nego treba da postupimo u skladu sa javnim interesom.
  A javni interes je – da se postupa u skladu sa zakonima jedne zemlje!

  Ko to ne shvata, treba ga odmah i zauvek izopštiti iz sistema!

  Takođe je potpuno paradoksalno da onaj od koga se traži određena informacija, odbije da je dostavi, pod izgovorom da onome koji tu informaciju traži, ta informacija nije potrebna.

  Izvinite, ko mu dade to pravo da on o bilo čemu odlučuje?!

  To je isto kao kada biste odbili da prodate hleb nekome ko je debeo, pod izgovorom da mu taj hleb ne treba, jer će se od njega dodatno ugojiti.

  I izvinite, a šta ćemo ako taj debeli kupuje taj hleb nekome ko je gladan i ko nije debeo! Ili nekome, ko taj hleb ne može sebi da priušti?!
  Treba li mu uskratiti i pravo da nahrani stare i bolesne?!

  Država mora da počne odgovorno da se ponaša.
  Sudija, takođe!

  • O, kako to divno i bajkovito zvuči kada ga vi tako banalizujete…ali,valjda ste čuli za onu narodnu:,,Nije žvaka za s…ka,(a ni svaka informacija za ludaka)!„Ali, vi, kao ni brojni drugi, verovatno niste znali da je o tome ovde reč,pa se vama da i oprostiti na neinformisanosti.

   • Gospodine Stojkoviću,

    Nisam siguran da li ste Miloje ili Milovan, jer čas pišete jedno čas drugo. O kakvim ludacima Vi pričate? Zapitajte se i valjda znate ko je bio pacijent ustanove u Beogradu, javnost u gradu dobro zna. Vi, pokušavate da mišićima i snagom odbranite direktora, Nešto ne ide vam za rukom. Direktor se brani ako pošteno radi, a ovakav direktor uopšte ne zaslužuje da se reč odbrane uputi. Vi, kao veliki obožavaoc direktora mora da imate neku veliku korist i interes čim ga branite i gledate svoj lični interes, zarad uništavanja škole i društva. Stvar je očigledna i jako prosta da je direktor prekršio zakon i da za to mora da odgovara. Da li u toj školi treba da se desi neki nesretan slučaj kao u Nišu, pa tek onda se pokrene postupak odgovornosti protiv direktora? Tada bude kasno. Šta ko nije znao, o čemu je reč? Ovde je jasan primer nezakonja i dalje reči nisu potrebne. Nije potrebno da nam Vi prepričavate i dajete mišljenje, tekst sa presudom jasno govori.

   • Vaše reči, gospodine Stojkoviću, još jedan su dokaz da je nastavnik Manojlović u pravu, a da direktorica u školi Grljanu radi traljavo, nesavesno i loše.

    Naime, ako direktorka nema nikoga boljeg da pošalje da je brani, onda nije trebalo ni vas da angažuje. Ko god pročita vaše reči shvatiće da se tu radi o nasilniku koji nasiljem hoće da natera svet da poveruje kako je jedna osoba (Manojlović) loša, a druga (direktorka) dobra, iako stvari, činjenično, stoje potpuno obrnuto.

    Stojkoviću, to tako ne ide, ali sumnjam da vi imate kapaciteta da to razumete. Uostalom, u konkretnom slučaju koji navodi gospodin Manojlović, stvari su toliko jasne, sve je precizno dokumentovano, da nema prostora ni za kakve druge spekulacije. Ostaje samo da se vidi koliko je jaka sprega suda i rukovodioca škole u Grljanu, to jeste, koliko se bezakonje i korupcija razmnožilo u ovom i sličnim slučajevima u opštini Zaječar.

 4. Kakav direktor – takva škola! U doba savremene nauke i tehnologije, u pravcu budućnosti kome teži svaka škola i obrazovanje, ovde vidimo totalni kolaps i raspad sistema.
  Direktor jedne vaspitno-obrazovne ustanove,koji je školu doveo udo takvog stanja ,da nema ni za markicu da bi poslao pošiljku, prava je sramota i za selo i za školu.
  Uz sve to i podaci koji su izneti, ukazuju da ni sudstvo nije ništa bolje,jer bezakonje nadvladava opšti društveni sistem.
  Moralne vrednosti su na dnu, lica koja se bore za istinu i pravdu, jesu heroji, ali kuda i dokle?
  – ISTINO SPORA SI, ALI VALJDA ĆEŠ DOSEGNUTI DO ONIH KOJI TE ČEKAJU-

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime