Škola organizovano vodi decu u kafanu

1
1549
Foto: ucl.ac.uk

Čuh danas da je u jednoj beogradskoj osnovnoj školi u centru Beograda, nekada vrlo uglednoj, prošle godine razredna vodila decu u kafanu, kao, da obeleže Novu Godinu. Ne znam detalje, samo znam da su roditelji pustili decu, ali su bili zaprepašćeni činjenicom da tako nešto škola dopušta. Ove godine Školski odbor ili Savet roditelja, ne znam tačno, usprotivio se tome, direktor(ka) podržala iz sve znage, ali je razredna, mic po mic, uspela da prevede žedne preko vode – opet sa decom ide u kafanu na „lažni“ Doček (veliko „D“, jašta)! Koju korist ima profesor da dvanaestogodišnjake vodi u kafanu, to treba da ispita policija. Ali, kakav je to motiv, kakvog čoveka, da to može da radi rođenim đacima, to će se teže objasniti. No, mene to ne buni – vazda bilo svakakvih. Gde smo mi u svemu tome…? Ima li NAS, ljudi Božji?! Muk… Čini se da nije ova razredna prva fijuknula!

Da bi jedna razredna mogla ovo da radi, mora da ima ovce oko sebe. Jer… Ko normalan šalje decu u kafanu – sa školom? Dakle, prvo su fijuknuli roditelji. Ne smeju kafani i školi da kažu „Ne!“. Zašto? Što ne bi? Pa, škola odavno nije vaspitna ustanova. Ona samo obrazuje decu po kalupu globalističkih ljubitelja profita. Njima treba jeftina radna snaga koja neće da misli, ali da l` im baš treba pijana radna snaga… hm? Pa, ne baš. A roditelji to ludijanje nad sopstvenom decom dopuštaju, po principu „Daj da se deci desi nešto lepo. Neka se provedu“. To, drage mame i tate, nije lepo! Nije ni korisno. Naprotiv! Znači, roditelji su prepustili sopstvenu decu drugome. Školi. To jest, nekome u školi. Kome?!
Onda je tu fijuknulo i Ministarstvo prosvete. Zato što je Školski odbor ili Savet, ko li, lepo predložio da se Nova godina obeleži u školi, ali, jok, pobedila razrednina kafana! Ima li Srbija neko pedagoško odeljenje u Ministarstvu prosvete?! Ima li nekog stručnjaka da kaže: „Kakva, bre, kafana?!“. Ili smo svi postali shizofreni, podeljeni između onog što znamo da valja i onog što nam kažu da valja za Srbiju?

Da Vas podsetimo:  OSTAJTE OVDJE... KAKO NE BI ZNALI, NI KAKO JE OVDJE!

Bila sam danas, kao i obično, na Kalenić-pijaci, subota je, da kupim šta mi treba za slavu. Jaje ne može na zemlju da padne. Sprema narod za Svetog Nikolu. Prvi put sam videla da su mesarnice prazne, a da se pred prodavnicama riba otežu redovi na sve strane sveta. Izgiboše prodavci u ribarnicama. A, bre, nigde paniranih fiš-fingersa na kilo… Greota. Ostavljen narod na cedilu i bez štapića od lignji. Meni je to smešno, jer smo i do sad slavili bez toga. Ali, na žalost, malo ko je posno slavio Svetog Nikolu. Šta ćeš. Bio komunizam… Danas? Danas se to jako promenilo. Jako. Danas otvoreno narod u pekari, u kafiću, pita „Imate li nešto posno?“. Ranije se to pitanje uvijalo u celofan. Kao: „S čim vam je ovo? A ono?“. Sad nema šta da pitaš, svuda su žute ceduljke sa cenama za posno. Došlo vreme… stide se oni koji ne poste. Da prosto čovek ne veruje.
Još tri-četiri dana do slave, a već su redovi pred ribarnicama

Od slavljenja posne slave do spoznaje da je vera – vera u Dobro, fali samo pola koraka. Onog časa kad ovi, koji slave slavu, shvate da slava nije tradicionalizam, nego sam život, ovaj naš svakidašnji, kome je imanentna pravda, poštenje, poštovanje, ljubaznost, požrtvovanost, solidarnost, ljubav i mir, tog časa to postaje duhovna elita kojoj ne možeš da vodiš decu u kafanu, uopšte, a kamoli za vreme posta.
Samo se iskreno nadam da nismo usput izgubili decu – sasvim. Neku jesmo. Da nismo, ne bi bilo toliko vršnjačkog nasilja i maloletničkih trudnoća. Imamo li komunikaciju sa onima koje odgajamo?

Da Vas podsetimo:  Vučić, zima i odgovornost za stanje u EPS-u

Ili smo svi mi fijuknuli pre ove razredne? Ne znam. Ili je ova razredna jedna od retkih koja još uvek jaše na metli…? A mi ćemo našu decu dopratiti gde ona kaže…?
Ne, ne! Ovaj Beograd možda jeste lud, ali nije toliko lud!
PS Danas sam završila pisanje knjige u kojoj nema ni jednog teksta sa ovog bloga. Kažu da sam napravila hit. Baba-bestselerka vam maše.

O, Bože! Od sinoć i jutros mi javljaju da deca organizovano sa školom dolaze u šoping-centre Ušće i Delta siti u Beogradu. Slažem se da je to čist satanizam, u smislu porobljavanja dece potrošačkim mentalitetom. Da…

Sećam se jednog učitelja Paje iz Despotovca koji je dolazio u Beograd, vodio ih u zoološki vrt i u dečje pozorište. Bilo je to valjda 1987., mislim… On je toliko molio organizatorku u pozorištu da ne otpočnu predstavu, dok ne dođu, ne zavisi od njega cela ekskukrzeja, on samo zove da moli za svoju decu da predstava ne počne, sigurno će doći, evo, šalju pare odmah. I došao je na vreme sa decom. Joj, kakv je bio sladak! Nosio je šešir. Oči mu pune ljubavi. Tih godina je „Jugoprevoz“ iz Čačka, koji je u svakom mestu imao svoj autoprevoz, prevozio i do 75.000 dece u Beograd, u zoološki vrt, pozorište i tako to – godišnje! Plus Sajam knjiga! Sve to i dalje postoji u Beogradu, ali danas decu specijalno vodaju po šoping-molovima i kafanama… Nezamislivo! Nedopustivo! Aman!

Ovo je pitanje za Ministarstvo prosvete. Stvarno… Čime to škola prosvećuje decu? Koje su to vrednosti koja država posreduje preko škola?! Je l` će sad svi da budu obučeni kao i rijaliti šouovima? Ili u turu ipak treba da im se ubace i seksi šopovi…? Je l` bi i to bilo obavezno preko škola, ili bi to bilo fakultativno? Fakultativno u osnovnoj školi. O, Bože, ne daj da pobudalimo načisto. Spasi nam bar decu… Bože naš…!

Da Vas podsetimo:  Srpska vojska ne sme biti zatvorena u kasarnama

Perla

blogfrket.blogspot.rs

1 KOMENTAR

  1. Kafana je mesto gde osnovnoškolci, klinci, slave malu maturu. Kada je u jednoj školi direktor hteo da uvede proslavu u zgradi škole, hteli su da ga pojedu i deca, i roditelji. Što se tiče Ministarstva prosvete – ono se nikada nije mnogo meešalo u svoj posao. To znam – jer naprosto ZNAM! U martu prošle godine, roditelji devojčice (osmi razred) rezervišu za juni (dan i sat) dolazak frizera i kozmetičara da „doteraju“ devojčicu za matursko veče. Ja u čudu pitam – pa zašto već u martu? – Odgovor: A, pa kasnije su svi termini popunjeni…Ko je ovde lud? Verovatno ja jer ne mogu da shvatim ni proslavu u kafani, ni to ludilo oko toaleta i zakazivanja za „doterivawe“.. E, sada čujem da Ministarstvo razmišlja da uvede obavezne „uniforme“ …Ma, kako da ne?! U Palatu pravde niko ne može da uđe ako nije pristojno odeven. Dovoljno bi bilo uvesti propis, ali PROPIS da učenik ne može prisustvovati nastavi obučen kao da je pošao na Adu. – vrati ga kući da se upristoji, a upiši mu neopravdane časove.. Samo toliko…Eto reda „očas posla“…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime