Škola u Čumiću prva u Srbiji koja je uvela uniforme

1
40

Osnovna škola „Prota Stevan Popović“ iz Čumića prva je u Srbiji koja je uvela uniforme, i to na inicijativu učenika, a u svemu im je pomogao direktor Aleksandar Jovanović, piše Sputnik Srbija.

Direktor je rekao da se ideja rodila kada su se na đačkom parlamentu kao jedna od tema spomenule socijalne razlike, te su svi zajedno pokušali da pronađu način kako se nijedno dete ne bi izdvajalo od drugih u bilo kom smislu.

Đaci su primetili da se neka deca drugačije oblače od drugih. Ja sam rekao da razlike u oblačenju mogu da se saniraju samo putem uniformi, njima je to bilo interesantno, mada smo imali i anketu gde je 6. razred tražio unoforme, a pretpostavljam da su im roditelji to predložili. Malo su istraživali gde postoje uniforme, kako izgledaju i rešili su kakav dizajn žele, osmislili duks, boju za dečake i devojčice i tako smo počeli, ispričao je Jovanović za portal Drugačije.

Kada su napravili probni model, đaci su išli od razreda do razreda i pokazali proizvod drugarima. Oduševljenje je, prema rečima direktora, bilo veliko, te danas ne postoji nijedan đak koji se ne pridržava nošenja uniforme, iako ih niko na to ne primorava.

Kako tvrdi, bilo je roditelja koji su osetili olakšanje zbog uvođenja uniformi, jer nisu u zavidnoj materijalnoj situaciji, a mališani su pokazali svoju humanost maksimalnom podrškom drugarima koji nemaju dovoljno novca da kupe odelo za školu.

Ja sam našao dva sponzora koja su donirala sredstva, pa je cena unforme bila oko 900 dinara, a sva deca koja su socijalno ugrožena i nisu mogla da je isfinansiraju, dobila su pomoć. Ostali đaci napravili su jesenji vašar i od novca koji su dobili prodajom suvenira i nekih svojih predmeta platili su uniforme socijalno ugroženoj deci, tako da su svi na kraju dobili odeću, pojašnjava on.

Da Vas podsetimo:  Milutin Bojić i srpsko stradanje 2. deo

Kolegama širom Srbije poručuje da inicijativu prepuste deci kako bi pokazali kreativnost i međusobno se još više zbližili.

Utisak o pripadnosti školi je veći, drugarstvo i zajedništvo je izraženije nego što je bilo. Oseća se potpuno drugačija i pozitivnija atmosfera za rad. Osnovni cilj naše škole je opstanak sela i ove ustanove u njemu. Da se porodične vrednosti i empatija ka drugom neguju. Ja im želim da pre svega budu dobri ljudi, a tek onda uspešni i obrazovani đaci, izjavio je direktor.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime