Školi u Čaglavici preti gašenje

0
2144

Nakon sto godina od postojanja, isturenom odeljenju Osnovne škole Miladin Mitić u Čaglavici preti gašenje!Zbog smanjenja broja učenika Ministarstvo prosvete Srbije uvelo je sistem kombinovane nastave, pa mnogi roditelji najavljuju da će svoju decu prebaciti u susedna sela.

caglavica
Na njivama Srba iz Čaglavice nikao novi grad. Najveći deo posle 17. marta 2004. godine.

Pre samo nekoliko godina u toj četvorogodišnjoj osnovnoj školi bilo je preko stotinu dece, danas ih je dvadeset četvoro. Zbog toga je Ministarstvo prosvete Srbije donelo odluku da se uvedu kombinovana odeljenja. Tako će na primer, učenicima prvog i trećeg razreda, na istom času predavati jedan učitelj. Roditelji učenika zabrinuti su zbog ovakve odluke i pokušaće, kako kažu, da ubede Ministarstvo prosvete Srbije da promeni svoju odluku, a ima i onih koji žele da ispišu decu iz ove škole.

“Poslaćemo zahtev Ministrastvu da se odustane od te odluke, ako, ne može da se pređe na neke radikalnije poteze i da podržimo te učitelje, jer uvek je odluka na onima koji su na vrhu, videćemo, ali najgore je što deca ispaštaju”, kaže jedan od roditelja Miroljub Ađančić

Direktor škole Miladin Mitić, Ljubiša Karadžić, kaže da po zakonu ako odeljenje nema najmanje 10 učenika onda se prelazi na kombinovana odeljenja. To po njegovim rečima nije dobra opcija, ali i nije jedini slučaj.

Nasilje 17. marta u Čaglavici
Nasilje 17. marta u Čaglavici

“Ovo nije pilot projekat Ministrastva prosvete i školske uprave samo za Čaglavicu, kombinovana odeljenja postoje širom Srbije i to se uvodi samo zbog broja dece. Zaključak roditelja je da svako ima pravo na svoju inicijativu, da pokušaju na razne adrese i do Ministrastva prosvete, i da se vrati kao što je bilo 31-og avgusta, a to je isti broj odeljenja, a ne odeljenje sa dva razreda”, rekao je Karadžić.

Da Vas podsetimo:  Stranci ne obilaze srpska stratišta

U Mesnom odboru Čaglavica kažu, da je smanjenje broja dece u ovoj školi, kao i samih Srba u ovom selu posledica dugogodišnje nezainteresovanosti predstavnika Srba, kako u srpskim tako i u šiptarskim tzv., „institucijama“.

Tako je od čisto srpskog sela koje je brojalo 300 kuća, danas ostalo svega 120 srpskih domaćinstava. Prodaja kuća i zemlje počela je posle 17-og marta 2004. godine, kada je u ovom selu zapaljeno 10 srpskih kuća. U poslednjih dvanaest godina niko od srpskih predstavnika nije došao da ove ljude pita zašto prodaju, a niko nije ni pokušao da na bilo koji način to spreči.

Problem sa školom će, kako kaže Nebojša Marković iz Mesnog odbora Čaglavica, samo ubrzati proces iseljavanja Srba iz ovog sela.

“Gašenje škole ne dolazi u obzir jer gašenjem škole, to bi bila jedna velika katastrofa a samim tim to bi bio jedan signal da građani Čaglavice masovno napuste Čaglavicu”, rekao je Marković

Crkva koju u Čaglavici gradi šiptarska "vlada"
Crkva koju u Čaglavici gradi šiptarska „vlada“

Čaglavica je selo udaljeno tri kilometra od Prištine. Jedno je od sela na teritoriji opštine Gračanica u koje je najmanje ulagano u poslednjih 16 godina. Nema kanalizacione mreže, divlje deponije su na sve strane, putevi u katastrofalnom stanju. Ono što je urađeno je dečiji park i to sredstvima USAID-a i završena je zgrada obdaništa čija je gradnja počela 1997. godine, ali je pitanje, da li će dok nova zgrada ne profunkcioniše, uopšte biti dece za ovu ustanovu.

Lokalna vlast takozvane, nepriznate „republike Kosovo“ u kojoj učestvuju Srbi, a u dogovoru sa uzurpatorima eparhije Raško – prizrenske vlasti započele su u ovom selu, gde je nekad živelo 2000 Srba, a danas ih ima oko 500 i izgradnju crkve koju finansira šiptarska vlast, o čemu smo pisali tada pod naslovom Teodosije ‘osveštao’ prvu crkvu koju gradi tzv “republika Kosovo“!, pa meštani često u šali kažu, da im vlast time poručuje da im je jedino ostalo da se za svoju i budućnost svoje dece, mole Bogu.

Da Vas podsetimo:  „Loših 100 čine Srbiji veliko zlo...(1)“

kmnovine.com / newpressproduction.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime