Školska godina košta mnogo više nego ranije – Druga strana medalje

0
667
Foto: printscreen

U ovoj školskoj godini nastava je organizovana po principu onlajn nastave i nastave u školi. Odeljenja su podeljena po grupama koje naizmenično dolaze u školu. Za sada je primenjen metod da se u školi vrše sva ocenjivanja , odnosno testovi i ispitivanje učenika isključivo je u učionicama.

Sam završetak prethodne školske godine već je bio nešto na šta učenici u Valjevu nisu naviknuti , ali s druge strane i uvod u sve ono što ih je sačekalo od septembra. Onlajn nastavom i ovakvim sistemom rada najviše su čini se pogodjeni učenici petog razreda osnovnih  i prvog razreda srednjih škola.

Deca tvrde da osim što ne poznaju decu iz suprotne grupe često brojne lekcije propuštaju u smislu predavanja. Tako se dešava, u šta je Vamedia imala priliku da se uveri, da čak tri lekcije budu ispredavane samo jednoj grupi dok je  ona grupa koja je te nedelje bila na onlajn nastavi dobila slajdove u onlajn učionicu. Ista grupa potom je morala na test, a da nije uspela da pribavi nijedno objašnjenje.  Deca takodje tvrde da predavanja na internetu nisu često odgovarajuća udžbenicima , a još manje zahtevima predmetnih nastavnika.

I sami nastavnici pak tvrde da je jako teško popamtiti šta je u kojoj grupi u toku predavanja dodatno objašnjavano ili dodatno rečeno. „Mi imamo praktično dvostruko više posla. I moguće je da sam u jednoj grupi u toku predavanja nešto ispričao , a da ova grupa koja je tada bila onlajn to ne zna . Zaista se i kolege trude da postavljamo uopštena pitanja. Dostupni smo deci što na viber grupama, što putem gugl učionice. Znamo da je deci teško i trudimo se da im pomognemo koliko možemo“, priča jedan od nastavnika u srednjoj školi.

Da Vas podsetimo:  Epidemija i politički sistem

Za ono što nije jasno traži se sve češće pomoć roditelja , rodbine, prijatelja, a više nego ikad traže se dodatni časovi. U zavisnosti od predmeta, cene časova kreću se od 500 do 1000 dinara . Mnogi roditelji dodatne časove plaćaju neposredno pred testove i pismene vežbe , ali nije mali broj onih koji to čine na nedeljnom i mesečnom nivou pa su tako izdvajanja iz kućnog budžeta za ovu namenu do 5 000 dinara na mesečnom nivou u zavisnosti od predmeta i broja časova .

Ne treba zaboraviti da su knjige za školsku godinu kupljene , njihova cena nije bila niža u novim uslovima, a tu su i izdvajanja za internet, telefone, tablete i računare.

Nastavnici tvrde da su dostupni za sva pojašnjenja , a na pitanje Vamedie nekolicini da li koriste zoom platformu kako bi održali dodatne časove uglavnom tvrde i da je ne koriste. Neki od njih tvrde i da nisu plaćeni za to.

U najvećem problemu su očito oni koji se spremaju za fakultete. „Nastavnica kod koje idem sada je u izolaciji i nema časova, u školi je onlajn mnogo toga . Uglavom učim sama pa ćemo videti. Možda će spustiti neke kriterijume, tako se priča, ne znam. Ako ne spuste , Boga mi…“, priča Milica R. Učenica četvrte godine.

Nije teško zaključiti da nikom od aktera u ovoj priči nije lako . Roditelji sa dvoje i više dece u još većem su finansijskom problemu, a i sami u strahu da bi mogli da se zaraze, možda i da ostanu bez posla, ovaj strah posebno je izražen kod onih u privatnom sektoru .

Za sada se uglavnom govori o merama zaštite u školama i bojazni da bi se korona virus mogao prošiti u školskoj populaciji pa ova priča o dodatnim časovima i tome kako se snalaze nastavnici, a kako djaci gotovo da izostaje.

Da Vas podsetimo:  FRKA: Drma se vlast u Topoli!

Svi znamo kako je počela školska godina , a kako će se završiti za sada niko ne može ni da pretpostavi.

Izvor: VAmedia

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime