Školski plagijatori

5
1562

Teško je biti lider u regionu. Stalno neke muke i jurnjave… Zašto uopšte postati glavni među ovako beznadežnim državama: Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom, Albanijom, Moldavijom… Još da neko doda i Kosovo… Kakva je to konkurencija, uopšte? Pa oni ni vlast ne umeju da izaberu. Oni češće smenjuju vlade nego što neko pametan kupuje odelo.

Čedomir Antić / Foto: intermagazin
Crna Gora je u svemu lider. I eto, videlo se to odavno, ljudi u Crnu Goru ne dolaze samo leti da se okupaju i malo pocrne. U Crnu Goru se dolazi i radi obrazovanja. Obrazovni turizam učinio je da na Univerzitet Crne Gore pohrle studenti i to ne samo iz regionalnog okruženja, već i iz sveta. I zato, zbog dokazanog kvaliteta, zbog konkurentnosti i iznad svega zbog originalnosti, postideli su se i Oksford i Kembridž, i Sorbona i Lomonosov, Bilkent u Istanbulu, Harvard, Kolumbija, Jejl, Pekinški univerzitet… Jer svi oni da se „u so premetnu, ne bi ručak posolili“ svim tim stotinama hiljada studenata koje su potekle u UCG, a što nije tamo stalo primio je UDG (Univerzitet Donja Gorica ili kako se već zove). I da pitam još nešto… Ima li gde da je prvi čovek nomenklature morao da otvori privatni univerzitet samo kako bi pomogao. I to ne samo svojoj zemlji već i globano.

Ali, pustimo univerzitet. To može svako! Kad svane ponedeljak potonu piste: u Podgorici za 2, a Tivtu, Boga mi, za 4 cm. Jer svako ko ima malo novca i razuma, šalje svoje dete ili tinejdžera u osnovne i srednje škole slobodne i demokratske, a natoidne (dakle bezbedne) Crne Gore. Ko nema za avion, iz Pulje prevoze gliserima. Ne švercuju se više robovi beli ili crni, već đaci. Cela je provincija stala uz prosvetu. Još samo da oboje glisere u žutu boju i da se malo prošire pogranični kapaciteti… Ili bolje: da prime prosvetnu velesilesiju u EU pa da više ne bude brige.

Da Vas podsetimo:  Oliver Stoun: Amerika u slepoj ulici – nema izlaz

Naš narod, priglup kakav je, pošto se nije školovao gde treba, ima jednu poslovicu koja kaže „bolje je biti prvi u selu nego drugi u gradu“. Možda je ovo vreme liderstva Milove i Duškove Velike Crne Gore, u stvari jedno „zlatno doba“ koje će opevati pesnici, a odlučno mitologizovati istoričari. Možda ne može bolje. Evo Hrvatska se neko vreme dičila da je „liderka regije“ i gde je danas? Nije ona druga u EU, ona je tamo poslednja. Napredovala je istina za jedno mesto, ali zato što je Britanija napustila uniju. Tako da je neprekidno poslednja. I dok je ranije trpela ucene samo Slovenije i ponekad Nemačke, Hrvatsku danas nema ko ne ucenjuje. A sve nove sporove u koje je bezrazložno, onako radi relaksacije, ušla sa susedima, uredno izgubi pod pritiskom Brisela. I sad još neki u Zagrebu optužuju crnogorske ustanove da su plagirale programe, planove i čitavu dokumentaciju nekoliko školskih predmeta… Ljuti su, vele da je to državu koštalo više od milion evra…

Šta znaju ti neodgovorni centri u Hrvatskoj? Pa znanje je valjda globalno. Kako biti najbolji ako se ne ugledamo na njih. Šta bi bilo kada bi neki trkač na olimpijadi tražio da ga, oni koji su iza njega prilikom tamičenja, „ne prate?! Kada bi skakač zahtevao da se posle njega skače u suprotnom pravcu? Uostalom, šta je tih tričavih 1,8 miliona evra? Evra, koji je uzgred budi rečeno, postao crnogorski nacionalni novac mnogo pre nego recimo austrijski ! Začudo iz Hrvatske niko ne spominje „kune“ već samo „eure“ – mislim kad smo već kod palgiranja? Kolike su milione u današnjem novcu potrošile razne hrvatske i još više zaštitničke sile da bi od Srba iz Crne Gore napravili „Crvene Hrvate“? I šta je sada problem? Treba da im Crna Gora plati za asimilaciju?

Da Vas podsetimo:  Dečak Cvetko Ristić stoji sam kraj tri sveže humke, a pod crnom zemljom mu je sve što je imao

Dakle, zašto se Crna Gora borila za nezavisnost? Toliko o samostalnom jeziku, kulturi, prosveti, putu u budućnost… Koliko crnogorski režim ima argumenata da je ugrožen iz inostranstva, toliko prosečan paranoik ima šansi da dokaže na nekom evropskom sudu da ga prate. NATO je došao da štiti Crnu Goru. Od koga? Sudeći prema govorima crnogorskih zvaničnika na svim regionalnim skupovima, odnosi država Balkana su upravo odlični. Da li to NATO brani Crnu Goru od većine njenih građana? Ta potreba da se ukloni sve što je srpsko i da se raskinu sve veze sa Srbijom svakog dana postaje jača, uprkos činjenici da većina građana Crne Gore i dalje smatra da pripada zajedničkoj, srpskoj kulturi. I iz svega toga ništa originalno da izađe? Jezik sa viškom slova napušten je i u Skupštini Crne Gore, školski programi preuzeti iz Hrvatske…

Loše bi bilo kažnjavati službenike u zavodima? Evo, u Beogradu je objavljena jedna novaIstorija Crne Gore, objavio ju je beogradski izdavač (!), koliko sam primetio osim prezira nije naišla ni na kakvu kritiku. U Zagrebu ne bi smeli da stave nekakvuIstoriju Kraljevine Slavonije ni u izlog knjižare, ovde je ta knjiga prošla neprimećeno, mislim da ni prikaz nije objavljen.

Nisu crnogorski „autori“ imali druge nego da plagiraju. Pa državnost kakvu su osmislili posle 1990. celokupna je plagijat od Hrvatske. Nema tu ničega starijeg od 1941. godine. Ako je već tako, onda samo napred. „Autorima“ planova i programa dati „jubilarnu nagradu“ koje su dostojni kao najbolji državni službenici. Hrvatsku pitati šta tačno želi: pare ili plaćenike?

Čedomir Antić

intermagazin.rs / Napredni klub

5 KOMENTARA

  1. antiću,baš dobro.nego sve manje nas ima koji će mo čitati te tvoje tekstove,sve više odlaze iz ove banditske države.traže mladi normalniji život.dosta im kriminalaca na vlasti.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime