Skopska platforma

1
1093

Po nekakvom planu koji je sada sasvim prepoznatljiv, obaveštajne službe SAD su centar za antisrpsko delovanje locirale u Makedoniji (dok su Britanci centar delovanja MI6 locirali u BiH, u Sarajevu), tako da danas već svi znaju – ono što je bila Budimpešta u vreme rušenja predsednika Slobodana Miloševića, danas je Skoplje.

CENTAR ZA KOORDINACIJU

To je ujedno i centar za koordinaciju rada malih balkanskih obaveštajnih službi država alijanse na istom prljavom poslu. Perfidne obaveštajno-diplomatske igre uvlačenja država u alijansu protiv volje naroda, kao što su Crna Gora i Makedonija, nova su iskustva u agresivnom nastupu NATO-a. Ujdurma s Makedonijom je posebno interesantna jer je vodeće sile Zapada smatraju velikom obaveštajnom igrom i velikom pobedom u sučeljavanju s Rusijom. Suština igre je u tome da se sve lokalne političke strukture, i njihovi lideri koji se suprotstavljaju ulasku u NATO, kompromituju i tretiraju kao „maligni ruski uticaj“ koji treba eliminisati. Pri tome su sva sredstva dozvoljena, naravno, pa i nezakonita.

Stara je praksa da se iz velikih bitaka i velikih pobeda u ratu izvlače dobra i loša iskustva i pretvaraju u korisno štivo za dopunsku obuku oficira. Po istom principu, iskustva koja se stiču u specijalnom ratu služe za dopunsku obuku diplomatsko-obaveštajnih kadrova i njihovih agentura. Jer se ta nova iskustva odmah ugrađuju u nove specijalne operacije prema drugim državama, u konkretnom slučaju u planove specijalnih operacija prema Srbiji.

NOBEL ZA ZAEVA

Makedonija je izvrstan primer kako se kombinovanjem montiranih afera, spoljnih pritisaka, političkih i diplomatskih smicalica, uz lukavo ignorisanje i zloupotrebu zakona, postiže elegantna pobeda bez baruta i sopstvenih žrtava. Zbog toga se, kao na hodočašću, smenjuju posete srpskih opozicionara Zoranu Zaevu. Zapad u celini ovog albanskog plaćenika diže u nebeske visine jer je uz njihovu pomoć uspeo da uradi sve protiv volje makedonskog naroda – od odluke da albanski jezik bude drugi službeni jezik u Makedoniji, promene imena države u Severnu Makedoniju, pa do ekspresnog ulaska u NATO. Pobedu nad makedonskom većinom Zaev je učvrstio tako što političke protivnike procesuira i proganja. Zapad likuje jer je novi proalbanski severnomakedonski premijer tako potpuno eliminisao ono što bezobrazno zovu „ruski maligni uticaj“. Time je postao pokazna balkanska ličnost „dostojna“ Nobelove nagrade. Nobelova nagrada za mir treba da stvori sliku u očima svetske javnosti da je sve ono što je rađeno u Makedoniji potpuno ispravno, i da se ne može kritikovati. Sem toga, od Zaeva treba da napravi neprikosnoveni balkanski autoritet čiju pozitivnu ulogu priznaju i cene najuglednije svetske institucije. Njegovu ličnost profilišu zapadne obaveštajne službe sa idejom da se na njega ugledaju svi srpski opozicionari i „protestanti“, spremni da, kao i on, pogaze volju većine sopstvenog naroda u interesu NATO-a.

ZAŠTO SKOPLJE?

U spisak razloga – zašto baš Skoplje i Makedonija – treba dodati blizinu Srbije i Beograda, ali i srpske pokrajine gde je najlakše isprovocirati potpunu destabilizaciju regiona – do ratnog sukoba. To jeste važno jer se s mnogim „liderima“ izazivanja haosa u Srbiji mora kontaktirati direktno. Što akcije postaju agresivnije, teže su za realizaciju, jer svako nasilje treba medijski eksploatisati. Zato je neophodno da se s nekima od njih za svaku aktivnost sprovodi detaljna priprema, dok profesionalni nosioci hibridnog delovanja ne budu sigurni da su njihovi „puleni“ potpuno shvatili šta i kako treba da rade. Makedonija odavno obezbeđuje sigurne i konspirativne uslove za to, Severna Makedonija još više.
Jedan od razloga je svakako i blizina američke vojne baze Bondstil koja predstavlja bezbedno mesto za posebno osetljivu obuku agenture u potpunoj tajnosti, pa i obuke koja podrazumeva upotrebu oružja i eksplozivnih naprava. Zatim, blizina i neograničene mogućnosti korišćenja aerodroma Petrovac pored Skoplja, što garantuje efikasnu obaveštajnu i svaku drugu logistiku. Ta povoljnost omogućava brze direktne konsultacije profesionalnog obaveštajnog kadra sa centralom zbog čestih promena političkog i diplomatskog ambijenta na Balkanu, te specifičnog i perfidnog tretmana Srbije koju javno treba podržati a tajno podrivati.

Da Vas podsetimo:  Les tvrdi da je Srpska propustila priliku za Trampove vladavine. ali – biće i nova

Lociranje ovakvog centra u Skoplju pokazuje da SAD i NATO (Severna) Makedonija interesuje samo kao pouzdana platforma za delovanje, a ne kao ambijent u kome će živeti makedonski narod. Centar će sigurno privući brojne špijune država kojima ne odgovara američka agresivna politika, jer ugrožava njihove ekonomske i političke interese na Balkanu. Nisu u pitanju samo Rusija i Kina, nego i Turska, čiji planovi više nisu u skladu s interesima NATO-a. Pored turskih, biće prisutni špijuni još nekih NATO članica čiji su interesi u raskoraku sa onim šta tamo radi alijansa. Tako će Skoplje i Severna Makedonija postati leglo špijuna i prostor u kome se vodi pravi obaveštajni rat, a to nijedna država ne želi na svojoj teritoriji.

Veoma važne podatke su srpskim kolegama ustupili bugarski obaveštajci. Izneli su detalje sastanka premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, održanog u jednoj od njegovih rezidencija, sa Draganom Đilasom, u prisustvu američkog diplomate (naravno obaveštajca) Erika Bernsa i savetnika makedonskog premijera Zorana Bašanovića
Veoma važne podatke su srpskim kolegama ustupili bugarski obaveštajci. Izneli su detalje sastanka premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, održanog u jednoj od njegovih rezidencija, sa Draganom Đilasom, u prisustvu američkog diplomate (naravno obaveštajca) Erika Bernsa i savetnika makedonskog premijera Zorana Bašanovića

MIRNA SAVEST I TIRANSKA PLATFORMA

Makedonski narod nam je blizak i prijateljski, dok Makedonija kao samostalna država to nikada nije bila.

Srbiji je o pitanju Makedonije i Makedonaca savest potpuno mirna, što se obratno ne bi moglo reći. Srbi su podržavali Makedoniju i kada to nije trebalo, jer nije postojalo ni „r“ od reciprociteta. Često je Srbija to činila na sopstvenu štetu, jer je tako gurala prst u oko tradicionalnom i proverenom prijatelju, Grčkoj. Makedonija nam je vratila tako što je redovno podržavala baš sve srpske neprijatelje i sve antisrpske zapadne inicijative. Čini se da je tome došao kraj jer je novi „makedonski“ lider potpuno na velikoalbanskim, pa stoga i na antisrpskim pozicijama. Njegovi stavovi prema Srbiji se uopšte ne razlikuju od recimo stavova predsednika Sobranja Talata Džaferija, koji se puškom borio protiv srpskog naroda. Može se očekivati da u narednom periodu tajna uloga Zaeva protiv Srbije bude još veća, ali i da javni potezi Severne Makedonije pod njegovim uticajem budu antisrpski, na liniji „Tiranske platforme“ koja mu je omogućila albansku podršku, pa tako i preuzimanje vlasti u Makedoniji.

Da Vas podsetimo:  ZAŠTO HRVATSKA NEMA PRAVA NA NIKOLU TESLU?

BJR Makedonija je sve vreme svog postojanja svesno i dobrovoljno služila kao platforma za raznovrsne napade na Srbiju. Nisu nas direktno vojno ugrozili, ali obaveštajno jesu. Prvi obaveštajni napad dogodio se davnih devedesetih godina, kroz zajedničku obaveštajnu akciju protiv Srbije s hrvatskom i slovenačkom obaveštajnom službom. Uspeli su da šefa famozne „Opere“ Radenka Radojčića, za koga se nikada nije utvrdilo za čiju obaveštajnu službu u stvari radi, tajno prebace iz Srbije u Makedoniju tako što su mu doturili originalna makedonska dokumenta na lažno ime, odakle je specijalnim avionom prebačen u Sloveniju pa u Hrvatsku. Makedonski obaveštajac, pukovnik Atanasovski ostao je u vezi s Radojčićem i nudio mu da radi za Makedonsku obaveštajnu službu (šta drugo nego protiv Srbije). Makedonci su tada pokazali da su zbog sitnog interesa spremni da nanesu veliku štetu Srbiji.

INCIDENT U SOBRANJU

Iako su i sami bili žrtve velikih obaveštajnih afera, pokušavali su da slične afere montiraju Srbiji, ali to je već bilo u vreme ujdurmi Zorana Zaeva. Rušenje legalne makedonske vlasti počelo je velikom aferom prisluškivanja 2015. godine. Tada je Zoran Zaev, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije, izašao u javnost i optužio vlast da je u periodu od devet godina nezakonito prisluškivala 20.000 lica. Pored toga, pokazao je transkripte o nezakonitom prisluškivanju makedonskih opozicionih lidera. Navodno, transkripte mu je ustupila obaveštajna služba „jedne susedne države“ (verovatno Albanije). Tada su počele da „lete glave“, jer su ostavke podneli ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska i šef tajne službe Saša Mijalkov, da bi se sve završilo zapadnim i proalbanskim igrama sa Zoranom Zaevom.

Interesantno je da se u tim konfuznim makedonskim vremenima Srbija našla u centru pažnje. Kao jedan od najvažnijih detalja upada demonstranata u Sobranje 27. aprila 2017. godine, izdvojeno je prisustvo našeg službenika u ambasadi Srbije u Skoplju Gorana Živaljevića, koji je imao urednu dozvolu da prati šta se to dešava u Sobranju. Normalno interesovanje za intenzivna dešavanja u njihovoj državi Makedonci su pokušali da lažno povežu sa organizacijom protesta i da to pripišu Srbiji. Taj lažni argument im je poslužio da naprave pravu obaveštajnu agresiju na Srbiju. Pod mere makedonske tajne službe stavili su baš sve diplomate i službenike naše ambasade u Skoplju, iako takva neselektivna primena tajnih metoda službe nije nigde u svetu zabeležena. Radilo se o prisluškivanju diplomata i osoblja, ne samo u ambasadi nego i u privatnim stanovima, tajnom praćenju, zastrašivanju i pokušajima vrbovanja koje je srpska kontraobaveštajna služba uspela da dokumentuje. Srpska kontramera bila je da povuče kompletno osoblje naše ambasade u Skoplju, jer je jedino takav odlučan potez garantovao potpunu zaštitu. Namere Makedonije bile su jasne – da i Srbiju uzdrmaju obaveštajnim aferama koje aludiraju na nezakonitosti, slične onima u Makedoniji, kako bi po istom receptu započeo proces rušenja legalno izabrane vlasti u Srbiji.

TOKOVI PRLJAVOG NOVCA

Kako je procurilo u medije, veoma važne podatke su srpskim kolegama ustupili bugarski obaveštajci. Izneli su detalje sastanka premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, održanog u jednoj od njegovih rezidencija, sa Draganom Đilasom, u prisustvu američkog diplomate (naravno obaveštajca) Erika Bernsa i savetnika makedonskog premijera Zorana Bašanovića. Tok sastanka ukazuje na to da je Đilas određen za ličnost koja treba da preuzme konce opozicije i postane srpski Zoran Zaev. Amerikanci čine mnogo – obezbedili su novac, javno će podržati Đilasa i zajedno sa Britancima intenzivno rade na pridobijanju i vrbovanju generala i oficira vojske i MUP-a Srbije koji bi trebalo da učestvuju u budućem prevratu. Zaev je bio ubeđen da će ovaj sastanak ostati u potpunoj tajnosti pa je otvoreno govorio o svom prijateljstvu i saradnji sa „kosovskim premijerom“ Ramušom Haradinajem, koji je preko njega ponudio albanski novac za destabilizaciju Srbije i rušenje predsednika Vučića.

Da Vas podsetimo:  Vasilije Mišković: Kako je Aida negirala „genocid“

Uverljivost bugarskim podacima daju neki detalji. Transakcija od 4,2 miliona evra (gde nije uračunat albanski novac) treba da se obavi u narednih nekoliko meseci preko „Dajnersa“ i preko štamparije „UFO medija“ iz Skoplja.

Ne treba da čudi i zbunjuje činjenica da je Bugarska ustupila podatke iako je NATO članica. Ona oduvek ima svoje veoma jake interese u Makedoniji koji su sada ugroženi albanizacijom Severne Makedonije. Sasvim je moguće da im odgovara da se zna da su ustupili podatke i da sve to izgleda kao neka vrsta protesta što se Bugarska o pitanju Makedonije gura u stranu od strane SAD.

Sada je već jasno da nisu samo instrukcije razlog tako čestog odlaska agresivnih predstavnika srpske opozicije u Skoplje. Ništa tako snažno ne može privući i okupiti nemoralne i alave ljude kao miris lakog novca. A da li će to stvarno biti lako zarađen novac, tek će se videti, jer to može biti samo privid, lakomislenost i pogrešna procena. Srbija nije Makedonija, nije tako lak zalogaj i niko je neće savladati bez žestokog otpora, pa makar to bio i NATO. Sem toga, ne daju sa Zapada novac baš tako lako i vode računa kako će se potrošiti svaki evro i dolar. Gotovo je sigurno da se novac ne može dobiti bez dobro razrađenih planova za svaku konkretnu akciju, po vremenu i prostoru, koje neko u ime onih koji daju novac mora da odobri. Naravno da će priliv novca ići sukcesivno, i da će isplata biti u skladu s realizacijom planiranog.

A promenada kod Zaeva i američkih diplomata u Skoplju i definitivno je dokaz da SAD ne prihvataju politiku suštinske nezavisnosti i vojne neutralnosti Srbije. To su veoma važna i korisna saznanja pred predstojeće pregovore s Prištinom, do kojih pre ili kasnije mora doći. Maske su pale i više nema govora o tome da se može prihvatiti aktivna uloga američkih diplomata u pregovorima bez učešća Rusije i Kine. Novac koji stiže najbolja je garancija da će Srbija u narednom periodu biti opterećena montiranim i naduvanim aferama o ključnim ličnostima naše politike, sukobima i nemirima na ulicama, strahovitoj propagandi izvana i iznutra, ekonomskim pritiscima i ucenama, vojnim pretnjama, i daj bože da ne bude suludih i ispolitizovanih ubistava i atentata. Domaći realizatori prljavih planova iz Skoplja moći će da se sankcionišu srpskim zakonima, a finansijeri, planeri i podstrekači će to mirno posmatrati sa bezbedne udaljenosti – iz Severne Makedonije.

Ljuban Karan
Izvor: Pečat , intermagazin.rs

1 KOMENTAR

  1. Боде очи да је сврха овог псеудо-аналитичког писанија да се српска опозиција генерално, и Ђилас конкретно, офарбају као плаћеници запада, а садашња власт као његова мета, јербо је дакле „суштински независна“ и „војно неутрална“. То уствари и није напад на опозицију, битно је управо ово друго фарбање. Ахахахаха! Леба ти, Каране колики ти је (сенвич) АВ увалио за ово?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime