Skoro pola veka rekonstrukcije Kliničkog centra Srbije

0
641
Klinički Centar Srbije / Foto: Wikipedija

Od predsednika države danas smo dobili novi rok za završetak radova za rekonstrukciji zgrade Kliničkog centra Srbije u Beogradu – jesen 2022. godine. Ova zdravstvena ustanova na novi objekat čeka skoro pola veka koliko traju obećanja nadležnih da će se ovaj posao završiti. Probijanje rokova, kako do bivših, tako i od sadašnje vlasti, mahom se pravdalo problemima sa obezbeđivanjem projektne dokumentacije.

“Računajte da ćemo do kraja oktobra moći da otvorimo i da završimo ovu prvu fazu koja je najteža, koja je sveobuhvatna i najviše muka je donosila. Dakle za nešto više od godinu dana mi ćemo sve ovo moći da otvorimo. Onda nam ostaje druga faza gde je pre svega izrada fasade, ako se ne varam i ulepšavanje objekata. Dakle negde u septembru ili oktobru 2022. godine ćete imati velelepan Klinički centar, sveukupno za samo dve godine, velelepan Klinički centar na ponos svima u Srbiji”, izjavio je danas predsednik države Aleksandar Vučič pri obilasku radova na izgradnjizgrade Kliničkog centar Srbije. 

Završetak Kliničkog centra čija je gradnja započela 1973. godine, već je puno puta najavljivan, o čemu je Istinomer već pisao.

Evropska investiciona banka je još 2006. godine odobrila kredit od 150 miliona evra za izgradnju i rekonstrukciju četiri klinička centra u Srbiji – u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Radovi su do sada završeni samo u Nišu gde je u decembru  2017. godine klinički centar svečano otvoren. Tom prilikom premijerka Ana Brnabić je izjavila “da je  razmišljala u prethodna dva dana o tome šta u stvari može da opiše šta je najbolje uradila  vlada sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i šta je nastavljeno”.

Od godine do godine

“Najiskrenije i najbolje je definisati to, da polako uvodimo red u državu, korak po korak, malo po malo, svaki dan. Ovo je još jedan veliki primer kako to radimo, ogromna stvar je posle 47 godina završiti Klinički centar“, izjavila je Brnabić. 

Da Vas podsetimo:  Šta je i zašto Stefanović potpisao sa Britancima?

Premijerka je tada obećala da će tako biti nastavljeno i ubuduće i da je sledeći projekat koji treba završiti – Klinički centar Srbije, kao i Klinički centar Vojvodine, kao i završetak Koridora 10 i nastavak Koridora 11.

U avgustu 2019. godine planirani rok za završetak rekonstrukcije KCS bio je 6. avgust 2021. godine.

Na sajtu KCS 16. avgusta 2019. je objavljeno da nova zgrada ima 12 spratova, grubi građevinski radovi urađeni su 2,5 meseca pre roka, kao i da je  da je radnike koji su angažovani na gradilištu posetio ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ministar je tada rekao da je sa izvođačem radova dogovoreno da se do zime ugrade prozori i vrata, kako bi tokom zime mogli da se rade unutrašnji radovi. On je podsetio da je završen KC Niš, ali i da uskoro počinju radovi na rekonstrukciji KC Vojvodina i KC Kragujevac.

Pre toga, u aprilu 2019, radove je obišao Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će sve biti gotovo za dve godine, kao i da su te investicije vredne 110 miliona evra.

Vučić je tada istakao da je reč o ogromnom novcu koji se ulaže za izgradnju nove zgrade Kliničkog centra i obnovu stare, a ceo posao bi trebalo da bude završen do avgusta 2021. godine.

I prethodne 2018godine u julu, prilikom obilaska radova na izgradnji novog Centra za „Iks” nož, predsednik Vučić je izjavio da će Srbija za tri godine dobiti nov i velelepan Klinički centar Srbije (KCS), što se poklapa sa planovima da radovi budu gotovi 2021. godine.

Politika je u januaru 2017. godine prenela najavu Marka Blagojevića, šef Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, da će tender za rekonstrukciju postojeće zgrade Kliničnog centra Srbije koja nikada nije do kraja završena i za dogradnju nove kule, biti raspisan u toku februara.

Da Vas podsetimo:  Muzej Jugoslavije u Beogradu širi laži da je Vojska Srbija počinila genocid u Srebrenici

“U KCS, čija se obnova najavljuje još od 2009. godine, u vreme dok je ministar zdravlja bio Tomica Milosavljević, biće uloženo 122 miliona evra, a premijer Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da će ‘svi biti oduševljeni kada vide kako će taj kompleks izgledati posle obnove’”, rekao je tada Blagojević i dodao da je posao trebalo je da bude završen još pre pet godina, a kasnilo se zbog projektne dokumentacije.

Čekanje projekte dokumentacije

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar još 2015. godine obećao da će projektna dokumentacija za izgradnju novog Kliničkog centra Srbije biti završena do jula (te godine), o čemu je Istinomer pisao ovde.


Blic, 7. 6. 2015. godine

„U Beogradu projekat mora da bude gotov u julu, a Novom Sadu junu ili julu. Čim bude završena projektna dokumentacija, idemo na tender.“


Rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije odlagana je više puta, a jedan od rokova bio je kraj 2012. godine. Međutim, kako je projekat završen tek 2015,  tada se smatralo da bi rekonstrukcija mogla da bude završena tek 2019. godine, što je sedam godina nakon prvobotnog roka. Može se zaključiti da je najveći problem predstavljala projektna dokumentacija, koja je konačno potpuna.

Ovaj projekt je od izuzetne važnosti, a mnogo pre ministra Lončara različiti funkcioneri su ga najavljivali. Početkom 2012. godine tadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je upravo za tu godinu početak kompletne rekonstrukcije Kliničko-bolničkog centra u Beogradu.


 Blic, maj 2012. godine, Dragan Đilas

„Grad Beograd, iako nije njegov osnivač, finansijski pomaže Klinički centar u Beogradu i to ćemo raditi i u budućnosti. U ovom konkretnom projektu učestvovaćemo, pre svega, u rešavanju u poboljšanju saobraćajne infrastrukture oko bolničkog kompleksa, u zajedničkom cilju da omogućimo kvalitetniju zdravstvenu uslugu za sve one koji nam se obrate za pomoć“, rekao je tadašnji gradonačelnik Beograda.

Da Vas podsetimo:  Zašto bankari nisu u pravu

Međutim, u decembru iste godine tadašnja ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović obaveštava javnost da se ni naredne godine (2013.) neće krenuti sa rekonstrukcijom Kliničkog centra Srbije.

„Sa projektnom dokumentacijom za Klinički centar Srbije najmanje se odmaklo, tako da ova zdravstvena ustanova neće moći da bude obuhvaćena planom rada za 2013. godinu“, istakla je ministarka zdravlja. (Blic, decembar 2012. godine)

Dakle, najnoviji rok je 2022. godina sa svim fasadama i svom opremom. Za sada Klinički centar Srbije poslednji boljitak osetio je u avgustu prošle godine, kada je, kako je izjavio aktuelni Direktor Milika Ašanin, posle 40 godina dobio najbrži, najkraći, direktni pravac i prilaz s auto-puta u dvorište Kliničkog centra.

Mirjana Nikolic
Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime