Škorpion koji je ujeo sam sebe

0
901

O koristi od znanja o apstraktnim ideološkim odnosima

Od pre nekoliko dana, znamo ne samo da će se Vučić kandidovati na predsedničkim izborima, iako je 100 puta rekao da neće, već i da pokret Dosta je bilo ima neobičnu strategiju za te izbore koja je obelodanjena posle Vučićeve odluke, dakle, jednako kasno, kasnije od svih drugih kandidata.

dosta-je-bilo1Ukratko, njihova strategija je da se kandidati koji su već započeli kampanju, oformili timove i napravili strategije, nateraju da jedan od njih odsutane, odnosno, ako se to ne dogodi, da oba, eventualno odustanu u korist kandidata Dosta je bilo čije će ime biti obelodanjeno tek 4. marta. Ova strategija dočekana je u javnosti (najmanje u tw javnosti) krajnje negativno. Ne samo zbog toga što su se preferencije birača na tw već formirale (otprilike 75% u korist Saše Jankovića), već i zbog toga što je strategija Dosta je bilo bila izrečena uz poruke koje su bile visoko odbijajuće: pretnja trećim kandidatom ukoliko se prva dva kandidata ne dogovore o odustanjanju jednog od njih (što je malo verovatno), stav da su potrebne „nova levica i nova desnica“ i naravno novi centar, sam DJB, što je prilično arogantna pretenzija da se uređuje celokupna opozicija, nametanje vlastitog programa kao tačke konsenzusa, pa i sugerisanje da bi kandidat pomenutog „centra“ bio logičan kompromis u opoziciji.

Kako se dogodilo da jedan pokret, koji je napravio relativno brz politički uspeh zahvaljujući insistiranju na transparentnosti i na jasnom protivljenju trenutnoj vlasti, napravi ovakav krupan korak nazad u politici?

Tu nam može pomoći znanje o ideologijama uopšte. Ideologije su misaoni sistemi čija je glavna karakteristika stav da je određena ideologija otkrila konačnu istinu. U svetu ideologije ljudi se dele na one kojima je ova nova istina jasna, dok se mišljenja koja ideologiju dovode u pitanje tretiraju kao „glupost“ ili „zaostalost“. Ideologije ne vole ni demokratiju, jer bi većina mogla da ne potvrdi da je istina ideologije konačna. Zbog toga se u okviru ideologije preferira „akcija“. Šta treba da se radi je već utvrđeno, samo treba obezbediti da se oni drugi nateraju – jer drugačije nije moguće zbog njihove inherentne iracionalnosti – da se povinuju ideološkim zahtevima.

Da Vas podsetimo:  Ustaški terorizam i operacija Feniks

Pokret Dosta je bilo je u svojoj poslednjoj strategiji samo primenio ova ideološka pravila. A ovde smo već raspravljali o tome da je ideologija DJB neoliberalizam. Ne onaj „neoliberalizam“ kojim se kod nas gađaju, najšečće, nacionalisti, već neoliberalizam kao dubinska ideologija poslednje faze kapitalističkih odnosa. U slučaju DJB, ovaj neoliberalizam je zakamufliran levim idejama transparentnosti i univerzalne socijalne zaštite, ali se u osnovi nije nimalo promenio. Još uvek su tu Milton Fridman i Margaret Tačer glavni autoriteti.

Ovi neprepoznati efekti ideologije sada će u narednim danima ostaviti opipljive posledice na domaću političku scenu, a verovatno i na sam pokret Dosta je bilo.

Jedno je sigurno: pošto sa ideologijom nikada niste sigurni – pošto je ona proizvoljna u svojoj osnovi – možemo očekivati da se dogodi praktično bilo šta.

„Sve je moguće“ je najbolji slogan za ove izbore.

Vladimir Milutinović

www.dvogled.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime