Skot Tejlor: Hašim Tači je kriminalac sa karijerom

1
2906
Hašim Tači / Foto: KM-Novine

Pod naslovom „U centar: Kanada treba da se distancira od lidera separatista sa Kosova“, kanadski novinar koji je ranije izveštavao sa KiM, Skot Tejlor, podsetio je na svirepu prirodu vođa terorističke „OVK“ a danas organizovanog kriminala među šiptarskim separatistima.

Prošlog (sada već pretprošlog) utorka u listu „Toronto star“ (Toronto star) bila je aktuelna vest u kojoj je, tokom posete Otavi, tzv „kosovski predsednik“ Hašim Tači upozorio parlament da će rusko mešanje u međunarodnu politiku, imati posledice po Kanadu.

U ogromnom logičkom procepu, Tači je tvrdio da „napadanjem (naših zajedničkih) principa i vrednosti, (Rusi) napadaju i Kanadu“.

Kao što je to najčešće slučaj, medijsko prenošenje Tačijevih izjava „kriviti Rusiju, pohvaliti Kanadu“ je nekritički preuzimano bez davanja bilo kakvog dodatnog objašnjenja u vezi čoveka koji ih izgovara ili propale „države“ koju on predstavlјa.

Jednostavno rečeno, Hašim Tači je kriminalac sa karijerom i nemilosrdni nasilnik. Još 1993. godine, u dobi od 25 godina, Tači je postao pripadnik albanske tzv. „Oslobodilačke vojske Kosova“ (OVK), koju je u to vreme CIA vodila kao terorističku organizaciju.

Tači je dobio nadimak „Zmija“ i bio je odgovoran za trgovinu drogom i oružjem za OVK. Godine 1997. osuđen je u odsustvu zbog počinjenjinih terorističkih dela i osuđen je na 10 godina zatvora.

Međutim, 1998. godine, dok su albanske separatističke snage OVK otvoreno vodile pobunu protiv jugoslovenskih snaga bezbednosti, američki Stejt department je promenio svoje mišlјenje. Pripadnici bivše terorističke organizacije OVK su odjednom postali OVK borci za slobodu, a Tači je bio gurnut u neočekivanu ulogu državnika.

U martu 1999. godine snage NATO-a, uklјučujući i Kanadu, intervenisale su na Kosovu na strani separatista OVK-a, vodeći kampanju bombardovanja od 78 dana kako bi prisilile Jugoslaviju na kapitulaciju.

Da Vas podsetimo:  U Beču proslavljena „lekarska slava“ Sveti Vrači Kozma i Damjan sa Episkopom Andrejem i ambasadorom Rodićem

Tači i njegovi sunarodnici iz OVK-a, takođe nemilosrdni nasilnici, pojavili su se kao dominantna politička sila na posleratnom Kosovu. Izabran za premijera 2007. godine, Tači je najavio jednostrano proglašenje nezavisnosti 17. februara 2008. godine.

Uprkos činjenici da su Sjedinjene Države odmah priznale novu državu, zemlјe kao što je Kanada, bile su pod velikim pritiskom da učine to isto. Međutim veto Rusije u Savetu Bezbednosti UN još uvek sprečava priznanje Kosova i njegovo zvanično članstvo u UN. Isto tako, Kosovo je blokirano da se pridruži i NATO-u i Evropskoj uniji od država članica koje iskazuju zabrinutost zbog separatističkih pokreta u njihovim zemlјama.

Za probleme u svojoj lažnoj „državi“ Tači u potpunosti okrivlјuje ruske „lažne vesti“, uz opasku da je i sam izraz „lažne vesti“ još jedan novi nizak udarac.

Nemačka obaveštajna agencija BND je sprovela nedavnu istragu Tačija i njegovog režima i zaklјučila da su „klјučni akteri (uklјučujući Tačija) uklјučeni u međusobne veze između političkih i poslovnih subjekata s jedne i struktura organizovanog kriminala na Kosovu sa druge strane“. Drugim rečima, oni otvoreno vode narko-kriminalno preduzeće. (Vidi: Izveštaj BND-a)

Drugi izveštaj pripremlјen za Savet Evrope ukazivao je na bivše komandante OVK za ozbilјno kršenje lјudskih prava. Najozbilјnije tvrdnje protiv Tačijevih saradnika uklјučuju trgovinu drogom i monstruozne zločine u trgovini lјudskim organima. Nedužne žrtve – i Srbi i Albanci – verovatno su pogublјeni u cilјu sakuplјanja organa za prodaju na crnom tržištu.

S obzirom da je Tači optužio Ruse za kruženje lažnih vesti o trenutnoj ekonomskoj situaciji na Kosovu, ovakve „lažne“ činjenice govore same za sebe. Kosovo (i Metohija) su drugi po iromaštvu u Evropi, odmah nakon siromašne Moldavije. BDP po glavi 2016. godine iznosio samo 10.000 američkih dolara u poređenju sa 46.400 američkih dolara u Kanadi. Ukupna nezaposlenost je više od 33 odsto, a nezaposlenost mladih iznosi 60 odsto. Od proglašenja nezavisnosti 2008. godine, desetine hilјada albanskih stanovnika Kosova priklјučilo se kolonama migranata koji su krenuli put Zapadne Evrope. Ove brojke nisu iz ruskih medijskih izvora, već od strane CIA World Factbook.

Da Vas podsetimo:  Srbi u Americi rade najopasniji posao za platu do 80.000 dolara

Kanada i ostali NATO pripadnici su izneverili kosovske Albance kada su vojno intervenisali 1999. godine kako bi ih „oslobodili“ od jugoslovenske vlasti, jer su ih doveli u ruke kriminalacima kao što su Tači i njegove pristalice terorističke „OVK“.

Dovesti Tačija u Otavu, oprostiti mu prošlost i sadašnje greške, a potom razglasiti njegovu anti-rusku retoriku i prihvatiti je kao mudar savet krajnja je ludost. A kad Tači kaže da su njegove vrednosti i vrednosti njegovog korumpiranog kosovskog režima isto što i kanadske vrednosti, uvreda je za Kanadu.

Piše: Skot Tejlor

Izvor: Herald Opinion, Kanada,
Prevod KM Novine

1 KOMENTAR

  1. Свака част људима као Скат (није „Скот“) Тејлор. Сигуран сам да је због тога што од почетка говори истину о оном што се догађа у региону бивше СФРЈ, имао само неприлике и штете. Он је већи Србин од 90% скупштине Србије заједно, и доказ да да би био добар Србин – или било шта друго – прво мораш да будеш човек.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime