Škotska se i danas seća ovih srpskih dečaka

0
1260

Vek nakon što je jedna škola u Edingurgu postala utočište za grupu srpskih dečaka koji su prešli Albaniju i preživeli sve strahote golgote u Prvom svetskom ratu, njihovi potomci okupili su se u Škotskoj kako bi odali počast i malim srpskim junacima i njihovim spasiocima.


Škola „Džordž Heriot“ iz Edinburga, sa tradicijom dugom 350 godina, 1916. postala je privremeni dom za 27 srpskih dečaka koji su, nakon povlačenja preko Albanije, tu sklonjeni od strahota rata. Najmlađi među njima imao je samo 12 godina, piše BBC.

Sećanje na dečake iz Srbije

U školi Džordž Heriot u ponedeljak je svečano obeležena i stogodišnjica dolaska 27 dečaka iz Srbije kojima je Edinburg bio privremeni dom.

Svečanom događaju prisustvovalo je nekoliko stotina učenika, njihovih roditelja, predstavnika gradskih vlasti, ali i dvadesetak potomaka srpskih đaka. Na svečanosti su bili i britanski ambasador u Beogradu Denis Kif i ambasador Srbije u Londonu Ognjen Pribićević.

Oni su bili među srećnijima. Procenjuje se da je tokom povlačenja preko planina Albanije i Crne gore, od zime, gladi, bolesti i napada albanskih plemena, umrlo preko 8.000 dečaka.

U toku nekoliko godina koliko je grupa dečaka iz Srbije provela u Škotskoj, njihovi životi su se potpuno izmenili. Prvih 10 dečaka stiglo je u Edimburg u avgustu 1916. godine, taman na vreme za početak nove školske godine.

Istoričarka Luis Miler, koja je istraživala fenomen „srpskih dečaka“ kaže da su ova deca preživela nezamislivi užas i da su po dolasku u Britaniju znali tek po koju reč engleskog. Ipak, nisu se predavali.

– Škola ih je prihvatila, a to su učinili i stanovnici Edinburga. Ovo je postao njihov dom sve dok nisu bili u stanju da se vrate u svoju otadžbinu i ono što je ostalo od njihovih pravih domova – objašnjava istoričarka.

Škola je bila domaćin srpskih dečaka pune tri godine. Za to vreme, neki od njih postizali su značajne uspehe u akademskom razvoju. Ipak, ragbi je ono po čemu ih i danas svi pamte.

– Ti dečaci koji nikaga nisu ni igrali ni čuli za ragbi, prihvatili su ovaj sport i pokazali neverovatan i neočekivan talenat za igru. Neki od njih bili su toliko dobri da su igrali pored dečaka koji su kasnije postali škotski reprezentativci – ističe Miler.

Marta 1918. godine, ovi momci su formirali prvi srpski nacionalni ragbi tim i odigrali su utakmicu protiv tima iz Edinburga. Iako je meč bio humanitarnog karaktera, valja reći i to da je Srbija pobedila sa 8:3!

Nakon povratka u otadžbinu, mnogi od ovih dečaka su imali uspešne karijere i proživeli su duge, srećne živote. Škotsku i svoj boravak u školi „Heriot“ nikada nisu zaboravili.

A. B.

dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime