Skupština usvojila izmene koje primoravaju Đukanovića da imenuje mandatara

0
36

Skupština Crne Gore usvojila je noćas, posle celodnevne zaoštrene rasprave, izmene Zakona o predsedniku Crne Gore kojim parlamentarna većina želi da primora predsednika države Mila Đukanovića da predloži mandatara za sastav nove Vlade. Za zakon je glasao 41 od 42 prisutna poslanika skupštine, koju čini 81 poslanik.

Foto: Printscreen YouTube

Protiv predloga Demokratskog fronta (DF) bile su Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokratska partija (SDP) i Socijaldemokrate (SD), Bošnjačka stranka (BS) i Demokratska unija Albanac (DUA), koje nisu prisustovale glasanju.

Zakon su pored DF, podržale stranke parlamentrane većine, Demokrate i Građanski pokret URA, premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića.

Tokom trajanja sednice ispred zgrade Skupštine je protestovalo par stotina građana protiv “ustavnog puča” u režiji DF-a.

Usvajanje izmena zakona koje otvaraju put da kandidat parlamentarne većine, poslanik i diplomata Miodrag Lekić, bude imenovan za madatara, DPS je okarakterisala kao “ustavni puč”, nazvala uvodom u “političku radikalizaciju” u zemlji i pozvala tužilaštvo da reaguje i preispita da li u postupanju parlamentarne većine i rukovostva Skupštine ima elemenata krivičnog dela.

Slične ocene o kršenju ustava saopštile su i ostale partije, koje su se oštro protivile predloženim izmenama.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić je ocenio da parlamentarna većina “iz straha od izbora pribegava flagrantnom kršenju” Ustava, i da je “srušen parlament u pokušaju da se sruši institucija “ predsednika države.

Prema Ustavu Crne Gore, isključiva nadležnost predlaganja mandatara za sastav nove Vlade pripada predsedniku države. Ovim izmenama parlamentarna većina želi da taj proces prenese na Skupštinu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime