Slika Svetog Save 40 godina stajala u kotorskoj Gimnaziji, sada će morati da bude uklonjena

0
48
© AP Photo / Darko Vojinovic

Iako je zidove kotorske Gimnazije krasila još od 1984. godine, slika Svetog Save moraće da bude uklonjena iz kabineta za crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik.

Prosvetna inspekcija nedavno je, po prijavi roditelja, kontrolisala kotorsku Gimnaziju i zatražila od uprave škole da u roku od tri dana ukloni sliku Svetog Save iz kabineta, pozivajući se na član 5. Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, kojim je precizirano da je „obrazovanje i vaspitanje svetovnog karaktera“, saopšteno je „Vijestima” iz Uprave za inspekcijske poslove.

Prethodno su podgorički mediji objavili da je roditelj poslao sliku sa roditeljskog sastanka u toj školi, na kojoj se vidi da je na zid iznad školske table pored grba Crne Gore okačena i slika Svetog Save.

„Vijestima“ je iz škole nezvanično potvrđeno da su nedavno imali posetu Prosvetne inspekcije, a da je ustanova kontrolisana upravo zbog prijave u vezi sa slikom.

Iz kotorske Gimnazije tvrde još da je u školi pored te, još nekoliko desetina slika pisaca, koji su se izučavali u sklopu narodne i srednjovekovne književnosti. Ističu i da se isti pisci i danas izučavaju u sklopu izbornog dela programa za crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik.

Niko od roditelja nije se obratio nastavnom osoblju ili upravi „niti pismeno niti usmeno“, navode iz uprave kotorske Gimnazije.

Da je slika decenijama u kotorskoj Gimnaziji, posvedočio je i nekadašnji direktor Mirko Maslovar, koji je ovom školom rukovodio od 1982. do 2011. godine.

„Od 1984, od kad smo se uselili, tamo je slika Svetog Save, u kabinetu za tadašnji srpsko-hrvatskog jezik i književnost, zato što je i književnost Svetog Save bila deo školskog programa”, kazao je Maslovar.

Na pitanje da li su ikada imali primedbe roditelja ili nastavnog osoblja zbog te i desetine drugih slika pisaca narodne i srednjovekovne književnosti, Maslovar ističe da nikad nikakve primedbe nije bilo.

Da Vas podsetimo:  KADA JE SLON U STAKLARSKOJ RADNJI – NE BACA SE KIKIRIKI OKOLO

„Ni od strane roditelja, ni od strane inspekcije, niti od strane osoba koje su kontrolisale aktiv za srpsko-hrvatski jezik i književnost. To nije ikona, to je slika“, objašnjava on.

Maslovar smatra da su se sada umešale politika i javno mnenje, i to, kako kaže, „bespotrebno“.

https://rs-lat.sputniknews.com/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime