Slobodan Erić – Prate me zbog uređivačke politike magazina „Geopolitika“

0
279

Osnivač i glavni i odgovorni urednik magazina „Geopolitika“ Slobodan Erić obratio se Udruženju novinara Srbije (UNS) jer je, kako navodi, primetio da su ga nepoznate osobe poslednjih dana intenzivno fizički pratile, te da oseća da mu je bezbednost ugrožena i smatra da je sve to posledica uređivačke politike lista.

Erić dodaje da ne može da ima „opipljivi dokaz“, ali jeste „uveren“ „da opasnost za njegovu bezbednost postoji“

Slobodan Erić, koji je pre dve decenije pokrenuo list „Geopolitika“, za UNS objašnjava da posebno u večernjim satima zapaža da ga nepoznate osobe nadgledaju posle poslovnih sastanaka ili na uobičajenim mestima gde se svakodnevno kreće. Dodaje da je ovo situacija kada ne može da ima „opipljivi dokaz“ da ga fizički prate, ali da je „uveren“, uz sve okolnosti, „da opasnost za njegovu bezbednost postoji“.

U magazinu „Geopolitika“, navodi Erić za UNS, osim dnevnih političkih i društvenih pitanja kojima se bave i geopolitičkim i strateškim istraživanjima koja objavljuju, poseban naglasak je na intervjuima sa najuglednijim svetskim intelektualcima, najčešće naklonjenim Srbiji. U magazinu je, kaže, primat na temama koje kroz javne debate traže odgovore šta su to državni i nacionalni interesi našeg društva.

„Moji saradnici i ja smatramo da je upravo ovakva uređivačka politika lista izvor problema, uključujući i bezbedonosne. Prihvatamo da veliki broj naših građana ne deli naša uverenje ali ističemo da nikada nismo tuženi. Za razliku od mnogih današnjih medija u Srbiji nismo se ogrešili o osnovna pravila profesije“, objašnjava Erić.

Ističe da je jedan od intervjua za koji je mu je rečeno da je „opasan i delikatan“ jer je objavljen u „Geopolitici“ bio sa dr Danijelom Ganserom, švajcarskim istoričarem o knjizi „Tajne armije NATO“, ali i o temama o „žutoj kući“, a da on nije ni mogao da pretpostaviti da će time moći u Srbiji ikome da se zameri.

Da Vas podsetimo:  NUNS: Izražavamo zabrinutost zbog mogućeg odugovlačenje postupka u slučaju paljenja kuće Milana Jovanovića

On podseća i da je automehaničar i 2008. godine godine primetio da je na njegovom automobilu prednja osovina na točkovima odvrnuta, te da je video i tragove odvrtanja šrafom. „Ni tada, ni danas ne smatram da je nalogodavac vlast u Srbiji, nego isključivo strani faktor, kome smeta ovakav list i koji smatraju da će fizičkom eliminacijom njenog osnivača, ugasiti jedan nezavisan informativno-analitički projekat kao što je ‘Geopolitika’“, kaže za UNS Erić.

Ističe i da ovaj magazin, čija je uređivačka politika patriotska, nije mogao da prihoduje od reklama i oglasa ni od državnih, niti od stranih kompanijama, a da nisu ni poslednju deceniju projektno sufinansirani na konkursima Ministarstva kulture i informisanja.

„Da li pravo na zaštitu kao građani i novinari ove zemlje imamo i mi koji ne pripadamo, uz sve ograde od ovakvih kvalifikacija, najvećem broju medija koji se trude da rade profesionalno svoj posao a koje mnogi dele na državne i prozapadne opozicione. Ili smo u svakom smislu diskriminisani i kao novinari i kao građani drugog reda“, pita Erić.

Slučaj praćenja, navodi, prijavio je policiji i tužilaštvu.

Izvor: UNS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime