Slobodan Milošević, čovek koji je spojio vekove

10
616

Kako će se spojiti HH i HHI vek, mnogi Srbi nisu razumeli, pa ni mnogi u svetu. Da jesu, Sloba bi još bio sa nama.

HH vek je bio vek socijalističkih revolucija. A HHI vek je vek sinteze pravednog i efikasnog društva (socijalizma) sa vekovnim kulturnim tradicijama. I vek sinteze najboljeg u svim kulturama, najboljeg u čovečanstvu, stvarno rađanje čovečanstva.

E, to spajanje vekova i tu opšteljudsku sintezu, čije divovske rezultate danas vidimo u Rusiji i Kini, započeo je Slobodan Milošević.

Slobodan Milošević je bio veliki Srbin, veliki socijalista i veliki čovek.

On je unapredio jugoslovenski socijalizam i oslobodio ga od istorijskih promašaja. Nažalost, tako unapređen, sistem je postao suviše dobar, da bi mu zapadni agresori dozvolili da opstane.

Slobodan je učinio da vaskrsne Istorijska Srbija – i kao velika ideja i dostignuće balkanske istorije, i kao pravoslavna vera, i kao prosvećena demokratija, i kao bratska i saveznička Velikoj Rusiji. I naravno, nezavisna, stvaralačka i pravedna. Pa iako su petim oktobrom i ubistvom Slobodana pokušali da je unište, nisu uspeli. Opet je tu. U stvari, ako je vaskrsla, ona je večna. Kao i za svoj narod i njegovu veru postradali Slobodan.

Imao je bezgraničnu harizmu i bezgraničnu skromnost. Kao političar – najdosledniji socijalista, a kao čovek – najmoralniji pravoslavac.

Vratio je Kosovo i Metohiju u ustavni sistem Srbije, započeo duboke ekonomske i demokratske reforme, suprotstavio se razbijanju Jugoslavije i odvajanju delova srpskog naroda od matice. Predvodio je borbu naroda za slobodu i odbranu od NATO agresije. Zahvaljujući svojoj mudrosti i volji naroda, u najtežim međunarodnim okolnostima izvojevao je Dejtonski sporazum i Rezoluciju 1244.  Najviše pravoslavnih hramova je obnovljeno i izgrađeno dok je on bio na čelu Srbije.

Slobodan je bio i naš katehon. Srbija je privremeno izgubila samostalnost tek kada je on spolja organizovanim pučem oboren. Ni protiv puča nije primenio silu jer je bio siguran u demokratsku snagu i budućnost svog naroda. SRJ je ukinuta tek kada je on poslat u Hag, a Crna Gora otrgnuta od Srbije tek kada je on ubijen.

Da Vas podsetimo:  Rusima na čast, Srbima za ponos!: Kako je nastala čuvena pesma ”Srpsko-ruski marš” (Serbsko-russkiй marš)

Putinova Rusija je sporazum o slobodnoj trgovini potpisala sa Miloševićevom vladom. Osigurala je miran tranzit vlasti posle puča. Dala je garancije za Slobodanovo lečenje u Moskvi (na čemu se posebno angažovao bivši premijer Primakov), koje je Haški tribunal odbio. Dala je saglasnost za Slobodanovu sahranu u Moskvi, uz državne počasti. Javno i zvanično je u Savetu Bezbednosti odbacila izveštaj Haškog tribunala o Slobodanovoj smrti. Supruga i sin Slobodana dobili su politički azil u Rusiji, a sin Marko i državljanstvo Ruske Federacije.

Sudbina Slobodana je ujedinila slobodoljubivi i progresivni svet. Sa zahtevom za njegovu slobodu ulicama Haga, od centra do nacističke tamnice u Ševeningenu marširali su 2003. zajedno srpski rodoljubi iz dijaspore i zapadnoevropski komunisti, noseći krstove u spomen dotadašnjih haških žrtava, uz zvuke čuvenog „Slovenskog marša“, koji je još 1876. u slavu srpske borbe komponovao Petar Iljič Čajkovski. Međunarodni komitet za odbranu Slobodana Miloševića, kao u vreme suđenja Dimitrovu za paljevinu Rajhstaga, okupio je najisktaknutije svetske intelektualce, umetnike i aktiviste.

Slobodan je obesmislio najskuplju i najogavniju grešku u istoriji UN, lakejski organ NATO pakta – Haški tribunal. Ovaj ilegalni i kriminalni kvazisud ga je zato ubio, uprkos kampanji za njegovo lečenje, koju je vođena širom sveta, ali koja se nije dovoljno čula. Jedan od prvih krupnih međunarodnih događaja o kojima je izveštavala tek formirana Russia Today – bila je sahrana Slobodana Miloševića. Ostaje moralni dug Srbije i sveta prema međunarodnom pravu – da se izvrši revizija rada tribunala i sudsko gonjenje odgovornih za ubistvo Slobodana Miloševića.

Na ispraćaju Slobodana bilo je milion ljudi. U Beogradu i Požarevcu govorili su Genadij Zjuganov, Sergej Baburin, Konstantin Zatulin, general Leonid Ivašov, Remzi Klark, Peter Handke, Mihailo Marković, Milorad Vučelić, Aleksandar Vučić (pročitao poruku Vojislava Šešelja), Branko Rakić… Ivana Žigon je govorila „Prkosnu pesmu“ Dobrice Erića. Pročitane su i poruke Slobodanove supruge i sina, kojima je onemogućeno da prisustvuju. Opelo je služio vladika Mileševski Filaret.

Da Vas podsetimo:  Ispovest Đorđa Šuvajla, logoraša sarajevskog Silosa tokom 1990-ih godina

Za pobedu nad fašizmom i čovekoljubivi svet, borili su se, rame uz rame, u HH veku, pravoslavni Rusi i Srbi. Borili i, uz ogromne žrtve – izborili, darujući svetu potpuno novi sistem međunarodnih odnosa i međunarodnog prava. Taj sistem mora biti očuvan, jer svet ulazi u period velike sinteze. Slobodan Milošević je zauvek demontirao hladnoratovski pokušaj razdvajanje Rusa i Srba. On je tako svojom verom i žrtvom vaskrsao Istorijsku Srbiju i stvorio novu šansu za Evropu, Evroaziju, svet. On je time najveća ljudska dostignuća prelio iz HH u HHI vek i otvorio put za saradnju država i kultura, za novi, mirniji i pravedniji svet, koji uspešno predvode moralne sile, Rusija i Kina, i u kojem Srbija danas zauzima dostojno mesto.

Vladimira Kršljanin

Izvor: Srpska tradicija i nacionalni interes

10 KOMENTARA

 1. Milošević dugo vremena prije pada Krajine nije imao nikakav utjecaj na kraiško rukovodstvo, i više od toga, bili su u konfliktnoj situaciji. Logistička podrška ( hrana , gorivo ,vojna oprema ) je redovno dolazila i prihatana iz Srbije, ali dogovori i uskladjivanje politike nikako nisu prihvaćani. Upravo zbog toga, Milošević je JAVNO , da svi čuju i znaju, pozvao kraiško rukovodstvo, da prihvate “ famozni“ Z 4 ugovor. Iz iskustva, logike , ali i iz obavještajnih izvora, Milošević je bio potpuno siguran da Franjo Tudjman neće prihvatiti Z 4 ……jer bi to praktično bila Drzava u Drzavi , bez obzira na teritorijalne gubitke po Kraišku stranu. Kraiška “ ELITA “ , sa Martićem ( milicajcem ) i Babićem, ( zubnim liječnikom ) nije imala mentalnih kapacitete da to shvati. Oni su zahtijevali vojnu pomoć Srbije u slučaju eventualnog napada H V . Odbijanjem Z4, ostvarilo se razlog, izgovor, za vojnintervenciju.Na medjunarodnom planu, NATO je tada samo prizeljkivao bilo kakvu akciju VOJSKE JUGOSLAVIJE izvan svoje teritorije, da bi našao opravdanje za agresiju, koju je kasnije počinio . To je bilo svima jasno, osim kraiškom rukovodstvu. Potpuno bez volje da brane teritoriju, odbijajući plan Z4 , kraiško rukovodstvo , saučesnik je u genocidu nad vlastitim narodom, u akciji “ OLUJA “ !! U već ekonomski iscrpljenu i izmozdenu Srbiju stigle su i izbjeglice. Većina njih je zeljela da se smjesti u blizini ili u samom Beogradu. Organizacija smještaja tolikog broja ljudi nije bilo ni malo jednostavan posao. Za to vrijeme hrvatska vojska je pljačkala i palila srpska sela i gradove, uništavala kuče da se izbjeglice ne bi imale gdje vratiti ni tad niti ikad više. Amerika, NATO i “ zapadni prijatelji “ su se pravile i gluhi i slijepi na sve to. Rezultat nam je svima poznat. Odmah potom je krenuo novi val propangande protiv Srbije i naravno Miloševića.
  “ Srbija i Milošević su izdali Krainu jer se nisu vojno umješali “ !!!! Mnogi kraišnici su naivno nasjeli na ovo i na mnogo toga poslije. Onda je uslijedilo ono “ Tudjman i Milošević su se dogovorili za OLUJU „,pa i ovo da je Miloševic planirao naseljavanje KiM izbjeglicama iz ostalih djelova ex drzave. Znatan dio Kraišnika su bili veoma vazna poluga u “ petooktobarskom puču „. Tu su pokušali da liječe svoje komplekse kukavičluka, zbog bezanije za vrijeme OLUJE, i da kazne Miloševića zbog uskraćene vojne intervencije. Po meni je „petooktobarski prevrat “ organiziran od strane amerikanaca,ipak NAJVEĆA SRAMOTA U NOVIJOJ SRPSKOJ ISTORIJI, uključujući predaju Hagu svog predsednika, cijeli vojni i politički vrh. Ne mogu da razumijem , da tu i toliku sramotu netko usporedjuje, sa pokušajem zbrinjavanja izbijeglica na teritoriju KiMa . To zbrinjavanje na KiM , je bila jedna alternativa, ponuda, i nitko nikoga tada nije silom smjestio tamo. Razumno je i to, da su se neki uvrijedili na takvu ponudu, pogotovo ako su sa sobom donjeli ogroman kapital u novcu………… da ne postavljamo nezgodna pitanja, kako su to stekli u ratnim uslovima!!! Oni su se odlično uklopili u samom Beogradu, otvarali su nove poslove, koji su nedostajali zbog nedostatka kapitala…….
  Još jednom da citiram …….“ Ne napada se Srbija zbog Miloševića, nego se Milošević napada zbog Srbije“…………. bar je to dan danas jasno pored tolike VELEIZDAJE DRZAVNIH I NACIONALNIH INTERESA ……… od poslije Miloševića !!

 2. Bezanje naroda (i vojske) iz RSK, koji su po Slobinom planu trebali da budu naseljeni na Kosovo, je najveca sramota u srpskoj istoriji.

 3. Mnoge su knjige napisane od raznih autora sa potpuno kontradiktornim opisom odredjenih dogadjaja.
  Nije dovoljno odabrati ono što Vam odgovara, pa to uzeti kao neupitnu istinu. Postoje krupne lazi i bedastoće, a to da je Milošević rekao da „Bosanske Srbe treba malo bombardovati“ spada u poprilično veliku laz i još veću bedastoću.
  Upravo “ divlja “ tranzicija, kakva je zadata i nametnuta od “zapada“ i Amerike, izrodila je banke tipa Jezda i Dafina. Milošević to nije mogao spriječiti , jer bi bio optuzen da guši “ demokratske slobode i promjene“ , za šta su ga inače stalno optuzivali kada se borio da sačuva po Drzavu vazna STRATEŠKI VAZNE SISTEME I PODUZEĆA od divlje privatizacije. Drzava okovana sankcijama uvjek je zrtva HIPERINFLACIJE. Neposredna ratna opasnost i sam rat faktori su inflacije .Šta je mogao da učini da spriječi sve to ???? Do posljednjih , od amerikanaca organiziranih, petooktobarskih izbora, svi izbori na kojima je Milošević pobjedjivao, bili su potvrdjeni kao ispravni od svih medjunarodnih posmatrača, posebnu vaznost imao je OEBS. Ni opozicja nije poricala svoj poraz. Kada su amerikanci “ pobjedili petog oktobra “ , onda su izborne pobjede Miloševića , postale “ sumljive „……..pobjednik piše i povjest i svoju “ istinu „………ali ta i takva istina ima jedan specifičan i prepoznatljivi smrad , smrad na laz i neistinu . Zanimljivo bi bilo čuti i viziju, kako se trebalo ponašati i činiti kritičnih devedesetih godina. Proglasiti lošim, sve učinjeno, a uvjek izbjegavati odgovor šta je to trebalo činiti drugačije, čini mi se, jadno, bijedno i kukavički !!!

  • Држава окована санкцијама НИЈЕ увек жртва хиперинфлације. Либија и Ирак су били под сличним санкцијама као и СРЈ па нису имали хиперинфлацију. Хиперинфлацију је произвело претерано штампање новца од стране НБЈ. Е сад, у НБЈ су били Милошевићеви људи тако да рећи да Милошевић није крив за хиперинфлацију је будалаштина. Кроз хиперинфлацију су извучене девизе од народа. Шта је Милошевић требао другачије да уради у овом случају? Па НИЈЕ СМЕО да дозволи хиперинфлацију.

   „Upravo “ divlja “ tranzicija, kakva je zadata i nametnuta od “zapada“ i Amerike, izrodila je banke tipa Jezda i Dafina. Milošević to nije mogao spriječiti , jer bi bio optuzen da guši “ demokratske slobode i promjene“ , za šta su ga inače stalno optuzivali“ Значи Милошевићу је било битније како га види запад него то што неко пљачка народа који га је изабрао и који је он дужан да заштити. Мало чудно. Ако је већ толико штитио српски народ од злог запада, зашто то није спречио? Он се као прави припадник црвене буржоазије борио против било какве приватизације зато што су директори свих државних предузећа били из СПС-а, што је СПС-у и био основни извор прихода. Исто то данас ради Вучић, Милошевићев најбољи ученик.

   Све изборе на којима је Милошевић победио су признали и опозиција и ОЕБС (запад). Проблем је био са онима које је изгубио, као што су били локални избори 1996. Тај пораз није био сумЉив. Сам Милошевић је признао пораз тек након три месеца. Милошевићев пораз на изборима 5. октобра је сумЉив само вама заљубљеницима у лик и дело Милошевића због којих данас на власти имамо Вучића.

 4. Obzirom da sam ja jedan od pristalica Miloševićeve politike, molim sve one koji ga kritikuju da pokušaju biti minimalno korektni a time samim i konkretni . Sa velikom paznjom i znatizeljom čitam kritike na njegov račun, u svakom momentu sam spreman, pri saznanju novih, istinitih, činjenica i dokaza promjeniti svoj stav.
  Kao prvo treba staviti političku djelatnost Miloševića u kontekst vremena u kojem je djelovao, a to vrijeme , je bilo veoma, veoma teško!!! Raspad SSSR je bio i očekivan i normalan i pozeljan ,ono što je bilo potpuno nenormalno, bio je način na koji se to dogodilo, što je direktno pogodilo Srpski Narod.
  Braneći Drzavne i Nacionalne interese, Milošević se suprotstavio najvećoj i nazalost jedinoj svijetskoj sili, i Americi i NATO paktu za koje ,medjunarodno pravo nisu pretstavljale baš NIŠTA u tom trenutku. Jasno je bilo da će vrijeme izbalansirati snage, i da će se kršenjem medunarodnog prava, ipak gubiti ugled i prestiz, što se i dogodilo. Zbog toga je krenula ogromna propanganda protiv Miloševica, kako bi se preko njega, krivica prebacila na Drzavu Srbiju i Srpski Narod. Floskule proizašle iz te propangandne mašinerije , nazalost , se mogu čuti i dan danas. Pokušajte kritikovati, a ne kritizirati…….budite krajnje konkretni…..Šta je to konkretno učinio Milošević da bi “ doveo Srbiju u sukob sa cijelim svetom“ ??? Nije Amerika i E U ….cijeli svijet ,ni po površini ni po broju stanovnika. Šta je mogao učiniti da to spriječi ??? Da li je trebao reći “ bivšoj braći“ i ostalom svijetu ……..“ radite šta hoćete i uzmite što god zelite…….“ i tim spriječio rat, vjerovatno bi dobio i NOBEL za mir, poput Gorbačova. Pitanje je samo da li bi poslije postojala drzava Srbija , i da li bi baš svi Srbi postali nacionalna manjina, na vlastitom ognjištu ???“ Jasno kao dan „!! Da li je Milošević izazvao „…..sulude ratove…..“ !! Ako jeste, na koji način??? Da li je nekome objavio rat ??? Da li je izvšio agresiju na neku susjednu zemlju ??? Budite oprezni i razlikujte vremeske periode ….SFRJ , pa raspad iste, priznavanje novonastalih drzavica …….
  Da li je Milošević izjavio ( ne učinio, potpisao, naredio ) nešto konpromitirajuće ?? Recite šta ??? Naj kritikovanija njegova izjava je ona sa Gazimestana…..“ Narod nitko ne smije da bije……..“ !! To je naj gore što mu se konkretno zamjera .Molio bi nekog da mi obijasni šta ima lošega u takvoj izjavi predsednika Drzave svome narodu??? Po definiciji KRALJ ( vladar ili predsedni krzave) „jeste sluga Narodu“! Nije li to najljepš što jedan predsednik moze da kaze svome Narodu….da nitko ne sme da ih bije !! Franjo Tudjman , OTAC HRVATSKE DRZAVE je pred TV kamerama, isto kao i Milošević izjavio
  “ JA SAM VEOMA SRETAN ČOVJEK JER MOJA ZENA NIJE NI SRPKINJA NI JEVREJKA“ !! Ovakvu izjavu zamjerili su mu isključivo i samo SRBI, i niko više, čak su je i Jevreji uglavnom prešutjeli . Šta bi se dogodilo da je Milošević izjavio tako nešto ?? Još jednom molim sve kritičare Miloševićeve politike, ukoliko ste dobronamjerni i cilj Vam je ISTINA, kritikujte zestoko , napišite…..“ OVO „je učinio Miloševic, a trebao je da učini “ ONO “ …..Kao primjer …“ Ušao je u rat sa NATO i Amerikom, a trebao je da potpiše Rambuje ponudu, i dozvoli ulazak NATO trupa na cijelu teritoriju Srbije da rade šta hoće i da nitko po tom ugovoru nema nikakvo pravo da im to osporava“ …….. Nastavite Vi koji kritikujete da dajete ostale primjere šta je učinio, a šta je po Vama trebao da učini……

  • Милошевић је рекао Ричарду Холбруку кад су Американци бомбардовали босанске Србе:“Дик, њих је и требало мало бомбардовати, да се опамете и уразуме, пошто су то тврде и усијане главе.“ (https://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:631963-Bombe-za-tvrde-i-usijane-glave-na-Palama). Ово није требао рећи.
   Отео је од људи у Србији стару девизну штедњу а није смео то да уради.
   Дозволио је Језду и Дафину а није требао да дозволи
   Изазвао је хиперинфлацију а није смео то да уради.
   Покрао је локалне изборе 1996 а није смео то да уради.

   Све у свему, он је урадио много тога, али би било боље по нас, а вероватно и по њега самог, да није ништа радио.

 5. Slobodan Milosevic je vladao Srbima deset godina. PRE njega, Srbi su bili gradjani velike i u svetu postovane zemlje, koja je bila na pragu EU. POSLE njega, nakon vise suludih ratova, ogromnih zrtava i razaranja, veca polovina Srba se nasla u novim drzavama, kao drugorazredni gradjani. Manja polovina u NATObombardovanoj Srbiji, bez Kosova.

 6. Tekst velica Milosevica koji svojom nezgrapnom neukom politikom doveo srbiju u sukob sa celim svetom . Covek i kad je u pravu ne bi smeo da dovede drzavu i narod u tu poziciju jasno ko dan

 7. Komplimenti autoru teksta iznad svega na hrabrosti da napiše činjenice, koje su od petooktobarskih dogadjaja , sasvim razumljivo , otvorena i veoma bolna rana za sve VELEIZDAJNIKE !! Oni koji su za račun američkog „poslodavca“ odradili posao uklanjanja Miloševića, prekršili sve ovozemaljske zakone, a prije svih ,USTAV vlastite Drzave, ali i one ljudske, moralne , etičke!! Posljedice takvog ljigavog veleizdajničkog čina, danas su očiglednije i jače, nego ikad. Kršenje USTAVA je postala sasvim normalna stvar,a KiM iako ga samo SRBIJA moze učiniti nezavisnom drzavom, “ korak po korak“ ostvaruje svoju nezavisnost, tako da je danas ostalo još samo formalno priznanje. Od uklanjanja Miloševića zvanična Srbija više nigdje ne spominje R1244 iako je ona i danas na snazi.Biti će vječno upamćeni oni koji su NATO agresorima predali svog predsednika i kompletan vojni i politički vrh, da im bude sudjeno, jer su branili vlastitu zemlju i Narod! Trenutno ekonomsko i političko stanje u zemlji direktna je posljedica petooktobarskog puča. Do ovakvog , po Srbiju pogubnog političkog vrha, došlo se dugotrajnim, strpljivim ali i upornim i stručnim radom naših najvećih neprijatelja. Smjenjivani su lideri, od Koštunice , Djindjića, Tadića, Nikolića, sve do ovog naj kukavnijeg, ogrezlog u kriminal i najočitiju i najvidljiviju VELEIZDAJU. Da li je netko mogao da pomisli da će Šešeljev potrčko postati „alfa i omega“ u Srbiji ? Da li bi to bilo moguće bez konstantnog djelovanja stranog faktora ? Vratili smo se u jednopartiski sistem, koji je lazna maska jednoj diktaturi. Sve to na očigled naših “ zapadnih prijatelja “ kojima je stalo samo to da Vučko stavi onaj posljednji potpis i vezi KiMa, pa će i njega zamjeniti ili smjeniti , kao što su to činili od poslije Miloševića do danas. Nadamo se da to neće biti onako „grubo“, kako su smjenili Djindjića, koji se „odjednom sjetio i drznuo „da brani Nacionalne interese. Svim vladajućim garniturama u Srbiji do sada je bilo u velikom interesu da Miloševića prikazu na naj gori način, da bi opravdali svoju veleizdaju i moralno posrnuće. Stoga nije čudno da neki gradjani Srbije, na osnovu čiste propangade stvaraju pogrešne zaključke. Najveće zrtve istog su osobe niskog nivoa obrazovanja. Tako je moguće čuti, ali i pročitati, potpuno apsurdne optuzbu na račun Miloševića. Najviše mi se dojmila „bedastoća „koja tvdi kako je Milošević………. „mogao i morao spriječiti bombardovanje SRJ , prihvaćanjem ugovora iz Rambuje, jer je na kraju, poslije bombardovanja to isto prihvatio potpisivanjem R1244……….” .
  Velika enigma jeste da li se radi o glupim i neobrazovanim osobama ili onim zlonamjernim. Spisak ovakvih optuzbi velik je isto onoliko koliko je teška petooktobarska veleizdaja. Istina mora pobjediti i ona pobjedjuje. Ipak je zalosno da ta istina o Miloševiću ima jači odjek u svijetu nego u samoj Srbiji.
  U medjuvremenu mi smo se obogatili za jednu potpuno novu riječ ……..AUTOŠOVINISTI . Ta riječ na najbolji način opisuje stanje duha u Srbiji poslije Miloševića, ljude koji su ga rušili i predali Hagu, i koji ukidaju KiM kao dio Srbije!!!!

 8. „Imao je bezgraničnu harizmu i bezgraničnu skromnost. Kao političar – najdosledniji socijalista, a kao čovek – najmoralniji pravoslavac.“ Милошевић је био православац исто колико и Мао Це-тунг. Чувена је његова посета Хиландару, кад је дошао хеликоптером и са рукама на задњици, као прави генсек из Це-Ка, обилазио цркве. Геда Глуперда је толико бринуо о Србима да их у Крајини и на КиМ више и нема. Познат је и његов коментар Ричарду Холбруку кад су Американци бомбардовали босанске Србе:“Дик, њих је и требало мало бомбардовати, да се опамете и уразуме, пошто су то тврде и усијане главе.“ (https://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:631963-Bombe-za-tvrde-i-usijane-glave-na-Palama)

  О њему најбоље говори његова сахрана. Његов леш је из Холандије довезао гробар Дрнда, дочекало га десетак хиљада несретника којима је испрао мозак деведесетих и сахрањен је у дворишту куће под липом без опела, пошто владика Филарет није одржао опело јер нису дали другови, и без присуства породице. Кера сахране достојанственије.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime