Slobodni mediji po meri Velikog Vođe

0
1074

vucic-ivan-tasovac-foto-zorana-jevtic-1446723622-778027-620x321Ministarstvo kulture i informisanja u tehničkom mandatu, sa Ivanom Tasovcem na njenom čelu, poslalo je dopis KRIK-u da „Informer“ nije prekršio Zakon o javnom informisanju kada je pisao o glavnom uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću kroz tekstove „Mafija udara na porodicu Vučić“ i „Sado-mazo francuski špijun“. U ovim tekstovima Dojčinović je optužen da je „lažni novinar“, „zapadni špijun“, „saradnik mafije“, „sadomazohista“ i „medijski terorista“.

Da pojasnimo: Komisija za žalbe Saveta za štampu je zaključila da je „Informer“ prekršio Kodeks novinara Srbije u tekstovima koje smo naveli. Ministarstvo misli da je sve OK. Novinarska udruženja misle da treba tužiti Informer.

Ja mislim da ne treba.

Nego, pošto smo ustanovili da je normalno da novinara nazivaju špijunom, saradnikom mafije i medijskim teroristom (da preskočimo ono „lažni novinar i „sadomazohista“, jer je ovo drugo ipak pitanje ličnog izbora), analogijom možemo zaključiti da nema kršenja Zakona o javnom informisanju ako kažemo da je Dragan J. Vučićević lažni novinar, lažni socijaldemokrata, Vučićev špijun, saradnik SNS, medijski terorista, a da je pak Tasovac (ministar kulture u tehničkom mandatu) propali koncertni majstor, lažni dirigent, kulturni mafijaš i oh da, lažni ministar. Da njegovu seksualnu provinijenciju preskočim. Ipak je to, kao što rekoh, pitanje ličnog opredeljenja.

I da se razumemo: Neće biti problem što ćemo mi Tasovca (ministra kulture u tehničkom mandatu) da nazovemo kojekakvim nadimcima. Pitam se samo kako će Gospodar Vučić reagovati ako njegovog „prijatelja, poštenog čoveka i dobrog novinara“ nazovemo lažnim novinarom ili medijskim teroristom? Da nas ne tuži? On ili On? Ako ga samo nazovemo Vučićevim špijunom, tu nam ne može ništa. Tu je stvar potpuno jasna.

Uostalom, svaki režim u Srbiji posle Josipa Broza imao je nekog špijuna, nekog agitatora i nekog uvlakača na mestu glavog i odgovornog urednika nekih novina. A kad taj vođa padne s vlasti – i novine se ugase. Nego mi se Vučićev špijun previše dobro drži…

Da Vas podsetimo:  Od izbora dva putića

Nego, kad smo već kod medija i Velikog Vođe (a kod koga bismo drugo bili???), verujem da ste, čak i pri pukom prebacivanju TV programa s kanala na kanal, videli da nam je Gospodar Vučić juče saopštio kako se na Radio-televiziji Vojvodine „prvi put stvari tamo dešavaju u skladu sa zakonom“:

„Niko ne lupa nikakve table, niko ne dovodi ljude iz Beograda po partijskoj liniji, kao što su to radili 2008. godine i 2011. godine. Prvi put vidim da je sve čisto i sve u skladu sa zakonom, bez upliva politika, već onako kako se to radi, kroz upravni odbor“, izjavio je Gospodar Srbije.

Ono – istina: Ako se pogleda Zakon o radu koji je usvojen u Srbiji – svaki otkaz je legitiman. Nije mi jasno šta se onda bune ti novinari? Sad će komisija Evropske unije da pogleda šta to rade Vučićevi kadrovi… Pa će da pitaju i ministarstvo rada. I ministarstvo kulture… I Vučića će da pitaju… A on će odmah na to da kaže da su u pitanju anti-evropski elementi koji hoće da ugroze stabilnost države i njenog puta ka Evropskoj uniji.

I onda će briselske demokrate da sednu u avion i otputuju.

Pet dana do Dana mladosti. Ovako bi se nekad najavljivao današnji dan u medijima. Sada su druga vremena. Sada se kaže „Pet dana do Anastasijinog rođendana“. I to osamnaestog! To je, inače, najvažnija vest danas na portalima Srbije. I to kako je srBska majka Ceca branila šćer svoju… A otkazi? Smene? Ma dajte…

Aleksandar Bećić

Kolumnista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime