Slovenija dobija prvu ženu predsednicu – Logar čestitao Nataši Pirc Musar

0
51

U drugom krugu predsedničkih izbora u Sloveniji na osnovu 92,65 odsto prebrojanih glasova pobedu je odnela nezavisna centristkinja, advokatica i zaštitnica ljudskih prava Nataša Pirc Musar. Ona je osvojila 53,98 odsto glasova birača, dok je njen protivkandidat konzervativac Anže Logar dobio podršku 46,02 odsto glasača. Logar je čestitao protivkandidatkinji, objavivši da je Slovenija dobila prvu ženu na čelu države.

Foto: Printscreen Al Jazeera

U drugom krugu izbora glasalo je inače 51,22 odsto birača.

Pirc Musar, advokatica (54) specijalizovana za zaštitu ličnih podataka koja je zastupala i suprugu bivšeg američkog predsednika Melaniju Tramp, poznata je i kao zagovornica prava LGBT populacije. Ona je 15 godina radila pri Savetu Evrope kao stručnjak za ljudska prava.

Za Pirc Musar, koja je dobila podršku birača vladajućih stranaka centra i levice, u prvom krugu izbora 23. oktobra glasalo je 26,85 izašlih birača.

Logar, član desne Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janeza Janše dobio je najviše glasova u prvom krugu izbora, 33,96 odsto, ali je pobedu odnela Pirc Musar.

Nakon što je kandidat vladajuće koalicije Milan Brglez zauzeo treće mesto u prvom krugu, premijer Golob je podržao Pirc Musar, navodeći da se ne sme dozvoliti ulazak kandidata SDS u predsedničku palatu jer bi to vratilo Sloveniju u „mračna vremena“ Janeza Janše.

I Logar i Pirc Musar su formalno nezavisni kandidati, iako je bivši šef diplomatije dugogodišnji član Janšine stranke. Logar nije zvanično kandidat SDS jer bi u tom slučaju imao znatno manje šanse da pridobije podršku birača sa centra.

Iako je u Janšinoj vladi bio ministar spoljnih poslova (2020-2022), 46-godišnji Logar je u kampanji nastojao da se distancira od svog partijskog šefa i da prikaže sebe kao umerenog političara, izbegavajući oštru retoriku svojstvenu bivšem premijeru.

Da Vas podsetimo:  U svakoj uređenoj zemlji Helez bi morao podneti ostavku ili bi bio smenjen

U izbornom štabu Nataše Pirc Musar u toku je veliko slavlje.

Na pitanje novinara N1 Slovenija da li su glasovi koje je dobila za nju ili protiv Anžeta Logara, kako su analitičari procenjivali poslednjih nedelja, Pirc Musar je odgovorila: „Izbori su proslava demokratije. Svi glasaju za. Ne želim glasove protiv. Zaista želim glasove za – za vrednosti koje branim“, dodala je ona.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime