Slučaj Cvetković – nova enigma Srbije

0
1323
Stefan Cvetković/Foto: Medija Centar

Novinar Stefan Cvetković koji je u noći između 13. i 14. juna nestao, 2 dana kasnije pronađen je živ i zdrav „u širem rejonu Bele Crkve“. O tome šta se dogodilo, nisu objasnili zvaničnici niti se on sam obratio javnosti.

Kako je majka Stefana Cvetkovića rekla agenciji Beta, on još uvek nije došao kući u Belu Crkvu, ali se javio, rekao da je dobro i da će se pojaviti. Ona pretpostavlja da je otišao da se vidi sa sinom koji studira u Beogradu.

Nakon što je juče u ranim popodnevnim časovima pronađen, Cvetković je više sati zadržan u Upravi kriminalističke policije u Beogradu, gde je dao iskaz. „Stefan Cvetković je dao izjavu u svojstvu građanina, koja se može smatrati prijavom za protivpravno lišenje slobode. U tom pravcu nije mu bio potreban advokat. Za sada nije ni osumnjičen ni ništa slično, nego se tretira kao oštećen”, rekao je tužilac Osnovnog javnog tužilaštva iz Vršca Tihomir Knežević za agenciju Beta.

Izjava je usledila tek sedam sati nakon konferencije. U međuvremenu, policija nije davala nikakve podatke o tome gde se Cvetković nalazi, u kom ga svojstvu ispituju i da li ima advokata, zbog čega su reagovala udurženja novinara.

Šta je poznato?

U noći kada je nestao, Cvetkovićev automobil pronađen je u centru Bele Crkve, a prema izjavama očevidaca, motor je radio, svetla su bila uključena, vrata su bila otvorena, a pored automobila pronađen je Cvetkovićev ručni sat sa pokidanom narukvicom. Njegovi telefoni bili su isključeni.

Roditelji sa kojima živi medijima su rekli da je Stefan tog dana posle posla došao kući i da je oko 22 časa rekao da ide do grada.

Policija je ujutru započela potragu. Na terenu je, prema informacijama iz MUP-a, bilo između dvesta i trista policajaca, psi tragači, specijalne jedinice, Belu Crkvu su nadletali helikopteri, a Belocrkvanska jezera pretraživali su ronoci.

Na nestanak Stefana Cvetkovića reagovala su sva relevantna domaća i međunarodna medijska udruženja, različite ascocijacije, ali i međunarodni zvaničnici. Svi su oni iskazivali zabrinutost i zahtevali intenzivnu potragu.

Posle 30 sati potrage, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je uz prisustvo ministra policije Nebojše Stefanovića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Bratislava Gašića saopštio da je Cvetković pronađen bez ikakvih vidljivih povreda. „Stefan Cvetković je u našim rukama, pronađen živ i zdrav, dlaka s glave mu ne fali. Nalazi se na ispitivanju u policiji i tamo će se dugo zadržati, jer ima mnogo toga da objasni“, rekao je Vučić.

Da Vas podsetimo:  Pronađena devojčica (13) koja je nestala u Kragujevcu

Ko je Stefan Cvetković?

Stefan Cvetković je dugogodišnji novinar iz Bele Crkve. Bio je vlasnik i urednik nezavisne lokalne televizije TNT, a poslednjih godina radio je kao slobodni novinar. Osim korupcije na lokalu, istraživao je i zloputrebe u Upravi za kapitalna ulaganja, ali i krađu izbora, zbog čega se prošle godine na konferenciji za medije sukobio s tadašnjem premijerom Aleksandrom Vučićem, kome je postavio pitanje u vezi s dokazima koje je izneo o pripremi krađe na predsedničkim izborima.

Osim toga, Stefan Cvetković je istraživao i ubistvo kosovskog političara Olivera Ivanovića. U februaru je u Beogradu održao i konferenciju za novinare pod nazivom „Koliko košta likvidacija na severu Kosova“, kada je pokazao i fotografije osoba koje su navodno bile umešane u likvidaciju Olivera Ivanovića i izneo tvrdnje da je taj atentat plaćen 40.000 evra.

U maju je, potom, ispričao medijima da je bio šest sati zadržan na administrativnom prelazu Jarinje i naveo da je nakon toga od kosovske policije dobio dokument kojim se potvrđuje da je u policijskoj stanici zadržan zbog ispitivanja, a po nalogu specijalnog tužioca koji vodi istragu o ubistvu Ivanovića.

Pritisci i pretnje

Cvetković se proteklih godina u više navrata žalio da dobija pretnje iz političko-kriminogenih krugova. NUNS je objavio spisak svih pretnji koje je prijavljivao NUNS-u i OEBS-u. Poslednja među njima je iz decembra 2016. godine, kada je na automobilu zatekao napisanu poruku „mrtav“.

Više puta je bio i fizički napadnut, a pretnje je dobijao i putem interneta i telefonom. Prema NUNS-ovoj bazi, verbalno su ga napadali i lokalni čelnici, među kojima i pomoćnik predsednika Opštine Jovan Daja, koji je nakon što Cvetković nestao, odbio da odloži sednicu Skupštine opštine zbog tog događaja, navodeći da se radi o „kriminalnom ubistvu“.

U jednoj od prijava Cvetković je naveo da su mu nepoznati počinioci polupali automobil, i to nakon što su ga lokalni funkcioneri označili kao „legitimnu metu“, proglašavajući ga „stranim plaćenikom“. Aktuelni predsednik Aleksandar Vučić takođe ga je na pomenutoj konferenciji nazvao političkim aktivistom i lažovom, i optužio za uličarsko ponašanje.

Po prijavama funkcionera Srpske napredne stranke prošle godine je nepravosnažno osuđen na više od dve godine zatvora i novčanu kaznu od 2,15 miliona, ali su presude u međuvremenu poništene.

Da Vas podsetimo:  Grad Leskovac tužio Ministarstvo za zaštitu životne sredine zbog dozvole za fabriku opasnog otpada

Priče iz čaršije

U Beloj Crkvi tokom potrage građani su ipak bili poprilično rezervisani dok su govorili o Cvetkoviću. Pomalo uplašeni od tolikog prisustva policije i helikoptera koji su im zujali iznad glava, a pomalo i zabrinuti za sugrađanina koji je nestao, bez obzira, kažu, na njegove mane i vrline.

Stefan je, kažu, neko kome je sve to – pa i ono najgore – moglo vrlo lako da se dogodi, jer je „lajao na sve“. Po kuloarima preispituju njegovu biografiju i nerado ga brane. Ipak, nisu isključivali mogućnost da je neko od onih za koje kažu da vedre i oblače Belom Crkvom poslao „lokalnog tabadžiju“ da Stefanu pripreti, pa i fizički ga napadne kako bi mu pokazali da su ozbiljni.

Tiho, pre svega zbog poštovanja prema njegovoj porodici, ipak napominju da nije neverovatno i da je sve izmislio – sam ili uz nečiju pomoć. „Moguće je da pravi spektakl, jer je takav narcistik“, kaže jedna građanka Bele Crkve. „Nikoga ne bi začudilo i da se pojavio u gaćama nasred puta prema Deliblatu i rekao da ga je neko drogirao, a da se on pola ne seća.“

Ipak su svi jednako priželjkivali da se pojavi, bez obzira na to šta je po sredi.

„Dešava se da se više ne zna ko šta tu zloupotrebljava. On radi gluposti i priča da ga sistem ugrožava, a sistem koji ništa ne valja se pravi pravedan, pa organizuje ronice, pse i ostale resurse da ga nađe, jer je jako zgodno da kažu kako se bave nestankom novinara iz Bele Crkve, a znamo šta sve imaju nerasvetljeno“, priča jedna Belocrkvanka za DW.

Teorije zavere umesto činejnica

Nakon što je ustanovljeno da je Cvetković živ, spekulacije su zamenile zabrinutost, a čaršijske priče koje su se za vreme potrage prenosile u polušapatu, postale su tema broj jedan.

Pandorinu kutiju otvorio je predsednik Vučić navodeći da organi sumnjaju u njegove tvrdnje.

„Nikakvih vidljivih tragove borbe nije bilo. Takođe smo videli da je ostavljen sat, koji je plastični i mnogo jeftiniji od sata koji je gospodin Cvetković nosio tri dana pre toga. Naši državni bezbednosni organi su odmah rekli da je tu mnogo toga namešteno. Nikakvih tragova borbe, kočenja nije bilo, naši najveštiji psi nisu nanjušili krv, naši najobučeniji ronioci nisu pronašli ništa“, rekao je Vučić

Da Vas podsetimo:  AMANET SRPSKIH MONAHA: U šumi blizu velike svetinje pronađena vinova loza stara 15 vekova! (FOTO)

Priliku je zato iskoristio da još jednom optuži opoziciju i neimonovane strane centre moći za „žestoke napade, pokušaje urušavanja unutrašnjeg poretka i dodatno urušavanje institucija Republike Srbije“. Po više puta viđenoj metodi, uvezao je pitanje ispravnosti vode u Beogradu, proteste zbog cene benzina, incidente na protestima, cenu hleba, cenu struje, plate, penzije, otvaranje fabrike i svetsko prvenstvo u fudbalu, tek usput nabacujući da je zabeleženo da je Cvetković primio više telefonskih poziva s Kosova. Kakvih, od koga, na šta to ukazuje – odbio je da odgovori.

Posledice po medije

Umesto toga, uz pomoć ministra policije, šefa BIA i novinara tabloidnih medija, koji su u jednom trenutku uzviknuli: „Dokle više s tim širenjem laži“, predsednik je kao temu konferencije nametnuo lažne vesti.

„To je jako licemerno“, kaže za DW Vesna Radojević, urednica portala „Raskrikavanje“ i nekadašnja novinarka portala „Istinomer“, koji se bave upravo lažnim vestima. „Najčešći izvor lažnih vesti su zapravo političari i funkcioneri. Tako da cela fama oko toga da će država da se pokrene i bori protiv lažnih vesti je licemerna, jer koliko god je puta neko od političara bio uhvaćen u govorenju neistine, oni nikad nisu preuzeli odgovornost“, kaže Radojević.

U atmosferi u kojoj rade novinari u Srbiji, za koju je sin ubijene malteške novinarke Metju Karuana Galicija rekao da „jasno govori da će se u toj zemlji desiti sledeće ubistvo novinara“, interesovanje javnosti za nestalog novinara nije bila iznenađujuća. Mediji su se u najvećoj meri poneli profesionalno, dok prorežimski tabloidi tokom potrage o slučaju nisu ni izveštavali. Ipak, zbog brojnih spekulacija koja su usledila, udruženja insistiraju da svi detalji slučaja budu razjašnjeni do kraja i saopšteni javnosti.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine kaže da osim toga, od države zahtevaju i da se konačno povedu „veoma ozbiljni razgovori na temu bezbednosti novinara i njihovog javnog targetiranja i progona. „Ja sam u međuvremenu čuo desetine raznih verzija koje liče na teorije zavera i mi živimo u društvu koje je toliko kontaminirano i u kome je bezbednost novinara svakako veoma ugrožena, i zbog svega toga i prava javnosti da zna moramo znati šta se ovde stvarno dogodilo“, zaključuje Sejdinović.

Sanja Kljajić

dw.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime