Slučaj fabrike otpadnih voda u Rači: Još devet miliona dinara za postrojenje koje se gradi devet godina

0
1003
Fabrika u Rači / Foto: pistaljka.rs

Da bi postrojenje za preradu otpadnih voda u Rači, čija je gradnja duga devet godina obavijena velom malverzacija i u koju je do sada uloženo preko 600.000 evra, moglo nesmetano da funkcioniše opština Rača morala je da izdvoji još oko 79.000 evra kako bi završila drenažni sistem za odvodnjavanje podzemnih voda.

Iako su čelnici Rače ovo postrojenje već nekoliko puta proglašavali završenim, o čemu je Pištaljka pisala, istina je da bez kompletno završenog drenažnog sistema ono ne može nesmetano da radi, te se nanovo otvara pitanje kada će građani Rače konačno dobiti tu.

Fabrika otpadnih voda, koja se gradi od 2011. godine još nije stavljena u pogon a neće moći da počne da radi pre završetka probnog rada koji traje već nekoliko meseci, kako je Pištaljci rekao izvođač radova. Ni to neće biti kraj jer je potrebno uraditi drenažni sistem.

U dokumentu pod nazivom „Druga izmena posebnog programa korišćenja subvencija iz budžeta opštine Rača za 2020. godinu“ u koji je Pištaljka imala uvid, navodi se da će JKP „Rača“ ove godine iz opštinskog budžeta dobiti 26.585.805,89 dinara, što na ime prošlogodišnjih potraživanja, što na ime ovogodišnjih subvencija. Od toga je za izvođenje radova na drenažnom sistemu za odvodnjavanje podzemnih voda na PPOV (postrojenju za preradu otpadnih voda) planirano 9.214.138 dok će za nadzor nad izvođenjem radova biti plaćeno 129.216 dinara.

Uprkos brojnim tvrdnjama da Rača ima fabriku za preradu otpadnih voda, direktor JKP „Rača“ Dejan Veljković u pisanoj izjavi za Pištaljku kaže da je za rad ovog postrojenja neophodno da drenažni sistem bude završen. „Ugovorom za izvođenje nepredviđenih radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za naselja Adrovac, Rača i Donja Rača od 30.08.2012. godine predviđena je izrada drenažnog sistema na lokaciji PPOV-a u Donjoj Rači, kojim bi se drenirale podzemne vode i na taj način obezbedio nesmetan rad celog sistema PPOV-a u toku celog njegovog ekspoatacionog perioda. Deo radova na izradi drenažnog sistema je već izveden, stavljen u funkciju i plaćen kroz prvu privremenu situaciju. S obzirom na to da je PPOV u potpunosti završeno, pušteno u probni rad i očekuje se ishodavanje upotrebne dozvole, neophodno je da drenažni sistem bude u potpunosti završen i da se izvrši njegova funkcionalna provera“, navodi Veljković.

Da Vas podsetimo:  Sporan otpis duga: Bečej u jednom danu ostao bez 50 miliona dinara

Saga sa izgradnjom ove fabrike traje od 2011. godine, a Pištaljka je prva obavestila javnost o tome da su se na mestu fabrike godinama nalazili tek obrisi započete gradnje.

Nakon pisanja našeg portala o brojnim malverzacijama, Skupština opštine Rača je početkom novembra 2019. godine formirala anketni odbor sa ciljem da se ispitaju sve eventualne zloupotrebe u prethodnih deset godina, a među projektima koji su se našli „na tapetu“ je i postrojenje za preradu otpadnih voda. Nije poznato kada bi se izveštaj anketnog odbora mogao naći pred odbornicima, iako je ranije bio najavljen za kraj februara.

Milica Vojtek
Izvor: Pistaljka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime