Slučaj Gavrić – nameštaljka?

0
900

Kosovske vlasti pozivaju na povećanu budnost u suočenju s terorističkim prijetnjama pred ovomjesečni nastavak pregovora između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

2015-01-26_042256Prošlog mjeseca, kosovska policija uhapsila je Slobodana Gavrića, državljanina Srbije, koji je tokom vožnje u Prištini sa sobom nosio preko 12 kilograma eksploziva.

Policija je saopštila da je Gavrić odveden u pritvor zbog sumnje da je pripremao teroristički akt i bavio se neovlašćenom prodajom naoružanja.

Specijalno tužilaštvo Kosova, koje vrši istragu u tom predmetu, kaže da je Gavrić pred sudom u Prištini izjavio da je namjeravao prodati taj eksploziv.

Gavrić je na Kosovo ušao preko graničnog prijelaza Jarine, vozeći se u vozilu sa beogradskim registracijama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova suspendovalo je četvoricu pripadnika granične policije koji su radili na Jarinju ubrzo nakon što je Gavrić uhapšen.

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga i premijer Isa Mustafa susreli su se sa šefovima sigurnosnih agencija kako bi izvršili procjenu sigurnosne situacije.

„Institucije Kosova ostaju opredijeljene ka sprečavanju da Kosovo postane izvor ili meta terorističkih aktivnosti. One će nastaviti činiti sve što mogu kako bi zaštitile i garantovale nacionalnu sigurnost Kosova i sigurnost njegovih saveznika,“ kaže se u saopštenju iz kabineta predsjednika.

Vlada je pozvala na saradnju, uključujući i saradnju sa zemljama u regionu, s obzirom na, kako je saopštila, kompleksnu i ozbiljnu situaciju.

„Ovaj slučaj pokazao je koliko je policija profesionalna u svom angažmanu, koliko je povećano bdijenje kako bi se osigurala operativnost informacija te u sprečavanju i hapšenju lica osumnjičenih za umiješanost u različita krivična djela, uključujući i slučajeve pokušaja napada,“ izjavio je za SETimes Baki Kelani, glasnogovornik policije Kosova.

Kosovski analitičari kažu da je taj sigurnosni incident izazvao zabrinutost da bi se neko lice moglo neotkriveno dovesti do centra Prištine s velikom količinom eksploziva.

Da Vas podsetimo:  Rešenja srpske jednačine nema bez Rusije – kao što ga nije bilo u Novom veku

„Dugačka granica između Srbije i Kosova pokazuje se problematičnom, jer se duž te granice provodi šverc, uključujući i šverc oružjem i eksplozivima koji se mogu eventualno upotrijebiti u terorističkim aktima,“ izjavio je za SETimes Seb Bytyci sa Instituta za balkansku politiku u Prištini.

Bytyci je dodao da bi, iako policijske snage i EULEX međusobno sarađuju, trebala postojati i veća saradnja u cilju sprečavanja šverca iz Srbije za Kosovo.

U Beogradu, policija Srbije uhapsila je Željka Todorovića, Gavrićevog saradnika, u sklopu istrage i saradnje u tom predmetu od strane Srbije

Todorović se sumnjiči da je pokušavao prodati eksploziv, ali ne i za činjenje terorističkog djela.

Policija Srbije radi svoj posao, izjavio je srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

„Mi imamo određene sumnje u vezi s tim ko, šta, kako i na koji način i u koje svrhe je ovo uradio, ali mi ćemo vas obavijestiti o svakom ozbiljnom rezultatu istrage,“ izjavio je Vučić.

Slučaj Gavrića je čudan i komplikovan, izjavio je Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu za sigurnost u Beogradu.

„Srbija je učinila pravu stvar time što je ponudila punu saradnju EULEX-u i SAD-u u rješavanju ovog slučaja. On izgleda kao namještaljka pred početak novih pregovora između Beograda i Prištine, ali Srbija bi trebala insistirati na tome da se ovaj slučaj u potpunosti riješi,“ izjavio je Dragišić za SETimes.

Dragišić kaže da je posebno neobično to što je s jedne strane Gavrić imao veliku količinu eksploziva koji se teško pronalazi, te što je s druge strane postupao kao amater vozeći se po Prištini u automobilu s beogradskim registracijama.

Srbija i Kosovo započeli su dug proces pregovora koji su rezultirali iznalaženjem praktičnih rješenja za niz pitanja, te su stvorili uslove za kretanje lica i dobara.

Da Vas podsetimo:  Voljena Srbija... (9) Narcisi nisu Kosovski božuri...

Očekuje se da će najviši zvaničnici dviju vlada ovog mjeseca nastaviti pregovore, uz posredovanje od strane EU.

Svoj prilog za ovaj izvještaj dao je dopisnik Igor Jovanović iz Beograda..

Linda Karadaku

Setimes

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime