Slučaj Hercegovačka: Koliko je javan rad Javnog tužilaštva?

0
1007

Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac nije želela da odgovara na pitanja novinara Insajder.neta u vezi sa slučajem Savamala. Viša javna tužiteljka u Beogradu Nataša Krivokapić takođe je odbila da odgovara na naša pitanja, upućujući nas na Odeljenje za medije u tom tužilaštvu.

zagorka
Zagorka Dolovac

Uprkos tome što su novinari pozvani na otvaranje konferencije o srpsko-francuskoj saradnji u borbi protiv nedozvoljene trgovine oružjem i terorizma, pojedinim učesnicima nije bilo moguće postavljati pitanja. U najavi nigde nije stajalo da pitanja neće biti dozvoljena, a novinarima je ovo saopšteno tek pošto su stigli na događaj u beogradskom hotelu Moskva.

Novinari Insajder.neta zbog toga su ipak pokušali da pitaju republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac u vezi sa slučajem Savamala, ali je ona samo prošla pored naše i drugih novinarskih ekipa.

Tako smo ostali bez odgovora na više pitanja, pa i na ono kako je moguće da Tužilaštvo, koje bi trebalo da radi u interesu građana, već gotovo pola godine ne saopštava ništa o toku istrage u vezi sa slučajem Savamala.

Sanja Đurić- tužilac u slučaju Savamala

Više javno tužilaštvo u Beogradu nakon četiri meseca sapštilo je ime postupajućeg tužioca i broj predmeta u slučaju Savamala.

Dragan Marić, koji je na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama, tražio ove podatke, dostavio je redakciji Insajder.net odgovor Tužilaštva u kojem se navodi da je postupajući tužilac u ovom predmetu zamenik javnog tužioca Sanja Đurić, dok je predmet zaveden pod brojem KTN-60/16.

Takođe je nejasno kako je moguće da je premijer Aleksandar Vučić pre tri meseca saopštio da iza rušenja u Savamali stoje pojedinci iz vrha gradske vlasti, a da Tužilaštvo još nije saopštilo ni o kojim je krivičnim delima reč.

U Srbiji je pre više od četiri godine uvedena tužilaška istraga, koja podrazumeva da Tužilaštvo rukovodi predistražnim postupkom, sprovodi istragu, pa je samim tim dužno i da obaveštava javnost o tome dokle se stiglo s istragom.

Uprkos svemu ovome, Zagorka Dolovac, koja je na mestu republičkog javnog tužioca još od 2010, ignorisala je naš zahtev da odgovori na pitanja u vezi s ovim slučajem. Nismo uspeli da joj priđemo čak ni bez kamere.

Slučaj Savamala, beogradska četvrt u kojoj je grupa nepoznatih muškaraca u noći između 24. i 25 aprila srušila više objekata uz pomoć bagera bez rešenja o rušenju, u nadležnosti je Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Glavna tužiteljka u tom tužilaštvu Nataša Krivokapić, kako je rekla, nije imala vremena da odgovori na naša pitanja na današnjoj konferenciji. Uputila nas je da kontaktiramo službu za saradnju sa medijima u tom tužilaštvu. Insajder.net odmah je uputio zahtev da nam obezbede razgovor s Natašom Krivokapić do kraja radnog dana.

U odgovoru Višeg javnog tužilaštva navodi se da trenutno nije moguće dogovoriti ovaj razgovor zbog „službene sprečenosti tužioca, njenih obaveza i ranije zakazanih sastanaka“. Takođe se navodi i da ćemo biti obavešteni kada se za razgovor s višom javnom tužitelljkom u Beogradu Natašom Krivokapić ukaže prilika.

Višem javnom tužilaštvu smo prošle nedelje uputili i zahtev s pitanjima u vezi s nalazima Sektora unutrašnje kontrole MUP-a, odnosno odgovor na pitanje ko je naredio Policiji da se ne odazove te noći na pozive građana. Odgovor još nismo dobili.

Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime