Slučaj Hercegovačka: Tužiteljka beži od pitanja, Stefanovićevi odgovori bez odgovora

0
1261

savamalaOtkrivanje odgovornih za rušenje objekata u Hercegovačkoj i otkrivanje po čijem je nalogu Policija odbila da izađe na lice mesta moralo bi da bude jedno od najvažnijih pitanja u pravnoj državi. Umesto toga, sedam meseci kasnije, istraga o ovom slučaju još nije ni pokrenuta.

Nadležni u Tužilaštvu beže od pitanja, dok predstavnici vlasti izbegavaju da daju bilo kakve konkretne informacije pozivajući na poverenje u pravni poredak i institucije države.

To poverenje je, međutim, srušeno zajedno s objektima koji su uklonjeni bez ikakvog rešenja, dok je Policija odbila da reaguje na prijave da maskirana lica maltretiraju i vezuju građane.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović danas je rekao da će sud odlučiti o tome da li je Policija postupala ili nije prilikom rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici.

„Da li je Policija postupala ili nije, to odlučuje sud. Kako će postupati organi države, o tome odlučuje zakon. Ministri ne vode istrage, puštamo institucije sistema da rade svoj posao“, rekao je Stefanović.

Ministar je ovo izjavio sedam meseci pošto je zaštitnik građana, na osnovu snimljenih poziva, utvrdio da je Policija odbila da izađe na teren i odazove se na pozive građana koji su prijavili da bez rešenja bageri ruše objekte u centru grada, a maskriana lica oduzimaju mobilne telefone i vezuju ljude.

Stefanović se ponovo pozvao na pravnu državu, procedure i zakone, istovremeno ne odgovarajući na pitanje šta se s tom pravnom državom dogodilo u noći rušenja u Hercegovačkoj i ko je suspendovao Zakon o Policiji, u kom se jasno navodi da je osnovna uloga Policije da štiti građane i njihovu imovinu.

Odgovor na pitanje zbog čega u noći između 24.i 25. aprila Policija nije radila svoj posao, trebalo bi da bude prioritet rada Sektora unutrašnje kontrole MUP-a, pa i resornog ministra.

Da Vas podsetimo:  Subotica plodno tlo za širenje mržnje i dezinformacija o migrantima

„Sektor unutrašnje kontrole i drugi državni organi, pa i Policija, kada obavljaju poslove iz istrage, o tome obaveštavaju javna tužilaštva koja rukovode istragama. Ono o čemu obaveštavaju ministra su samo statistički podaci o završenim predmetima i broju izvršenih dela“, rekao je danas Stefanović.

Međutim, Zakon o Policiji u članu 224. propisuje da ministar kontroliše sve sektore, pa tako i Sektor unutrašnje kontrole, koji ima obavezu da ministru podnosi izveštaj. I pored toga, Stefanović je nedavno za Insajder.net rekao da ne zna da li je izveštaj Sektora unutrašnje kontrole o nepostupanju Policije u slučaju Hercegovačka završen, kao ni šta je utvrđeno.

Načelnik Sektora unutrašnje kontrole MUP-a Miloš Oparnica odbio je da odgovara na pitanja Insajder.neta uz objašnjenje da ne može da govori bez odobrenja Biroa MUP-a za odnose s medijima. To odobrenje smo od MUP-a tražili pre više od dva meseca ali nikakav odgovor do danas nismo dobili.

Za tužiteljku Dolovac Hercegovačka nije tema

Više od pola godine Tužilaštvo prikuplja dokaze o rušenju u Hercegovačkoj, za koje je sam premijer rekao da je odgovorna najviša gradska vlast, a koje se dogodilo u delu grada koji je pokriven kamerama i koji je prema istraživanju Insajdera po ugovoru o izgradnji Beograda na vodi baš u to vreme planiran za raščišćavanje.

Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac i danas je odbila da odgovori na pitanja Insajdera o ovom slučaju.

Tužilaštvo još nije pokrenulo istragu. Slučaj je u predistražnom postupku, a nedavno je za Insajder iz Tužilaštva rečeno da Policija praktično ignoriše zahteve za prikupljanje obaveštenja.

Na pitanja Insajdera da li je, kako je ranije najavio, razrešio taj problem, Stefanović je rekao da je Tužilaštvo uputilo određene dokumente i da on pretpostavlja da je to rešeno.

Da Vas podsetimo:  Tim doktora Šapića može da garantuje samo dalju devastaciju Beograda i urušavanje radnih prava

Ipak, na konkretno pitanje da li su odgovori dostavljeni Tužilaštvu, Stefanović je rekao da ne zna pošto se on ne bavi istragom.

Dostupni dokazi o nedostupnoj Policiji

Izveštaj Zaštitnika građana kojim je utvrđeno da se Policija nije odazvala na pozive građana sačinjen je nakon uvida u dokumentaciju i preslušavanja snimaka razgovora koji su u noći rušenja dela Hercegovačke ulice zabeleženi na policijskom telefonu 192.

Operaterka: Savski venac… ne možemo da Vas prebacimo. Naređenje od vrha Policije je da Vam damo Komunalnu policiju, kao što Vam je koleginica dala.

Građanin: Evo sad ja Komunalnu policiju zovem, oni upućuju i kažu da to nije njihov problem i kažu da je to problem Policije.

Operaterka: Šefe, imamo još jedan poziv iz Hercegovačke br. 4, ovo je nešto novo. Poziva i kaže da su njegovog radnika vezali jedno sat vremena i oduzeli mu telefon da nikoga ne poziva i opet su srušili neke objekte kod Hercegovačke broj 4.

Šef: Gde je to?

Operaterka: Hercegovačka br. 4, Savski venac. To je ono Beograd na vodi, šefe… Isto da postupim kao što je bilo i sa onim?

Šef: Tako je.

Operaterka: Šefe, Bilja, samo jedna pomoć. Ovo što mi Ivana javila, ovaj što je vezan dole… Zove Komunalnu, odbili su ga. Jel’ ništa da mu ne dajemo, ništa?

Šef: Pa ništa.

Pošto je dežurna službenica ponovila da je Komunalna policija „odbila“ pozivaoca i da on „sad zove ovde da pita šta da radi“ jer je radnik njegovog objekta vezan, nadređeni ju je upitao:

Šef: Pa čekaj, je l’ su ga pustili? Je l’ još vezan?

Operaterka: Vezan je, vezan je, da.

Da Vas podsetimo:  UDARNO! U Srbiji planiraju da uvedu vakcinaciju MMR vakcinom za starije od 65 godna!

Šef: Vezan je, a, aj javiću ti.

Osim objekata koji su srušeni u Hercegovačkoj, iste noći porušeni su i objekti FK Železničar ispod mosta Gazela. Rušenja ovih objekata prijavio je radnik Beograda na vodi koji je rekao da je do njega došao „neki čuvar kluba i kuće i da je prijavio desetak lica s fantomkama koja su došla da ruše tu kuću i taj klub. Pošto ga je dežurna službenica obavestila o ovom pozivu, šef smene Goran Stamenković je tražio da zapiše podatke radnika Beograda na vodi koji je slučaj prijavio Policiji.

www.insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime