Slučaj „Kip lajt“: Garancija na popravku ukrasa koji se koriste jednom godišnje – godinu dana

0
1287
Foto: printscreen ( pistaljka.rs )

Firma „Kip lajt“ će i ove godine dobiti posao reparacije novogodišnje rasvete u Beogradu pošto je bila jedini učesnik na tenderu Javnog komunalnog preduzeća „Javno osvetljenje“. Ova firma dostavila je ponudu od nešto manje od dvanaest miliona dinara za popravku 20 tipova svetlećih ukrasa. Prošle godine je večiti jedini ponuđač na tenderima za reparaciju novogodišnje rasvete dobio ugovor vredan 16,9 miliona dinara, a 2017. godine 17,5 miliona dinara. Pre tri godine „Kip lajt“ je podneo zajedničku ponudu sa još jednom firmom i to je tada takođe bila jedina ponuda na tenderu. Tada su za posao reparacije dobili 2,5 miliona dinara ali su zato iste godine od prodaje dekorativne rasvete u Beogradu inkasirali oko 190 miliona dinara.

Pištaljka je u ponedeljak prisustvovala otvaranju ponuda u prostorijama javnog preduzeća. Komisija za javne nabavke konstatovala je da postoji jedna ponuda koja je pristigla samo par sati pre isteka roka. Ovlašćeni predstavnik „Kip lajta“ Predrag Jović je novinaru Pištaljke objasnio da se reparacija radi svake godine zato što se novogodišnja rasveta nabavljala petnaest godina unazad i da se popravljaju ti stari ukrasi, te da novi imaju garanciju. Članovi komisije za javnu nabavku iz JKP „ Javno osvetljenje“ nisu hteli da odgovaraju na pitanja novinara.

Po brojkama iz konkursne dokumentacije za ovogodišnju javnu nabavku, reparacija obuhvata 376 različitih komada rasvetnih elemenata. Od ponuđača, odnosno „Kip lajta“, se u konkursnoj dokumentaciji tražilo da garancija za popravljene svetiljke bude godinu dana.

Pištaljka od 2016. godine prati tendere za novogodišnju i drugu dekorativnu rasvetu i još nije naišla na slučaj da se firma „Kip lajt“ prijavila na tender a da nije dobila posao, bez obzira na to da li je bilo više ponuđača i ko je naručilac javne nabavke koja se finansira novcem građana.

Da Vas podsetimo:  (Ne)saglasnost

Kako je Pištaljka u više navrata pisala, uslovi u konkursnim dokumentacijama diskriminatorni su prema potencijalnoj konkurenciji „Kip lajta“ i postavljaju se tako da samo ova firma može da ih ispuni u celini. Tako je konkursna dokumentacija za novogodišnju rasvetu 2016. godine sadržala delove kataloga grčke firme koja proizvodi dekorativnu rasvetu, a čije proizvode prodaje samo „Kip lajt“. Ova firma snabdeva Beograd svetlećim ukrasima za novogodišnje praznike skoro dve decenije.

Jedini ponuđač za nabavku velike plastične novogodišnje jelke koja je trebalo da bude plaćena astronomskih 83.000 evra takođe je bila pomenuta firma iz Beograda. Iako je posle otkrića Pištaljke da Beograd kupuje najskuplju plastičnu jelku na svetu predsednik Srbije Aleksandar Vučić u medijima iznosio podatke o drugim ponudama za jelku, ispostavilo se da drugih ispravnih ponuda nije bilo. Naime, Pištaljka je objavila dokumentaciju koju je dobila od gradskog Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju sa građanima, koji je bio naručilac famozne jelke, iz koje se videlo da je jedini ponuđač upravo „Kip lajt“, što je Pištaljka od početka tvrdila.

Da podsetimo, na dan kada je Pištaljka otkrila da su beogradske vlasti od firme „Kip lajt“  kupile jelku i postavile je i pre završenog tendera, ista firma se pojavila kao jedini ponuđač na tenderu za nabavku još novogodišnjih svetiljki u vrednosti od 200.000 evra. Naručilac je bio isti gradski sekretarijat koji je nabavljao plastičnu jelku.

Firma koja ima tapiju na poslove prodaje i reparacije novogodišnje rasvete koje dodeljuju beogradska javna preduzeća i druge institucije pojavljuje se i kao učesnik javno-privatnog partnerstva sa pojedinim lokalnim samoupravama širom Srbije. Kako piše na internet prezentaciji „Kip lajta“, oni vrše zamenu starih javnih svetiljki novim LED svetiljkama po Kruševcu, Vlasotincu, Kladovu i drugim mestima.

Da Vas podsetimo:  Rusi u Beogradu
Novak Grujić
Izvor: pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime