Slučaj: „Kirbijevo pitanje“

0
1078

Povodom pitanja ambasadora SAD u Srbiji, Majkla Kirbija, zašto Putin dolazi u Beograd, premijer Vučić je izjavio da je to pitanje bilo upućeno Rusiji, a ne Srbiji. Podsećamo premijera da je on pozvao Putina da dođe u Srbiji, a ne obrnuto, tako da, pitanje američkog ambasadora je bilo upućeno direktno Vučiću.

kirbi

Šlihtanje ambasadoru

Ambasador SAD u Srbiji, Majkl Kirbi, nedavno je izjavio za “Večernje novosti”:

– Možete imati dobre odnose i sa Rusijom i Kinom, i sa SAD. Ali naš stav o posetama kineskih i ruskih zvaničnika se razlikuje. Kinezi gotovo nikoga nisu napali, a Rusi jesu. To treba imati na umu. Još nije sigurno da li će Putin doći, ali ako se to desi – zašto dolazi? Zbog proslave oslobađanja Beograda? A Beograd je oslobodila i Treća ukrajinska armija, kao deo Crvene armije, rekao je Kirbi u intervjuu za taj list.

Premijer Vučić je danas prokomentarisao izjavu Kirbija na sledeći način:

– Premijer Aleksandar Vučić smatra da je poruka ambasadora SAD Majkla Kirbija u vezi s posetom Vladimira Putina Srbiji upućena ruskoj strani, a ne Srbiji, prenosi B92.

Iz Vučićevih izjava se može osetiti posebna blagonaklonost prema američkom ambasadoru. Međutim, podesećamo da je lično Vučić pozvao Putina da poseti Srbiju.

Imajući to u vidu, Kirbi se obraćao Vučiću, a ne “ruskoj strani”.

Putin je prihvatio moj poziv za posetu i veoma brzo, pre kraja godine, biće u Beogradu. To, čini mi se, dovoljno govori o međusovnom uvažavanju i saradnji koju Srbija ima sa Rusijom, primetio je predsednik srpske vlade, pisao je “Kurir” tokom Vučićeve posete Moskvi 8. jula.

Nije jasno zbog čega Aleksandar Vučić posebno izbegava bilo kakve diplomatske konflikte sa američkim ambasadorom.

On je Kirbija još opisao kao “dobrog čoveka i odličnog ambasadora”. Iznošenje ličnih stavova o ličnim karakteristikama određenih predstavnika stranih država, a sve u ulozi predsednika Vlade, nije u skladu sa diplomatskom praksom. Kirbi je u Srbiji da sprovodi spoljnu politiku SAD u Srbiji, a ne Aleksandru Vučiću da bude “dobar čovek i odličan ambasador”.

Da Vas podsetimo:  Miroslav Lajčak persona non grata

teleprompter

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime