Slučaj Prointer, Alti, WinWin: Država dodeljuje poslove monopolistima?

1
2265

win winKomisija za zaštitu konkurencije od kraja decembra 2016. vodi postupak ispitivanja da li je kompanija Prointer preuzimanjem 100 odsto vlasništva firme Alti i prodajnog lanca WinWin uspostavila nedozvoljen monopolski položaj na domaćem IT tržištu. U međuvremenu, od tada do danas Prointer je s državnim organima i javnim preduzećima sklopio ugovore za 20 novih nabavki, vrednosti blizu dva miliona evra.

U poslednja dva meseca Prointer je s kompanijom Alti i drugim povezanim firmama ugovorio nabavke za, između ostale, Ministarstvo za državnu upravu, Upravu za zajedničke poslove, Gradsku upravu Beograd, EPS, Srbijagas…

Kompanija Prointer je osnovana 2005, a prema analizi Insajdera od 2013. beleži ogroman rast, i to zahvaljujući sve većem broju poslova koje dobija od državnih preduzeća i institucija. Položaj ove kompanije najbolje se može videti iz podatka da je tokom 2012. Prointer pobedio na jednom, a 2016. na 150 tendera – na poslovima od uvođenja informacionih sistema do nabavke računara i tonera.

 

Vlasnik Prointera je Slobodan Kvrgić. Prema navodima predstavnika opozicionih stranaka, Kvrgić je blizak saradnik premijera i jedan od vodećih finansijera SNS-a. Premijer je s druge strane u intervjuu za KRIK rekao da uopšte ne poznaje vlasnika Prointera.

O poslovima firme Prointer Insajder je se bavio u temi “WinWin, Alti, Prointer u rukama jednog čoveka”.

Godine 2015. ova kompanija je kupila 50 odsto firme Alti, u čijem vlasništvu je i prodajni lanac WinWin. Komisija za zaštitu konkurencije je tu kupovinu odobrila po hitnom postupku.

Prema istraživanju Insajdera, Prointer je sredinom prošle godine kupio i preostalih 50 odsto ove firme.

Na zahtev novinara Insajdera da nam dostavi mišljenje u vezi s tom kupovinom, Komisija za zaštitu konkurencije je 22. decembra odgovorila da o kupovini uopšte nije obaveštena. Postupak utvrđivanja da li je neprijavljenom, a realizovano, kupovinom Altija Prointer uspostavio monopol, Komisija za zaštitu konkurencije je pokrenula tek nakon pitanja Insajdera. Taj postupak i dalje traje.

U zaključku o pokretanju postupka se navodi da se u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije Prointeru zbog neprijavljivanja koncentracije određuje obaveza plaćanja kazne u iznosu od 10 odsto godišnjeg prihoda. Prointer je prema poslednjem finansijskom izveštaju iz 2015. imao prihod od 2,5 milijardi dinara, što znači da će platiti penale 250 miliona dinara.

Zanimljivo je da je skoro isto toliko novca Prointer zaradio samo od poslova s državom, u periodu od dva meseca, koliko Komisija za zaštitu konkurencije razmatra njihovo poslovanje.

www.insajder.net

1 KOMENTAR

 1. Ima neka tajna veza…a tu je i Slaviša Kokeza…samo poslovi sa državom donose sigurnu dobit:

  https://slobodanvaskovic.blogspot.de/2016/08/igor-dodik-stoji-iza-firme-prointer.html

  четвртак, 04. август 2016.
  Igor Dodik stoji iza firme “Prointer”
  piše: Slobodan Vasković

  Milorad Dodik vrlo je brižan otac i djed: Nikome ne dozvoljava da o njegovoj porodici napiše bilo šta, i u situaciji kada on članove svoje porodice gura u javnu sferu, odobravajući im kredite (preko IRB-a) ili im sređujući unosne poslove sa Javnim preduzećima i institucijama RS.

  Svi oni koji su se usudili/usude pisati o članovima uže Dodikove porodice, koji su u poslovima, našli su se na brutalnom udaru ovdašnjeg Čelnika Režima i njegove medijske mašinerije, kao i na udaru represivnog aparata.

  Istovremeno, Dodik vrlo blagonaklono gleda kada se članovi porodica njegovih kritičara nemilosrdno progone, čak i njihova djeca i kada bulumenta iz njegovog kabineta, pozivajući se na njegovu funkciju, preko Sudova vrši presiju na maloljetne osobe, istrajno ih izlažući maltretiranju, pritisku, šikaniranju…

  Dvostruki aršini Dodika i njegove kamarile postali su krajnje neprihvatljivi i više se ne mogu trpiti, jer su uzeli velikog maha i prijete da ugroze zdravlje, pa čak i živote, meta njegovih satrapa. Koji su bezvrijedni, ali zloupotrebljavaju uticaj koji ima Palata predsjednika.

  Poslednjih nekoliko godina izbjegavao sam da pišem o poslovima Dodikove porodice, ali kada njemu nisu ničiji životi sveti, čak ni djece, ne vidim razloga da meni, ili bilo kome drugom, bude bilo kakva prepreka pisanje o njegovoj djeci.

  Igor Dodik, sin Milorada Dodika, stoji iza firme “Prointer” doo Banjaluka, koja je u ekspanziji i namjera im je da otmu sve poslove iz IT sektora u Republici Srpskoj, a pokušavaju da se probiju i na tržište BiH.

  Naravno, Igor Dodik nije upisan u osnivačkim dokumentima firme, ali on lično prisustvuje svim sastancima na kojima se dogovaraju poslovi i lično učestvuje u pregovorima.

  Upravo zahvaljujući činjenici da je Igor Dodik sin Milorada Dodika, firma “Prointer” je u ekspanziji i u ovoj godini je njen procijenjeni obrt deset miliona KM.
  Firma je osnovana 28.04.2015. godine, a suvlasnici su “Prointer IT solutions services d.o.o. Beograd”, Dejan Ilić i Siniša Mijatović, aktivisti SNSD-a.

  Direktor firme je Bojan Vujić, a glavni gazda je Igor Dodik.

  Vlasnik firme “Prointer IT solutions services d.o.o. Beograd” je supermoćni beogradski tajkun Slaviša Kokeza, iza kojeg stoje Aleksandar Vučić, srpski premijer i Nebojša Stefanović, srpski ministar unutrašnjih poslova.

  U maju ove godine Kokeza je izabran za predsjednika Fudbalskog saveza Srbije. Kokeza ima monopol u Srbiji u IT sferi, a sada pokušava da, zajedno sa Igorom Dodikom, i uz podršku Milorada Dodika, ostvari monopol i u Republici Srpskoj i uništi sve ostale firme iz te sfere.

  Veoma su agresivni u svom naletu i to u tolikoj mjeri da je nekoliko ministara iz Vlade RS ukazalo Dodiku da to što “Prointer” čini “nije u redu”, ali se lider SNSD-a nije obazirao na njihove primjedbe.

  Dokumenti koji su u mom posjedu svjedoče da je za osam mjeseci prošle godine firma “Prointer” ostvarila prihod od 651.145 KM, od čega je dobit 133.305 KM. Nema šta, izvrstan uspjeh grupe početnika u IT sferi.

  Firma ima devet zaposlenih, a tokom 2016. godine uspjeli su pobijediti na niz tendera, naravno onih koje su raspisale Javna preduzeža i institucije RS.

  Tako je “Prointer” dobio više poslova od MUP-a RS, čija je vrijednost nekoliko desetina hiljada maraka (32.955 KM/09.02.o.g.; 15.208 KM/08.07.o.g.), Pošta Srpske (71.788KM /04.02. o.g.; 7.606 KM/07.01. o.g.….), KBC Banjaluka (154.350 KM/16.03.o.g.; Fonda zdravstva RS (282.900 KM, 02.03. o.g.); “Elektrokrajine” (123-922, 70 KM/22.03.o.g. plus još niz ugovora vrijednih po nekoliko desetina hiljada KM); Fonda PIO (108.899, 98 KM i 50.123 KM, oba 16.12.2015. godine)…

  Moglo bi se nabrojati još desetine ugovora sa opštinama, a tu su i ugovori sa Poreskom upravom RS (59.170 KM), Republičkom geodetskom upravom (149.288, 49 KM, 29.02.2016.)…

  Nema dileme da je sve ove poslove “Prointer” dobio zahvaljujući trgovini uticajem Milorada Dodika i činjenici da ih zastupa njegov sin Igor, kao što nema sumnje da je davanje poslova Kokezi, koji stoji iza svega, itekako pripomoglo približavanju Dodika i Vučića. (nastaviće se)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime