Slučaj srpskog naučnika kao ilustracija ekstremne propasti Srbije pod naprednjacima

1
1035
Foto: printscreen (srpskastvarnost.rs)

Mediji u savremenoj, odnosno Vučićevoj Srbiji, izuzetno vešti u skrivanju suštine problema izvrtanjem činjenica i naglašavanjem manje važnog, nisu mogli a da javljajući o profesoru Stojanu Radenoviću ne naglase i obim ekstremne propasti Srbije pod naprednjačkom vlašću koja se, očigledno, više ne može ni sakriti.

Srpski naučnik koji je najčešće citiran, što u stvari znači i najcenjeniji živi srpski naučnik u svetu, profesor Stojan Radenović, sastao se sa Vučićem. Režimski mediji su to predstavili kao Vučićev pokušaj da stvari popravi(1). Neki su čak toliko daleko otišli brinući se da neće dovoljno dobro podići Vođinom marketingu da su i jednu od najosnovnijih činjenica potpuno iskrivili navodom da je profesor “otišao” iz Srbije što se nikada nije dogodilo (2). Iako su “blatoidi” na srpskom izuzetno vični zadiranju u najdublje tajne privatnih života starleta i estradnih para-zvezda, ovaj događaj je, razumljivo, obrađen tek površno jer bi svako zadiranje u suštinu samo iznelo na svetlost dana ono što je za kratko vreme, baš tokom Vučićeve vladavine, razoreno u ovoj državi.

Tako saznajemo (neki su se i podsetili jer je i u to vreme izveštavano o tome) da se uglavnom zahvaljujući dr Radenoviću Beogradski univerzitet 2017. godine plasirao među 300 najboljih u svetu. I to ponajviše činjenicom da je godinu dana ranije profesor BU, Radenović, svrstan među 100 najuticajnijih naučnih umova u oblasti matematike na osnovu broja naučnih radova u najprestižnijim naučnim časopisima i čestoj citiranosti.

Kako onda objasniti slučaj profesora Stojana Radenovića kome država prošle godine, koju inače već uveliko vodi Srpska napredna stranka i diktatorski nastrojen Aleksandar Vučić, ostavlja prostor da ga angažuje Univerzitet kralja Sauda, u Saudijskoj Arabiji? Od tada profesor Radenović za njih potpisuje naučne radove, odnosno, iako radi iz Beograda on je “njihov” naučnik (3) i to dve godine od postizanja i kasnije održavanja ugleda BU u svetu!

Da Vas podsetimo:  Puno sreće u Novoj godini, trebaće nam!

Sa naučnikom svetskog glasa izgubili smo i mnogo toga… Skrivajući suštinu, mediji prenose Vučićevu izjavu da će dati sve od sebe da se prof. Radenović vrati na Univerzitet u Beogradu, sa koga je otišao u zasluženu penziju ali i zaborav od strane srpske države – pod naprednjačkom vlašću! Istine radi da kažemo da je takvih primera, u Srbiji pod stegom polupismenih i ideoloških rasrbljenih režima kakav je i danas aktuelan, bilo i pre ali retko. Međutim nikada ranije, se to nije direktno odražavalo na svetski ugled jedne od najznačajnijih institucija u zemlji. I to pošto je taj isti režim za zasluge u naučnom radu već nagradio tu ličnost!

“To je čovek kojeg je Tomislav Nikolić svojevremeno odlikovao na ponos naše države, a ja ću dati sve od sebe da za godinu dana, kada isteknu svi ti ugovori da ga vratim i da potpisuje sve svoje naučne radove za Srbiju”, naveo je ranije Vučić.

Ono što Vučić nije naveo, ni ranije ni kasnije, jeste da se srpska institucija svetskog značaja svela na instituciju belosvetskog značaja. Pre svega, BU u svojim redovima više nije imao najcitiranije istraživače a kao posledica došlo je do srozavanja ugleda ove institucije u svetu za čak 100 mesta i to samo tokom ove godine! Dakle, upravo za vreme vladavine Aleksandra Vučića i njegovih istorijskih “ovoga i onoga” došlo je do izuzetnog pogoršanja u obrazovanju što dokazuje i slučaj profesora Radenovića!

Što se tiče odlikovanja koje je profesor Radenović dobio od tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića – u pitanju je tek srebrna medalja predsednika Republike (4). Nikolić, i ljudi koji su ga savetovali, a radi se de-fakto o naprednjačkoj vlasti, misle da mogu bolje i da ovaj stručnjak svetskog glasa u Srbiji ne zaslužuje više od toga! Treba reći i to da je tada pored profesora Radenovića srebrnu medalju dobila i Narcisa Knežević Šijan, istoričarka umetnosti i direktor Muzeja afričke umetnosti u Beogradu, jedinog te vrste u jugoistočnoj Evropi a osnovanog davne 1977. godine. Sigurno je Knežević Šijan ovo u potpunosti zaslužila svojim znanjem i zalaganjem ali njena delatnost se ipak ne može uporediti sa konkretnim uspehom i značajem koje je naučnik poput Radenovića ostvario u svetu za sebe i svoju državu, zbog čega je bez sumnje zaslužio mnogo veće priznanje!

Da Vas podsetimo:  Početak srpskog sloma, od Broza do Vučića i Porfirija

Omašku je možda unela činjenica da su njegove diplome, zvanja i uspesi pravi a ne, poput režimskih kupljeni i plagijati, pa im je bilo nešto komplikovanije da prepoznaju pravu vrednost. Saudijska Arabija nije imala taj problem te je dr Radenovića angažovala prošle godine.

Pomislićemo da se u ovom slučaju radilo verovatno o izdašnom honoraru koji retko ko može da odbije, posebno jer se angažuje jedan od najcenjenijih naučnika sveta! Međutim, čini se da ipak nije baš tako.

Osim što je profesor Radenović pristao da se “vrati” srpskoj nauci, kako iz medija saznajemo, ovaj srpski istraživač koji osvojio vrhove svetske nauke, svoja istraživanja sve vreme sprovodi – u podrumu zgrade na Vračaru u kojoj stanuje! (5)

Sasvim spontano, profesor Radenović je svojim slučajem na najbolji način ilustrovao stanje ne samo u srpskoj prosveti već i u državi Srbiji nastalo dolaskom naprednjaka na vlast.

 

Ivan Maksimović
Izvor: srpskistav.com

 


Napomene:

1. http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/3635600/najcitiraniji-srpski-naucnik-na-prijemu-kod-vucica.html

2. https://www.alo.rs/vesti/drustvo/vucic-ima-jednu-brigu-da-vrati-ovog-coveka-u-srbiju-sada-se-oglasio-i-on-sa-neobicnim-zahtevom/248042/vest

3. Видети под 1.

4. http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/2210924/urucena-priznanja-zasluznim-gradjanima-i-institucijama.html

5. Видети под 1.


 

1 KOMENTAR

  1. JOŠ JEDNO ZAMAJAVANJE SA VRHA!

    Premijeru(ke) Brnapić, nije mi jasno kako možete da dozvolite da tebe i šefa savetuje najveći zločinac Srbije, prvo, a drugo ne postoji besplatan ručak. Bler svoje savetovanje debelo naplaćuje, a još da bude veće zlo on je savetnik istovremeno i premijeru Albanije. Tvoj šef je za vreme predsedničkih izbora u SAD bio na skute Klintonu, takođe poznatog zločinca Srbije i dao je tri miliona dolara za kampanju, debelo se prešao, ne može da Trampa dovede kao gosta. Ovo pokazuje koliko ste racionalni i štedljivi kada su u pitanju ne vaše novci. Bedo!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime