Slučaj zagađene vode u Požarevcu: Tužilaštvo po prijavi uzbunjivača vodi postupak protiv tehničkog direktora vodovoda

0
105

Piše Milan Pavlica

Policijska uprava Požarevac podnela je krajem septembra krivičnu prijavu protiv tehničkog direktora JKP Vodovod i kanalizacija Dragana Kokića, saznaje Pištaljka u nadležnom tužilaštvu. Kokić se tereti za krivično delo „proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih proizvoda”. Dokazne radnje u ovom predmetu su već zakazane, saopštili su nam iz požarevačkog tužilaštva.

Postupak protiv Kokića vezan je za uzbunjivanje koje je izvršio radnik tog preduzeća Darko Nenadić (na slici), koji je nadležnima prijavio da je voda u zgradi saobraćajne policije i stare šećerane neispravna za piće zbog prisustva fekalnih bakterija i nitrata. Pištaljka je o ovom slučaju pisala letos, kada joj se javio Nenadić koji je samoinicijativno uradio analize vode sa česme iz čajne kuhinje u saobraćajnoj policiji i iz portirnice šećerane.

Iako je Nenadić krivičnu prijavu podneo protiv direktora vodovoda Aleksandra Dimitrijevića i još dvojice funkcionera, organi gonjenja su procenili da odgovornost može biti samo Kokićeva.

Krivično delo za koje se tereti tehnički direktor spada u poglavlje Krivičnog zakonika „Krivična dela protiv zdravlja ljudi“. Zaprećena kazna je od šest meseci do pet godina zatvora i novčana kazna. Budući da zakonodavac dopušta primenu takozvanog načela oportuniteta u slučaju izvršenja krivičnih dela za koja je zaprećena kazna do pet godina zatvora, tužilaštvo bi u ovom slučaju moglo da odbaci krivičnu prijavu i odloži krivično gonjenje. Naravno, ukoliko okrivljeni plati određeni iznos u humanitarne svrhe ili obavi društveno koristan rad, odnosno sanira posledice krivičnog dela. Pištaljka je primetila da se u poslednje vreme ovaj institut veoma često koristi i da se prikupljaju značajna sredstva. U junu prošle godine Vlada Srbije je dodelila čak 500.000.000 dinara različitim organizacijama i ustanovama iz sredstava prikupljenih primenom odlaganja krivičnog gonjenja.

Da Vas podsetimo:  Godine koje su pojeli petooktobarski mrmoti

Što se tiče samog JKP Vodovod i kanalizacija iz Požarevca, ovo nije prvi put da državni organi intervenišu zbog sumnjivog poslovanja. Pištaljka je prošle godine izveštavala o sukobu interesa u kojem se našao izvršni direktor Milorad Trifunović zbog poslova zaključenih sa firmom svog zeta, a pre dve godine tadašnji direktor Vladimir Stojimirović, koji je otpustio uzbunjivača Nenadića iz tog preduzeća, uhapšen je zbog korupcije. Stojimirović je sa tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivičnog dela „primanje mita” i osuđen je na godinu dana kućnog zatvora, bez privremene mere elektronskog nadzora, a uračunata su mu i dva meseca koja je proveo u pritvoru. Obavezan je i da uplati 100.000 dinara na ime primene instituta oportuniteta u korist budžeta Republike Srbije, oduzeta mu je imovinska korist od mita u iznosu od 500.000 i izrečena mera zabrane obavljanja delatnosti, odnosno javne fukncije ili rukovodećih poslova.

Podsetimo, uzbunjivač Darko Nenadić prijavio je i sadašnjeg direktora vodovoda Aleksandra Dimitrijevića da je u sukubu interesa zato što je supruzi omogućio drugu poziciju u tom preduzeću sa višim koeficijentom. Agencija za sprečavanje korupcije je konačnim rešenjem ovog proleća izdala javnu preporuku za smenu direktora Dimitrijevića, međutim on je i dalje na istoj funkciji.

Nenadić već duže vreme vodi pravnu bitku sa rukovodstvom vodovoda jer je još 2017. godine prijavio da je u izgradnji deonice cevi u Požarevcu korišćen lepak koji je mogao imati kancerogeno dejstvo. Posle te prijave, Nenadić je dobio otkaz ali je intervencijom advokata Savetovališta za uzbunjivače portala Pištaljka vraćen na posao.

Osim postupka za zaštitu na osnovu uzbunjivanja, Nenadić je sa svojom firmom u sporu i oko mobinga, gde je takođe bio uspešan pošto je uz pomoć advokata Savetovališta za uzbunjivače dobio delimičnu presudu u svoju korist u kojoj je utvrđeno da je pretrpeo zlostavljanje na radu. U toku je postupak u kojem se odlučuje o nadoknadi koju bi Nenadić trebalo da dobije.

Da Vas podsetimo:  A u Čukljeniku roditelji sami morali deci da u školi naprave toalet , da ne idu više u poljski WC

U skorašnjoj epizodi Pištaljkinog podkasta Nenadić je pričao o odmazdi rukovodstva sa kojom sa suočava i u ukazao na hronične probleme koji muče požarevački vodovod u vidu nedozvoljenog nivoa nitrata i fekalnih bakterija u delovima mreže.

https://pistaljka.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime