Slučaj zastrašivanja Sovilja na Platformi Saveta Evrope

0
460
Foto: pixabay.com

Na Platformi Saveta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara od juče je i slučaj novinara Miodraga Sovilja zbog „prljave kampanje“ posle postavljanja pitanja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Sovilj je, stoji na Platformi, bio meta zastrašivanja, pretnji i prljave kampanje zvaničnika i medija bliskih vlasti. Razlog je, navodi se, hospitalizacija predsednika Srbije nekoliko sati nakon što ga je Sovilj javno suočio sa optužbama o korupciji u vladi.

Vučića je Sovilj 15. novembra ispitivao o navodnoj ulozi oca ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića u sumnjivoj kupovini državnog oružja i više puta ga pitao da li mu je poznat dokument koji je pokazivao na svom telefonu, a koji bi trebalo da dokazuje sukob interesa, navodi se na Platformi.

Usledila su „zastrašivanja“, „pretnje“ i „prljava kampanja“ zvaničnika i medija koji su optuživali Sovilja da je „provocirao predsednika“, da je postupao „nepristojno“, „uvredljivo“ i sa „nepoštovanjem“ i da je to dovelo do pogoršanja zdravlja Vučića, što je predsednik kasnije negirao, piše na Platformi.

Navodi se i da je fotografija Sovilja preuzeta sa društvene mreže sa njegovog studentskog naloga i objavljena u medijima kako bi ga prikazali kao „alkoholičara“ i „zavisnika“.

Cilj onlajn Platforme Saveta Evrope je da unapredi zaštitu novinara, tako što objavljuje pretnje i nasilje nad novinarima i medijskim radnicima i tako omogućava Savetu Evrope da bolje bude upoznata sa ovim slučajevima i da, ukoliko je potrebno, na vreme reaguje.

Slučaj je Platformi Saveta Evrope prijavila Evropska federacija novinara.

Udruženje novinara Srbije (UNS)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime