Službena beleška o slučaju helikopter mora da se da na uvid javnosti

0
1010

helikopter-745x450Poverenik je naložio Višem javnom tužilaštvu da najkasnije za pet dana dostavi Insajderu službenu belešku o razlozima zbog kojih nije pokrenuta istraga o padu vojnog helikoptera. Insajder je tražio kopiju službene beleške nakon što nam je potvrđeno da tužiteljka Gordana Jovanović, koja je vodila predistražni postupak, nije potpisala odluku o tome da se ne pokrene istraga. Umesto postupajućeg tužioca takvu odluku je u formi službene beleške potpisala nadređena tužiteljka Nataša Krivokapić.

Poverenik je ocenio da je tužilaštvo pogrešilo kada je odbilo zahtev sa argumentacijom da se radi o opštepoznatim informacijama koje su „već više puta objavljene“.

Više javno tužilaštvo odbilo je da dostavi Insajderu službenu belešku u kojoj je obrazložena odluka da istraga u slučaju pada helikoptera neće biti pokrenuta, odnosno da niko neće krivično odgovarati za pad helikoptera i pogibuju sedam osoba. U dopisu Tužilaštva Insajderu navodi se da je odluku potpisala javna tužiteljka Nataša Krivokapić, a ne postupajući tužilac jer se radilo o složenom predmetu za koje je interesovanje javnosti bilo veliko, da u praksi Tužilaštva ovo nije presedan niti je prvi put da tužilac preuzme na sebe odgovornost u komplikovanim i važnim predmetima.

Prema istraživanju Insajdera to međutim može da znači i da je postupajuća tužiteljka smatrala da treba doneti drugačiju odluku, pa je zato odgovornost za odluku da nema osnova za pokretanje istrage preuzela i potpisala njena šefica.

Ocenjeno je i da ne stoji argumentacija tužilaštva da se radi o „dokumentu sa čijom je sadržinom javnost već upoznata kroz novinske članke“ i „objavljivanjem dokumentacije, koja je bila predmet obrade iste službene beleške, na sajtu Ministarstva odbrane RS“.

Kako je Insajder već objavio nisu tačni navodi Tužilaštva da je sa sadržinom službene beleške javnost već upoznata kroz novinske članke.

Da Vas podsetimo:  Firma za univerzijadu još postoji, a univerzijade neće biti bar do 2026. godine

Osim toga, Poverenik je ukazao i na činjenicu da Insajder nije tražio „dokumentaciju, koja je već objavljena već konkretan dokument, odnosno službenu belešku“.

“Pravo je tužioca da odluči o tome da li će ili ne preduzimati gonjenje za neko krivično delo, ali je, budući da odluku donosi u okviru javne funkcije, njegova obaveza da razloge na kojima se takva odluka zasniva, učini dostupnim javnosti”, naveo je Poverenik u rešenju.
Odluka da se ne pokrene postupak doneta osam meseci po završetku predistrage

Predistražni postupak u slučaju pada vojnog helikoptera vodila je tužiteljka Gordana Jovanović koja je, kako je objavio Blic, napustila funkciju tužioca i prešla u notare. Ona je naglasila da njen odlazak u notare nema veze sa slučajem helikopter, ali i da je u ovom slučaju ona postupala od marta 2015. do oktobra 2015.

Ovakva konstatacija pokrenula je pitanje šta se desilo, imajući u vidu da je odluka o nepokretanju postupka saopštena osam meseci kasnije, odnosno 30. juna 2016.

Osim toga, Insajderu je potvrđeno da je odluku o nepokretanju postupka u formi službene beleške potpisala glavna tužiteljka Nataša Krivokapić.

Insajder je tražio kopiju službene beleške pošto bi njen sadržaj možda mogao da otkrije šta se sve dešavalo u predistražnom postupku i zašto odluku da nema osnova za pokretanje istrage nije potpisala postupajuća tužiteljka nego njena šefica.

Podsetimo, do pada vojnog helikoptera došlo je prilikom pokušaja da se životno ugrožena beba iz Novog Pazara transportuje do Beograda, a pošto prevoz sanitetom nije bio moguć zbog odrona.

Transport su inicirali ministar zdravlja Zlatibor Lončar i tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić.

Iako se nije dovodila u pitanje namera svih u lancu da spasu život deteta, činjenica da je ovo bio vojni let prilikom kojeg je narušen strogo definisan sistem organizacije i lanac komandovanja.

Da Vas podsetimo:  Slučaj zagađene vode u Požarevcu: Tužilaštvo po prijavi uzbunjivača vodi postupak protiv tehničkog direktora vodovoda

Insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime