Smena vlasti u revoluciji

19
953
Foto: Printscreen (Sputnik Srbija)

Da li sadašnja srpska opozicija ima snage i mogućnosti da izvede obojenu revoluciju i svrgne Aleksandra Vučića slično kao što je 5. oktobra 2000. oborena vlast Slobodna Miloševića? Osnivač Demokratske stranke Dragoljub Mićunović tvrdi da se vlast menja ili na izborima, ili revolucijom, pri čemu sadašnja opozicija nema snagu za ovo drugo. Ovo je uprošćen odgovor, pošto za revoluciju nije potrebna samo snaga, već i niz drugih činilaca. 

Prvi je vreme. Vučićeva vlast još uvek je u stanju da deluje “mlado”. Okružen je mlađim saradnicima poput premijerke Ane Brnabić, a i na vlasti je osam godina, od čega je tek od povlačenja Tomislava Nikolića 2017., potpuno neprikosnoven.

Za ubedljiv doživljaj “iliberalne autokratije” nisu dovoljni izveštaji raznih demokratskih ustanova iz Evrope, niti jake izjave pojedinih briselskih i vašingtonskih političara i analitičara. Potreban je i taj živi utisak dugotrajnosti kao nepobitan dokaz “diktatorstva”, od najmanje 10 godina na vlasti.

Taj trenutak Vučićeva vlast doseže upravo na redovnim predsedničkim izborima 2022 – deset godina od pobede nad Borisom Tadićem 2012. i dolaska na vlast. Ali, postoji i politički prostor da se ta psihološka vremenska granica zaobiđe.

Na primer, da se predsednički izbori raspišu vanredno već 2021. sa objašnjenjem da se izlazi u susret zahtevima dela opozicije i nevladinih organizacija za razdvajanjem istovremenog glasanja na više nivoa. Beogradski izbori sleduju takođe 2022.

Organizacija Ne davimo Beograd na sastancima kod Borisa Tadića upravo ističe kao svoj zahtev da se predsednički, parlamentarni i lokalni izbori razdvoje, objašnjavajući da je na taj način moguće izbeći zloupotreba državnih resursa u lokalnim kampanjama. Razdvajanje bi moglo da se predstavi kao udovoljavanje opoziciji radi popravljanja izbornih uslova.

Da Vas podsetimo:  Roditelj 1 i Roditelj 2

Sem razdvajanja, gde bi se beogradski izbori odigrali nakon vandrednih predsedničkih, postoji teoretski i mogućnost da se promeni Ustav i predsednik bira u parlamentu, gde Vučićeva SNS ima dvotrećinsku većinu. Međutim, u prirodi “iliberalne autokratije” je da predsednik, odnosno vladar, mora neposredno biti potvrđen narodnom voljom kroz glasanje na izborima koliko god da su nepošteni i neravnopravni za druge učesnike. Zato ta druga mogućnost deluje nerealno, osim kao poslednji izlaz, u slučaju neke nepredviđene krize.

Foto: Printscreen (Aldžazira)

Drugi činilac je postojanje opozicione infrastrukture dovoljno sposobne da prikupi podršku domaću i spoljnu, ali i da utiče na javnost i preuzme usmeravanje javnog mnjenja. Tehnički gledano u ovom trenutku Vučićev protivnik Dragan Đilas sa medijima koji su mu bliski i podređeni, ima takvu infrastrukturu. Drugo pitanje je da li će je upotrebiti i sa kojom svrhom. Takođe, i dalje se ne može znati šta je tačna posledica bojkota parlamentarnih i lokalnih izbora 21. juna koji je sproveo Đilas i njegovi saveznici. Tako nešto će se znati kada se vidi ko je od bojkota imao najviše koristi.

U ovom trenutku izgleda da je to Vučić – uspeo je u junu da izvede 49 odsto upisanih birača i da osvoji 60 odsto glasova, jer su glasači opozicije ostali kod kuće. Zahvaljujući tome Vučić jeb potom ušao kao izuzetno jak lider u pregovore o kosovskom pitanju pod neposrednim pokroviteljstvom Donalda Trampa i Bele kuće.

Đilas je pak rekao, da nastavlja borbu za izborne uslove odnosno medijski prostor, što glasačima opozicije može da zvuči kao čist cinizam. Svejedno, Vučićev glavni protivkandidat na predsedničkim izborima može da mu spočitava diktatorsku jednopartijsku Skupštinu i pridobija rejting obećavajući da to više neće biti tako. Ako bude glavnog naravno, a ne najmanje 15-tak “samobitnih” kako se to već sada najavljuje u javnosti i političkim krugovima. Vučić bi mogao da uzvrati i spajanjem vanrednih predsedničkih i vanrednih parlamentarnih izbora 2021., opet ostavljajući beogradske za redovnu 2022. kad oni prohuje.

Da Vas podsetimo:  Motika se ne računa u oružje

Treći činilac je da nema revolucije bez podrške iznutra, odnosno ako neko iz sadašnjeg vrha Vučićeve vlasti ne promeni stranu. Odnosno, ukoliko se neka od pritajenih borbi za premoć unutar Srpske napredne stranke ne pretvori u odsutnu bitku do kraja. Dosad je Vučić uspevao da drži situaciju u svom okruženju pod kontrolom, čak i onda kada je spolja izgledalo da se došlo u tačku pucanja.

Četvrti činilac je geopolitički – prodor spoljnog snažnog interesa da se podrži promena vlasti. Za Peti oktobar se kaže da je to jedina savremena obojena revolucija koja se dogodila na samom kraju rata, a ne uoči njega, budući da su sukobi sa albanskom OVPBM trajali sve do leta 2001.

Jedan od najsvežijih primera uspešno izvedene meke ili plišane revolucije je upravo Jermenija, koja je zbog razbuktavanja novog rata oko Nagorno-Karabaha sa Azerbejdžanom, sada glavna svetska vest. U proleće 2018. nakon deset godina na vlasti, smenjen je Serž Sargsjan, prema ruskim izvorima, prekaljeni komandat jermenskih snaga u prošlom ratu u Nagorno Karabahu.

Sargsjan je od 2008. bio predsednik Jermenije, a smenjen je šest dana nakon što se “prebacio” na funkciju premijera. Protiv njega su održani višednevni protesti pod parolom „Učini korak, odbaci Serža”.

Organizovan je i marš kroz Jermeniju, a sličnu akciju preduzeli su i prestavnici Lokalnog fronta iz Kraljeva tokom protesta u zimu 2018/2019 u Srbiji, pešačeći do Beograda i nazivajući to “Ibarskim maršem”.

Pokret koji je Sargsjana oborio s vlasti osnovao je i predvodio sadašnji premijer Nikol Pašinjan i zvao se Moj korak. U mesecima nakon smene Sargsjana Pašinjan je obećavao “poštene i transparente parlamentarne izbore”, kao i “vladu sloge”. Obećao je i da će produbiti odnose sa SAD i EU, ali i sa Kinom, Iranom i Gruzijom, kao i da će održati bliske odnose s Moskvom.

Da Vas podsetimo:  SREĆAN BOŽIĆ svima koji slave po Gregorijanskom kalendaru

Ruski izvori su tada ocenjivali da je vrlo teško promeniti društvenu situaciju u Jermeniji prema evropskom modelu “jer je to korumpirana zemlja sa klanskim sistemom političkog života”. I procenjivali su da kada Ukrajini nije uspelo da uđe u zapadni svet, a da zadrži podršku Moskve, to neće uspeti ni Belorusiji, a ni Jermeniji.

Jasmina Lukač
Izvor: Demostat

19 KOMENTARA

 1. Sloba i Mira su opoziciju nazivali „stranim placenicima“ i „snagama proslosti“.

  Interesantno je da Srbiju danas vode snage proslosti, tj ljudi koji su jos pre 20 godina harali Srbijom.
  Vucic je pre 20 godina bio ministar informisanja u Milosevicevoj vladi (vladi SPS, JUL i SRS). Tada je doneo Zakon o javnom informisanju koji zabranjuje govor suprotan drzavnim interesima i predvidja kazne za prestupnike.
  13 juna 1998 god, Vucic je drzao govor u Udruženje novinara Srbije, kojom prilikom je tvrdio da su izvesne javne medije u sluzbi nekih svetskih snaga koje vode specijalni rat protiv Srbije. Sto je dovelo do gasenja novina Dnevni telegraf, Evropljanin et Naša Borba. I mozda do ubistva Slavka Curuvije.

  I danas, ponovo, javno i bez stida, vlast tvrdi da su kandidati opozicije „strani placenici“ i „snage proslosti“.

 2. У време Слободана Милошевића сва имовина државе Србије је била укњижена на
  име државе Србије, а данас је општа отимачина од онога што је још преостало –
  Телком, ЕПС, литијум, јефтина радна снага…
  Откуд Ви знате да је Милошевић био алав, јер сте му ВИ преносили готовину из
  Будимпеште од Сороша , као што је то било са ДОС-овцима.
  Не поменусте санкације, економска блокада земље… што је објективно довело
  до инфлације, а у условима општих претњи ратом и стварање црног тржишта и
  мафије.
  То би био логичан и неизбежан след догађања за сваку другу земљу у тим
  околностима.
  Није Србију упропастио Милошевић, већ олош – страни плаћеници, у организацији
  “Отпора“ и ДОС-а, а по налогу страних газда!

  • У време Милошевића имовина је била укњижена на државно име како би Милошевић инсталирао другаре са којима је пељешио ту исту државу. Инфлацију је изазвало претерано штампање пара од стране власти у циљу извлачења девиза које је народ чувао у сламарицама ради пребацивања на Кипар (Министар Коферче био задужен). Те фазоне је Милошевић научио док је радио као банкар у Америци. Црно тржиште и мафија не могу да се развију ако им не допусте полиција и судство који су били под Милошевићевом контролом. Марко Милошевић је био један од главних гангстера. Док су младићи његовог годишта гинули по Косову, њега је тата послао да форсира Бамбиленд. Ово је логичан и неизбежан след догађаја у земљи у којој влада диктатор који терорише сопствени народ зарад личног интереса.
   Србију је упропастио Милошевић и његова комуњарска олош која га је подржавала. Отерао је Геџа Србијанац и Турке и Швабе. Отераће и вас комуњаре.

   • Зашто ДОС и сада СНС нису наставили ту политиу Милошевића –
    задржали државну имовину у власништву Србије, инсталирали
    своје јаране у државним предузећима, да пељеше даље државу
    као што је радио Милошевић, наштампали пара колико им треба,
    да покупе остатак девиза које народ још увек има по сламарицама,
    пребаце на Кипар, него посегнули за багателну распорадју државне
    имовине и растурање државних институција – војске, полиције,
    здравства, школства, просвете, а све по налогу страних газда.
    Ако је Милошевић пљачкао народ и државу као КОМУЊАРА, што
    то даље раде ДЕМОКРАТЕ, грђе и горе од Милошевића?
    Спољни дуг државе Србије у време Милошевића је “мачији кашаљ“,
    у односу на садшњи дуг Србије!
    Зашто је то тако, ако су од 2000-е све демократе на власти, а не
    комуњара Милошевић?

    • Радећи за Србију, Слоба се много уморио па су га Срби послали да се одмори у Хаг.

    • „Ако је Милошевић пљачкао народ и државу као КОМУЊАРА, што
     то даље раде ДЕМОКРАТЕ, грђе и горе од Милошевића?“
     Зато што су те „демократе“ префарбане комуњаре и Милошевићеви Прелетачевићи. Вучић је учио „школу“ за време Милошевића.

     „Спољни дуг државе Србије у време Милошевића је “мачији кашаљ“,
     у односу на садшњи дуг Србије!
     Зашто је то тако, ако су од 2000-е све демократе на власти, а не
     комуњара Милошевић?“
     Зато што није могао да узима кредите из иностранства јер је био под ембаргом, а и лакше му је било да опељеши народ или прода Телеком. Позајмљивао би он да је могао, ништа се ти не секирај. Комуњаре једино знају да се задужују, Тако их је научио друг Тииито. Комуњаре су од државе направили лешину са које је Милошевић појео месо, „демократе“ оглодале кости а Вучић узима кредите да би купио месо које лепи на оглодане кости како би јео.

     • Онај ко продаје имовину – тај је тотални банкрот, а
      Слободан то није радио као шти су радили ДОС-овци и
      њихови следбеници – СНС-овци – и довели државу до
      банкрота.
      Марко Милошевић није служио војску, па шта?
      Није никаква штета – због тога Србија није на губитку!
      Војску није служио ни Александар Вулин па је министар
      војни – због чега је Србија на губитку.
      Марко Милошевић се повезао са мафијом – па шта?
      То је усуд за децу родитеља који су на власти –
      одају се лагодном животу, дроги, живе распусно и
      раскалшно.
      Где је био син Николе Пашића у време Првог светског
      рата? Проводио се у Паризу!
      У време Милошевића није било насилне педеризације
      друштва, посебно омладине од предшколског до
      факултетског узраста, преко силом наметнитих
      педерских настраности.
      У време Милошевића није било запрашивање кејмтрјел
      – отровима из ваздуха; није било присилне вакцинације;
      силом наметање ГМО; насилно одузимање деце од
      слабостојећих родитеља; ученици нису смели нити могли
      да шамарају професоре и наставнике…
      И на крају: за време Милошевића ни један председник
      Владе није био педер, није се бар јавно смео нити могао
      тако дрско и безобразно декларисати као у случају
      садашњег премијера/премијерке /јбм ли га – шта ли је/ –
      на силу хоће анатомски да има оно што нема и да нема
      оно што има.

      • Заборавио си да додаш да за време Милошевића није било 5G мреже.

      • Gospodine Slavniću !!
       Moramo shvatiti i naučiti ,i Vi , i ja, da sa mentalnim “ BUZDOVANIMA “ , nije moguće ući u zdravu i dobronamjernu diskusiju ! Nema tih dokaza, činjenica, argumenata, logike…….kojom se nešto moze pokazati i dokazati BUZDOVANU ,!!! Nema načina da se nekome popuni “ rupa “ u neznanju iz osnovne škole, iz kućnog odgoja, iz elementarne logike…i još ,kada je ta „rupa“ popunjena drskošću, bezobrazlikom, prostatlukom……. i beskrajnim neznanjem !!!……………Sve činjenice koje ste tako lijepo i uredno prezentirali……ne vrijede ništa ! Kao kad naj bolje sjeme padne u vreli pustinjski pjesak, a kiše neće biti bar još pola godine………

       • @Zoran53
        Лепо од Вас!
        Уважавам!
        Хвала на савету!
        Свако добро – добром Човеку!

   • Po prethodnim Vašim komentarima stekao se dojam da ste PRAVNIK !! Sada ste demonstrirali maestralno znanje vrhunskog EKONOMISTE !! (“ Inflaciju je izazvalo preterano štampanje para“ …..od stane vlasti u cilju izvlačenja deviza koje je narod čuvao u slamaricama radi prebacivanja na Kipar………)
    Zaključak: Kada se pojavi inflacija u bilo kojoj zemlji, jedini razlog moze biti, pretereno štampanje novca od strane vlasti, u cilju izvlačenja deviza koje narod čuva u slamaricama !!! Drugi razlozi za inflaciju NE POSTOJE ,!!!
    “ Crno trzište “ je normalna posljedica kod nedostatka roba na trzištu, a nedostatak roba je opet normalna pojava EMBARGA !!! Znate li zbog čega je SRJ bila pod EMBARGOM .??? Da li je za to bio kriv Milošević ??? Da li kojim slučajem i ta sitnica od embarga moze biti uzrokom inflacije ???
    Što se tiče optuzbi protiv Miloševićevog sina, ali i protiv „komunjara“, sa ovakvim dokazima i argumentima koje ste iznijeli, najbolji utisak će te postići na STOČNOJ PIJACI ,!!! Tamo pobjedjuju oni koji jače viču i imaju širi repertoar psovki i uvreda na repertoaru , a Vi ste tu daleko najjači !!!

    • Пошто сам ја стручњак само за две области и неуки пук са сточне пијаце а ти енциклопедија британика, ајд нам ти објасни због чега је настала та хиперинфлација? Да није можда Сорош слао динаре издајничкој опозицији па због тога избила хиперинфлација? Како је Милошевић дозволио толико црно тржиште? Бувљак у Суботици, бувљак на Новом Београду, тезге по Булевару? Ко је довео Кинезе и њихову јефтину пластичну робу? Јел ти мислиш да Милошевић није ништа имао са тим?
     Зашто Милошевићев син није служио војску? Зашто се председников син дружио са „контроверзним“ бизнисменима као Влада Треф? Одакле му паре да направи дискотеку Мадона? Одакле му паре за Бамбиленд?

     • Tema o kojoj mi polemišemo jeste tema daleko iznad naših dosega i domašaja. Ona se stalno ponavlja, stalno je aktualna, ali je sasvim sigurno da mnogi visokopozicionirani političari od eventualne javne rasprave po toj temi imaju strahove , kome, inkube,neugode,pa ju maksimalno odlazu, iako se ona stalno nameće!! Govorim o stručnoj, ideološki neutralnoj, korektnoj raspravi o politici SLOBODANA MILOŠEVIĆA od samog početka političke karijere, pa do povratka iz Haga u mrtvačkom sanduku !!! Čovjek koji je bio toliko dugo na vlasti i to u najtezim trenutcima za po Naciju i Drzavu, zasluzuje jednu takvu analizu, ali i svi mi zasluzujemo da čujemo jednu kritičku i objektivnu analizu !!! Nje za čudo nikako nema, jedino je jasno, zašto je nema !! I u tom rascjepu očekivanja, mi , obični mali smrtnici, ili Miloševića zestoko napadamo ili još čvrstije branimo !!! Nadam se da za obadvije strane je naj vaznija stvar ISTINA I SAMO ISTINA, bez obzira da li se ta istina poklapa sa našim vidjenje stvari!!! Vi ste gospodine Zivadine, osoba koja ponajviše i i na najgori način BRANI lik u djelo SLOBODANA MILOŠEVIĆA, i time sprečava barem da se priblizimo istini o njemu!!! Kada mu kao “ grijeh“ stavljate to što nije potpisao Rambuje ucjenu, kada mu prebacujete hiper inflaciju, kada se priča o pokradenim novcima bez zrnca dokaza, o ubistvima opet bez zrnca dokaza……..Vi u stvari “ tjerate vodu na njegov mlin “ !! I kada se uporno inzistira na takvim stvarima ( opet bez tračka dokaza ), jedini logičan zaključak jeste da su sve to puste izmišljotine!! Ukoliko još tome dodamo da na demonizaciji Miloševića , ogromnu ulogu odigravaju strani faktori, oni koji nam otimaju KiM i koji su nas bombardovali, onda Sloba izgleda kristalno čist….bez grijeha !
      Stvarno mi se čini da Vi prikriveno radite za Slobu , kada ga napadate zbog hiperinflacije, u vrijeme tranzicije, pada Komunizma, raspada SSSR, neposredne ratne opasnosti , samog rata, embarga, svakolikih pritisaka na Drzavu i Narod,
      rata u okruzenju , raspada monetarnog sistema i Drzave zbog separatista podrzanih od Vatikana i Njemačke !!! Greške Miloševićevog sina su male zločastoće dečaka iz vrtića naspram onome što čine danas djeca lokalnih šerifa iz SNS danas !!! Veoma sam počašćen što me oslovljavate sa TI….. čini mi se da smo na taj način „blizi“, skoro da sam Vam postao bliski prijatelj. Naravno, ja to neću zloupotrijebiti, za mene ste uvjek Vi…..gospodin Jarić.T.Zivadin ………

      • Драги Зоране, ти Милошевића видиш као некаквог праведника који се борио против злог капитализма и империјализма и твоје виђење резултата те неутралне расправа и анализе је да Милошевић буде тако приказан. Проблем је у томе што би резултати били потпуно супротни и разоткрили сво зло које су нам он и његови сарадници нанели. Ти сарадници, који су се обогатили док је он био на власт, сада владају и зато стрепе од једне такве расправе. Твој проблем је што једну такви расправу никад не би прихватио. Када би изашли најочигледнији докази његових злодела ти би и даље тврдио да је то измишљено. Милошевић је био лош политичар и још гори државник. Бранио је систем који пропао, јер је од њега имао користи, и хтео да сачува вишенационалну државу у којој су се народи међусобно мрзели. Спољну политику је водио као да је у кафани. Допустио је да народ буде уведен у рат који није могао да добије. Уз све то је са својим другарима опљешио народ. Ти исти другари су га после и отерали са власти да и сами не би настрадали. Ја можда браним Милошевића на најгори начин, како кажеш. По истој логици ти онда браниш Американце. Проблем је што у Србији таквих као ти има доста, и такви као ти одржавају Вучића на власти, који је ништа друго него унапређена верзија Милошевића. Унапређена у горем смислу по нас (више краде, више лаже и брже уништава државу). Оно што мене плаши је да за 20 година кад Вучић више не буде било на власти, појавиће се неки Зоран73 који ће писати оде о њему и бирати неког још горег.

       • Gospodine Jarić T. Zivadine !
        Vi nemate ni znanja ni zrelosto za diskusiju!
        Ovim odgovorom ste to apsolutno dokazali!
        Ja izrazavam nadu za obadvojcu da se objelodani ISTINA I SAMO ISTINA, a Vi istinu već znate , ali znate i to da ja istinu ne bih prihvatio !! Vjerovatno ste se i uvrijedili kada sam napisao da je takav argument za javnu raspravu, i iznad naših dosega, pa sam Vas izravnao sa sobom. A Vi ,istinu oduvjek znate, za razliku od mene ,i za Vas bi jedna takva javna i neutralna rasprava bila gubljenje vremena!! Dovoljno je upitati Jarić.T.Zivadina , i odmah isplivava kristalno čista istina !
        Svaka moja kritika, bilo koga i bilo čega, bazira se na činjenicama , argumentima, dokazima, bez njih, ne kritikujem !! Ukoliko nekoga kritikujete bez navedenog, onda najčešće opisujete sami sebe, svoj karakter!
        Očito je i to da ste Vi veoma maštovita osoba, fantazije kojima opisujete Miloševića i dogadjaje sa njim u vezi nisu uobičajne! Izuzetno ste nadareni da pojednostavljujete dogadjaje, a oni tako pojednostavljeni su svjetlosne godine daleko od istine. Da budem jasniji, da bi me i Vi uspjeli razumjeti, u matematici, osim zbrajanja i oduzimanja, mnozenja i djeljenja, postoje i još “ poneke “ računske operacije, bez kojih matematika ne bi bila ono što jeste , jer te „poneke“ omogućavaju još……i više ……..

 3. Kada će se već jednom prestati da se ponavljaju KRUPNE CRNE LAZI , iako nam je svima poznata istina ?? SLOBODANA MILOŠEVIĆA nije srušila opozicija, niti na izborima, niti revolucijom , njega su srušili amerikanci, popriličnom svotom novca, korumpirajući njegove saradnike, organizirajući i korumpirajući i opoziciju !! Posljedice tog nedjela, ispaštamo i dan danas !! Autori rušenja Miloševića, naplaćivali su i danas naplaćuju “ uslugu rušenja diktatora “ time što kontroliraju i vladajuće i opoziciju !! Kada su „vladajući “ kooperativni , poput Tadića i Vučića , onda je opozicija u vječitoj svadji i neslozi, bezopasna za vlast! Ako se vlast obezobrazi, pa donosi odluke samostalno za korist vlastite Drzave……..i uporna je u tome…..onda se sjetite sudbine Djindiića !! I još nekome pada na pamet da ruši Vučića uz pomoć iz vana ??? Pa ti iz “ vana “ zestoko podrzavaju Vučića, prešutno, ne činjenjem . Svima je jasno do kuda je Vučko dogurao…… ugasio skupštinu, pogazio Ustav, bez parlamenta, bez i formalne opozicije, On predsednik, On prvi ministar, On vrhovni komandant, On primarijus, On vrhovni sudija……..sve ON……..a iz svijeta i europe ni glasa o tome !!! Da hoće , a neće, Irinej bi mogao da učini ono što je učinio Amfilohije , jer Narod , ipak i uvjek netko treba predvoditi……………..

  • Zorane, svaka cast za kometar i na hrabrosti da o ovom problemu napisete. Amerikanci su srusili Milosevica zato sto je postao previse alav na pare. Kada su Amerikanci izvrsili prvu invaziju na Irak 1991., dobar deo islamskog sveta se okrenuo protiv njih pa su trazili mesto gde bi mogli da pokazu kako oni nisu protiv muslimana i nasli su ga u Bosni. U Bosni su izazvali rat kako bi pokazali islamskom svetu kako se oni bore za prava muslimana. U tome im je svesrdno pomagao Milosevic, naravno za pare. Amerikanci su mu placali te usluge kroz „ekonomske savete“, tj, kako da izazove hiperinflaciju i napravo piramidalne seme koje su vec bile isprobane u istocnoj Evropi nakon pada komunizma. Kada je sve zavrseno, padom Krajine i potpisivanjem Dejtonskog sporazuma Amerikanci su mu isplatili za usluge kroz „prodaju“ Telekoma. Ko se seca, nakon pada Milosevica, Italijani su pokusali da istraze detalje oko kupovine Telekoma od italijanske strane, medjutim, sve je bilo bilo brzo obustavljeno. Razloge ne treba navoditi. Iz dokumenata koje sam nasao kopajuci po internetu (uglavnom dark web-u) rat u Krajini i pad Krajine nisu bili prevashodni cilj Amerikanaca, vac je to bilo inicirano od strane hrvatske emigracije koja je bila infiltrirana u americku administraciju. Sto se tice rata na Kosmetu, do njega je doslo pre svega zbog toga sto je Amerikancima trebao neki rat u kome bi pokazali vaznost NATO-a, jer je sve vise zemalja zapadne Evrope pocelo da ukazuje na to da ta organizacija vise nema svrhe nakon pada SSSR-a. Takodje, posto su Albanci uglavnom muslimani, nastavili bi staru pricu o brizi za njih. Bobardovanje se dogodilo tacno na pedesetu godisnjicu od osnivanja NATO pakta. Usput Amerikanci su se otarasili starih zaliha naoruzanja a i njihovi piloti i vojska su imali prilike da ucestvuju u pravom ratu. Kroz rat na Kosovu oni su se izgleda pripremali za ono sto je doslo nakon 2000 (Avganistan i Irak). Milosevica su sklonili zato sto im vise nije bio potreban a izgleda i da je trazio previse za svoje „usluge“, pa je ovima bilo „jeftinije“ da ga smene. Samog Milosevica i celu garnituru oko njega njega, na osnovu obavestajnih podataka skupljenih krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih, Amerikanci su opisali kao ljude iz bivseg socijalistickog aparata, koji su bili prestravljeni padom socijalistickog bloka jer su se plasili da ce izgubiti privilegije i koji bi uradili bilo sta da zadrze te privilegije. Zbog toga su bili veoma podmitljivi. Neki od njih su ostali uz Milosevica, a neki su presli u NVO. Dobar deo i jednih i drugih je i dan danas „aktivan“. O JNA, a pogotovo njenim oficirima takodje nisu imali neko visoko misljenje. Odnos Amerikanaca prema Milosevicu je isti kao i prema bilo kom drugom diktatoru. Koriste ga dok im treba posle ga proglase zlikovcem. Tako ce verovatno biti i sa Vucicem. O svemu ovome se moze naci na internetu, doduse mora da se trazi po dark web-u. Moze da se nadje i na wikileaks-u, ali ne toliko vezanih za rat u Jugoslaviji. Ko je zainteresovan za pretragu, nek pripazi na ransomware, viruse i slicne stvar.

   • Sve tačno, uz malu dopunu:

    Slobodan Milošević nije imao viziju šta su interesi velikih na Balkanu a nije ni slušao svoje savetnike jer je radio po svom, pa je Srbiju uveo u sankcije i rat sa NATO paktom, naravno uz svesrdnu pomoć braće Rusa.
    Takozvana elita, uvek nađe izlaz i proglasi „pobedu“, a običan svet (građani mailih država) po pravilu stradaju…
    Srbija je siromašna prirodnim resursima, gde interes krupnog kapitala u suštini ništa ne gubi u ekonosmkom smislu – ako dođe do nekog novog lokalnog sukoba „divljih plemena“, tako da nije isključeno da će velike sile opet napraviti neku novu balkansku krizu. Jedini način da Srbija sačuva dugoročno mir na svojim granicama je da što više „uvuče“ kaptala sa Zapada u svoju privredu. To je jedina brana od novih sukoba sa susedima i daljeg komadanja Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime