Smene bez promene

0
1231

Dejan Tričković potvrdio je da je sastanak Gradskog odbora, kojim predsedava, održan bez njegovog prisustva. Srđan Milošević, na drugoj strani, kaže da na sastanku nije bilo ni reči o Tričkovićevoj smeni. Po kuloarima se priča da SNS nije nezadovoljan Tričkovićevim radom, već da iza čitave priče stoji ideja da predsednik odbora SNS u Vranju postane Dragan Nikolić

2015-04-05_040922
Pričali smo o drugim stvarima: Milošević

U Gradskom odboru SNS u Vranju minule srede održan je sastanak na kome se otvoreno govorilo o smeni predsednika tog odbora Dejana Tričkovića, kao i predsednika Saveta omladine SNS Slobodana Petrovića. Ova vest, žustro demantovana sa svih strana, uzburkala je političku čaršiju, ali i samo članstvo SNS u meri koja uopšte nije prihvatljiva kada je reč o klasičnoj novinarskoj izmišljotini. Turbulencije unutar gradskog odbora naprednjaka demantovali su svi učesnici priče, ali nekolike činjenice jasno govore da tamo gde ima dima uvek ima i neke vatre. Potpredsednik GrO SNS u Vranju, većnik Srđan Milošević Bulajka, potvrdio je da je rečeni sastanak vodio on lično, bez prisustva predsednika GrO Dejana Tričkovića, ali je demantovao da je bilo reči o bilo kakvim smenama.

– To nije bio sastanak GrO, nego skup na koji su pozvani svi šefovi mesnih odbora stranke. Na dnevnom redu su bila pitanja iz tekućeg rada stranke, a posebno o peticiji građana MZ Tulbe da se zabrani parkiranje u ulici pored vranjske policije. To je jedina istina. Znamo odakle dolaze drugačije priče, ali da se zna – prošli put smo za MZ pobedili sa 9:8, a sledeći put će to biti 17:0 – kaže Milošević.

PRESNE LAŽI

I narodni poslanik SNS-a Dragan Nikolić smatra da zna odakle vetar duva u čitavoj priči.

Da Vas podsetimo:  JEZIVA PROROČANSTVA SVETOGORSKIH MONAHA POČELA DA SE OSTVARUJU: Kada vidi čoveka, tačno zna kako se zove i čime se bavi!

– To su presne laži. Taj koji širi takve neistine treba da ide na psihijatrijsko lečenje. Evo, od mojih para, ja ću da platim. Svako malo potežu se te priče oko nesloge u SNS, a od toga nema ništa. Mi smo jedinstvena snaga i svi koji su rušili to jedinstvo više nisu u SNS – jasan je Nikolić.

I druga strana, predsednik lokalnog parlamenta Dejan Tričković potvrdio je da je sastanak održan, ali da on, iako predsednik odbora, o sastanku nije obavešten.

– Ali, to su unutarstranačke teme koje ne zaslužuju toliku buku – smiruje loptu Tričković.

E sad, po kuloarima se priča da SNS nije nezadovoljan Tričkovićevim radom, nego iza čitave priče stoji ideja da predsednik odbora SNS u Vranju postane Dragan Nikolić. Prvi vranjski naprednjak je, po ukidanju njegove jedine stranačke funkcije, predsednika Okružnog odbora, praktično ostao bez ikakve formalne vlasti u stranci. Sada, problem je što za njega nema drugog formacijskog mesta osim predsednika gradskog odbora. Ali, to mesto je zauzeto. Bilo kako bilo, Tričković kaže da se ne plaši smene.

– Mene mogu da smene samo moji nadređeni, predsednik IO SNS Radomir Nikolić i predsednik stranke Aleksandar Vučić. Pošteno radim svoj posao, i kao predsednik gradskog, i kao predsedavajući Okružnog odbora, i moje ime se ne dovodi u vezu ni sa kakvim kriminalnim radnjama i aferama. Dakle, ne obazirem se na čaršijske priče – kaže Tričković.

smene_1
Niko nas neće razdvojiti: Tričković i Nikolić

Predsedavajući Okružnog odbora? Ova potpuno nova informacija pali crvene lampice: Nikolić je dakle smenjen sa tog mesta koje trenutno zauzima Tričković? Ma ne, stvari su mnogo prozaičnije.

– Okružni odbori su ukinuti, a po Statutu stranke predsednik najvećeg odbora u okrugu predsedava, praktično koordinira rad pojedinih odbora. Vranjski odbor je najveći, pa sam ja tako na tom mestu – pojašnjava Tričković.

Da Vas podsetimo:  SEOS o kompaniji JADAR Lithium: „Menjaju ime- novi direktor biće iz Tuzle, kao i Zorana Mihajlović“!

Sa svoje strane, poslanik Nikolić kaže da je zadovoljan saradnjom sa Tričkovićem, i da tu „nikakvo mešetarenje ništa neće promeniti“.

– Dejana sam ja doveo, dao mu punu podršku i sa njim imam odličnu saradnju. Iako više nisam predsednik Okružnog odbora, nigde pa ni u Vranju ni jedna važna odluka se ne donosi bez mene, jer sam ja pokretačka snaga SNS ovde – jasan je Nikolić.

SEMINAR U BEOGRADU

I sad, sve bi trebalo da bude u redu. Bio je neki sastanak, jeste da nisu zvali Tričkovića, ali to ne znači da će odmah da ga smene. No, dublje grebanje po strukturi SNS jasno pokazuje da Dragan Nikolić voli punu kontrolu nad strankom, a kako vreme prolazi, ostali krupniji igrači stiču sve više samopouzdanja i traže sve više prostora za sebe. Za sada se ne može govoriti o nekakvom raskolu, ali se niko ne bi smeo kladiti da ga uskoro neće biti. Od osnivanja odbora SNS-a stalne turbulencije prate tu stanku, menjali su se predsednici odbora, pre toga poverenici, stranačke prostorije, krizni štabovi, sve dok Dragan Nikolić energičnom akcijom sve to nije presekao, i napravio prilično monolitnu priču od velikog broja različitih interesnih grupa. Glavni neprijatelj stranačkog mira stalno se očitavao u koalicionom partneru, SPS-u, kome se na dušu stavlja, možda ne bez opravdanog razloga, urušavanje SNS-a iznutra. Posle najnovijih dešavanja, grupi neprijatelja priključila se i štampa.

– Znam da znate da ovo nije istina, a ipak pišete o tome. Ja sam zahvalan na tome, jer što gore pišete o nama, rejting SNS-a je sve veći – ocenjuje Nikolić.

Lepo, ali da li je to baš tačno? Sudeći po komentarima sa društvenih mreža, u SNS-u vri kao u loncu. Tričković se sa jedne strane optužuje da pravi nekakve spiskove za zapošljavanje mimo Nikolića, a sa druge se hvalli za sve što je uradio.

Da Vas podsetimo:  Sporan otpis duga: Bečej u jednom danu ostao bez 50 miliona dinara

Po kuloarima se priča da je sve počelo još pre dve nedelje, kada je Tričković bio u Beogradu na predavanju (seminaru) koji je SNS organizovala za svoje kadrove, predsednike, zamenike i slično. Pun Sava centar slušao je Gorana Vesića, gle čuda, nekadašnjeg bliskog saradnika pokojnog premijera Đinđića. Upućeni tvrde da je odatle sve i počelo, jer je Tričković na seminar išao po moranju službene dužnosti, pa nije mislio da o tome mora da obavesti stranku. A morao je, jer se neko tamo odma nelagodno osećao – šta ima Tričko da ide po centrali a da niko o tome ništa ne zna?

Možda je ovde došla do izražaja autokratska crta Dragana Nikolića, a možda su problemi i mnogo dublji. Naime, prošle nedelje Vranje je pohodila, po jednima delegacija, a po drugima Komisija Izvršnog odbora SNS, koja je ocenjivala njihov rad.

– Vranje je, pored Kruševca, ocenjeno kao jedan od najboljih odbora u Srbiji – kaže Tričković.

Saša Stojković

vranjske.co.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime