Smene u vojsci nakon hapšenja novinara Aleksandra Radića

3
2121
general Diković/Foto: skrinšot Youtube

Kompletno rukovodstvo Tehničko-optinog centra (TOC) smenjeno je po nalogu načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića, saznaje Danas.

Diković je odluku o smeni doneo početkom godine, a ministar odbrane Aleksandar Vulin ju je potpisao u martu. Smena starešina usledila je nakon što je 27. decembra prošle godine na vojnom aerodromu u Batajnici, gde se nalazi Centar za letna ispitivanja i Sektor za vazduhoplovna sredstva TOC-a uhapšen vojni analitičar Aleksandar Radić.

– Uzrok za ovu smenu je animozitet koji načelnik Generalštaba VS već neko vreme gaji prema starešinama TOC-a, a svakako da je doprineo i incident kada sam uhapšen. Ovim kadrovskim rezom uklonjeni su svi vodeći ljudi u centru – kaže Radić za Danas.

Podsetimo, Radić je na vojni aerodrom u Batajnici, gde se nalazi Centar za letna ispitivanja i Sektor za vazduhoplovna sredstva TOC-a, došao 27. decembra na poziv prijatelja koji su piloti u Vojsci Srbije, kako bi prisustvovao letu aviona Orao.

Kako je Radić, dugogodišnji ekspert za vojna pitanja koji deset godina sarađuje sa časopisom Odbrana koji izdaje Ministarstvo odbrane, u više navrata prisustvovao sličnim događajima, nikome na vojnom aerodromu u Batajnici njegov dolazak nije bio neuobičajen, a čak mu nije tražen ni uvid u ličnu kartu prilikom ulaska na aerodrom.

Radić je neometano posmatrao nalet aviona do trenutka kada je na aerodrom u Batajnici došao Nenad Miloradović, v. d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse. Miloradović se navodno razbesneo, ali čekao je da prođe drugi let Orla tog dana i kada su Radićevi prijatelji bili u vazduhu na trećem letu tražio je od Vojne policije da ga uhapsi. Vojna policija je u skladu sa nadležnostima, Radića predala civilnoj policiji koja ga je privela. U celini kod vojne policije i MUP zadržan je osam sati.

Da Vas podsetimo:  Dejan Pejović, žrtva policijske torture: Nebojša Stefanović i Andrej Vučić su u ratu!

Nakon toga, Radić je obavešten da je istragu protiv njega preduzelo Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu, koje ga sumnjiči da je izvršio krivično delo neovlašćen pristup vojnom objektu.

V. Jeremić

cenzolovka.rs/Danas

3 KOMENTARA

 1. Беспосленима и неовлашћеним лицима није место на
  аеродрому!
  Ако Александар Радић није имао дозволу, а ту се
  нашао као нечији пријатељ, онда је поступак Ненада
  Милорадовића у складу са важећим прописима.
  Уосталом, ко је Александар Радић?
  Војни аналитичар?
  Да ли је човек уопште служио војску?
  Зашто у чланку нису дати делови његове биографије
  који потврђују његову копетентност војног аналитичара?

  Драган Славнић

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime