Smetaju im i crkvena zvona!

0
2064

zvona-na-crkvi

PRIŠTINA – Takozvana Skupština Kosova je u četvrtak usvojila Nacrt zakona o zaštiti od buke u kome se crkvena zvona navode kao izvori buke u životnoj sredini. Osim crkvenih zvona, kao izvor buke se navodi i ezan (poziv na molitvu sa džamija).

Protiv ovog zakona je bila poslanička grupa „6+“ koja okuplja bošnjačke partije na Kosmetu, kao i poslanici Srbi. Poslanik Demokratske stranke Bošnjaka Rasim Demiri je tokom rasprave rekao da ovaj zakon ugrožava pravo na izražavanje verske slobode.
– Izrada nacrta zakona o zaštiti od buke je potrebna zato što postojeći zakon nije u skladu sa Evropskim Parlamentom. Sa izradom novog zakona o zaštiti od buke bolje će se sprovoditi ovaj zakon, zato što se vrši podela odgovornosti na više institucija. Poslanici parlamentarne grupe 6+ razmotrlili su ovaj Nacrt zakona i mišljenja smo da postoje ozbiljne primedbe sa kojim se ugrožava pravo na izražavanje verske slobode – rekao je Demiri.

Citirajući tkzv. član 4.2 zakona o zaštiti od buke gde se pored drugih izvora buke spominje i „elektro akustična oprema verskih objekata“, poslanik Rasim Demiri je rekao da poslanička grupa 6+ neće podržati ovaj zakon, jer zabranom učenja ezana ovaj zakon ugrožava paravo na versku slobodu. On je predložio da se ovaj nacrt zakona vrati na ponovno razmatranje takozvanoj Vladi Republike Kosova, tako da se član 4.2 preformuliše i izbriše stavka o verskim objektima.

Za ovaj zakon je glasalo 38 poslanika dok je protiv bilo 30. Protiv su bili i neki poslanici albanske nacionalnosti koji su islamske veroispovesti. Protiv su glasali tkzv. srpski poslanici Jelena Bontić, Jasmina Živković, Biserka Kostić, Petar Miletić i Saša Milosavljević

Da Vas podsetimo:  TEČE KRVAVA DRINA

Link ka tkzv. zakonu www.assembly-kosova.org/common/docs/ligjet/04-L-238.pdf

Izvor: InfoKS

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime