Smrt lakša od života

1
1046

rfzoZastrašujućoj slici srpskog zdravstva danas, doprinele su višegodišnje pljačke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, pljačke u javnim nabavkama za potrebe zdravstvenih ustanova, masovan odlazak u inostranstvo najboljih lekara, nezakonito zapošljavanje i otpuštanje medicinskih radnika, nameštanje konkursa za izbor direktora zdravstvenih centara i domova zdravlja, nenamensko trošenje sredstava od strane kliničko-bolničkih centara, i još mnogo toga. Ali, crna strana belih mantila najbolje se vidi u bolničkim sobama. Ko je imao nesreću da tamo boravi, ostaće mu u nezaboravnoj uspomeni zdravstvene „usluge“ slične onima u najsiromašnijim zemljama takozvanog trećeg sveta

Više od petnaest godina Srbija je prema istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije neprekidno vodeća evropska zemlja po stepenu korupcije u zdravstvu. I po dugogodišnjim listama čekanja na specijalističke usluge (posebno radioterapije i kardiohirurgije), Srbija je najgora na evropskom kontinentu. Mnogim bolesnicima je zbog toga smrt lakša od života.

Zdravstvena zaštita u Srbiji besplatna je samo u režimskoj propagandi ali ne i u realnom životu. Čitav zdravstveni sistem svodi se na otimačinu od pacijenata, a medicinske usluge više liče na kažnjavanje bolesnika nego na njihovu zaštitu.

Opšte je poznata činjenica da je nakon nezapamćene pljačke zdravstvenih fondova u poslednjoj deceniji, došlo dotle da se na račun jednog osiguranika u proseku leči još dvoje nezaposlenih. Srbija nema ni propisan osnovni paket zdravstvenih usluga niti njeni građani znaju šta dobijaju za te pare. Ukupno, u zdravstveni fond svakog meseca zaposleni u Srbiji ulažu 12.3 % bruto zarade, na osnovu čega je lako zaključiti da imamo najskuplje zdravstvo u Evropi!

Ali, šta dobijamo za taj novac? Svakodnevno umiru pacijenti među kojima je visok procenat dece do 14 godina starosti, jer država neće da im plati lečenje, uprkos tome što je još 2013. godine donet Zakon kojim je odobreno da država finansira lečenje čak i u inostranstvu. I dalje su na sceni liste čekanja, potpuno devastirane bolnice, povremene i stalne nestašice strateški važnih lekova. Ali i kad ih ima, za mnoge od njih recept ne važi. Zbog svega toga, preko 60 odsto građana Srbije daje mito lekarima da bi dobilo uslugu koju već uredno plaća. Više od 70 odsto građana Srbije koji su skoro završili svoj radni vek u toku koga im je redovno uplaćivan doprinos za zdravstveno osiguranje, kad treba da idu na skener, obično plaćaju tu uslugu privatnoj klinici, da se ne bi dodatno razboleli čekajući mesecima a nekada i godinama na ovu uslugu.

Sa druge strane, više evropskih zemalja (čak i one koje nisu članice EU) uvelo je model prema kome se doprinosi za zdravstvo plaća iz budžeta države, a ne od davanja iz plata. Ovo ukidanje je dovelo do porasta neto plata, smanjeni su troškovi privredi, a to je dovelo i do povećanja penzija.

U Srbiji, država ima monopol u zdravstvu, a ne daje za uzvrat nikakve informacije gde novac građana odlazi. Režim Aleksandra Vučića prisvojio je fondove i ponaša se kao da je u pitanju njegov privatni investicioni fond sa kojim raspolaže kako hoće. A, taj novac nije mali. Naime, prema podacima Svetske banke, građani Srbije izdvajaju za zdravstveni fond 10, 6 odsto nacionalnog dohotka. Vučićeva propaganda je i ovaj podatak sakrila pa potura priču da je to izdvajanje od 7 do 8 odsto. Razlika od oko 3 odsto iznosi gotovo milijardu evra! I svake godine negde taj novac „nestaje“ u stranačkim kasama i u džepovima stranačkih poglavica i njihovih mafijaških struktura unutar institucija sistema.

Da Vas podsetimo:  KAKO JE PARADAJZ IZ ALBANIJE I GRČKE, IPAK JEFTINIJI?

Takođe, režim je namerno izigravao da se izvrši elektronsko vođenje liste osiguranika, gde bi se tačno videlo koliko ko uplaćuje, koliko troši, gde novac ide dalje…To se i dalje radi.

U odgovorima na upitnik Evropske Komisije koji je Vlada Srbije predala još 27. januara 2011. godine, ispostavilo se da je zdravstvo najkorumpiraniji sektor u državi. To se očigledno nije moglo sakriti jer je nadležna služba Evropske komisije već imala poverljive podatke o milijardama evra koje kroz zdravstvo koruptivnim putem odlazi u fondove ovdašnjih političkih preduzeća i u privatne džepove. Uprkos tome, ozbiljna istraga korupcije na nivou javnih nabavki u srpskom zdravstvu, nikada se nije temeljno obavila, niti je do današnjeg dana poznato ko je sve zloupotrebljavao sredstva u bolnicama i domovima zdravlja. Otkrivanje podataka o zloupotrebama u zdravstvenom sistemu otvorila bi sliku ozbiljno organizovane kriminalne piramide na čijem čelu stoje vodeće figure političke scene u Srbiji.

Poslednji veliki krug racionalizacije u zdravstvu, koji se odnosi na nemedicinski kadar i na stomatologe kojih ima u takozvanim primarnim zdravstvenim ustanovama, završio se tihim bojkotom u zdravstvenim ustanovama.

Takozvani Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji, odnosno sistematizaciji radnih mesta, propisan od strane Vlade Srbije za sve zdravstvene ustanove, naišao je na opšti bojkot prilikom pravljenje kadrovskih planova za prošlu godinu. Taj bojkot i dalje traje.

Spiskovi za otpuštanje u skladu sa uputstvom dobijenim od Ministarstva zdravlja masovno su uništavani širom Srbije, posebno u Vojvodini. Ispostavilo se da u medicinskim ustanovama ima znatno manje potrebnog, kvalifikovanog osoblja nego što bi ga trebalo biti. A, Vučićeva politika insistira na masovnom otpuštanju. Tokom njegovog poslednjeg sastanka sa predstavnicima MMF-a, ponovo je zahtevano da se krene u otpuštanje zaposlenih i iz zdravstvenog sektora.

One ustanove koje su bile lojalne režimu i prošle godine dostavile spisak za otpuštanje Ministarstvu zdravlja, nisu dobile ni povratnu informaciju da li je spisak u redu ili nije. Zadatak sa vrha je da se izvrši „seča“. A, da li je ona ispravna ili ne i kakve će posledice na terenu biti, to nikoga ne zanima.

Na evropskoj rang listi u prošloj godini zdravstveni sistem u Srbiji svrstan je u šest najgorih, od ukupno 35 zemalja. Prema Ustavu Srbije, lečenje je besplatno i dostupno svima. U realnom životu, zdravstvene usluge su preskupe i za mnoge nedostupne. Sve ocene iz evropskih institucija zaduženih za kontrolu zdravstva, govore da je u Srbiji najgore stanje u oblasti opsega i dometa usluga i oblasti farmaceutskih proizvoda. Naime, farmacija je u više različitih izveštaja predstavljena skoro kao mafijaška organizacija. I to je slika evropskom licemerja, jer su te institucije ćutale dok je nekadašnji četvorostruki ministar zdravlja Tomica Milosavljević, činio pogrom od srpskog zdravstva kroz razne forme „reformi“ i „racionalizacija“, a posebno u vreme njegovog zavođenja mafijaških pravila u srpskoj farmaciji.

Da Vas podsetimo:  Zarada drvne industrije ispred prirodnih plavnih šuma

Umesto da odgovara pred domaćim pravosuđem, Milosavljević je nagrađen petogodišnjim mandatom u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) jer je zadužio velike multinacionalne korporacije uvozom i primenom eksperimentalnih lekova na domaćim pacijentima kao zamorčićima.

Zdravstvo u Srbiji je grana u kojoj vlada sistemska korupcija, od zloupotreba ovlašćenja do nenamenskog trošenja sredstava, a posebna priča je običaj upućivanja pacijenata na privatnu lekarsku praksu od strane lekara u javnim ustanovama. Kada je reč o uzrocima ovakvog stanja, upućivanje pacijenata u privatnu praksu potiče od toga što je zdravstvenim radnicima sadašnjim zakonskim rešenjima omogućeno i dozvoljeno da u isto vreme rade i u javnom i u privatnom sektoru. Na delu je, dakle, primer legalnog sukoba interesa.

Masovni su primeri gde 10 odsto od svake obavljene analize ili intervencije u državnoj, ide na ruke privatnoj klinici. Poznat je skandal u pirotskoj bolnici, kada su bili uhapšeni svi ginekolozi u toj ustanovi zbog primanja mita, a doktori su osumnjičeni da su uzimali i do 1.000 evra od vlasnika privatne prakse nadoknade za slanje trudnica na takozvane dabl testove ili prekid trudnoće u tu privatnu kliniku.

Milioni građana u Srbiji danas ne mogu da ostvare svoja prava u potpunosti ili delimično. Oni bez knjižice ili overene knjižice ne mogu ostvariti svoje pravo. Čak i oni sa overenom knjižicom ne mogu dobiti sve neophodne lekove i preglede ili intervencije.

Ceo zdravstveni sistem u Srbiji održava se na novcu otetom od građana i na činjenici da još uvek svi školovani stručnjaci nisu napustili Srbiju. Lekara specijalista je sve manje. Dve trećine gradskih bolnica i zdravstvenih centara u Srbiji nema dovoljno hirurga, anesteziologa, neurologa…Nema čak ni dovoljno medicinskih sestara. A, Vučićeva vlada planira do kraja ove godine da kadrovski opustoši domove zdravlja, bolnice i kliničke centre.

Srbija je sve siromašnija, bolesti haraju i odnose godišnje blizu 30 hiljada života, a so na tu ranu je i činjenica da je više od 7.000 aktivnih lekara opšte prakse i lekara specijalista spremno da napusti i posao i državu u kojoj su rođeni i gde su stekli obrazovanje. Prema jednoj skorašnjoj internoj anketi Ministarstva zdravlja, od tog broja je njih 2.000 već zatražilo i dobilo dokumentaciju od Lekarske komore Srbije za odlazak na rad u inostranstvo! Reč je o ljudima sa dobrim obrazovanjem i solidnim iskustvom. Tako školovan kadar na Zapadu čuvaju kao svetu relikviju, nude najbolje uslove i nagrađuju posebnim premijama, obezbeđuju ga od svake egzistencijalne brige.

U Srbiji, na žalost, mnogi od njih rade u nehumanim uslovima, u polusrušenim bolnicama, sa zastarelom opremom. Za struku kojoj pripadaju, imaju mizerne plate a odnos države prema zdravstvenim radnicima je više nego uvredljiv. Dobar deo lekara i medicinskih sestara svoje nezadovoljstvo usmeravaju na pacijente. I to je krug iz koga nema izlaza. Sa druge strane, u srpsko zdravstvo je ušlo dosta poluškolovanih kadrova, mahom zapošljavanih preko vladajućih stranaka. Mnogi od njih nisu nikada ni prošli pored medicinskog fakulteta, niti bi smeli biti u struci. I svi oni su dobili nekakve vodeće pozicije u lokalnim zdravstvenim ustanovama. Ukratko, najbolji odlaze u inostranstvo ili u penziju ako imaju dovoljno godina staža. Najgori su već na sceni.

Da Vas podsetimo:  Novo radno mesto u državnom sektoru za supruga gradonačelnice Niša

Poslednjih dva godine, zbog obostranih frustracija izazvanih opštom bedom, došlo je i do talasa nasilja pacijenata nad medicinskim osobljem. U Domu zdravlja u Šapcu polovinom januara ove godine, jedan pacijent je ubio nožem medicinsku sestru koja je nakon toga preminula. Zbog svega toga, MUP Srbije izdao je naredbu da svaki zdravstveni centar i svaki dom zdravlja dobije policajca-čuvara, „dok se nasilje ne zaustavi“.

Kakvo dno je srpsko zdravstvo dotaklo, najbolje govori najnoviji primer Kliničkog centra u Kragujevcu, gde je neko došao na ideju da novcem zaplenjenim od osumnjičenih za lakše krivične prekršaje kupi aparat za takozvanu jontoforezu, utrazvučni aparat, inkubator vredan 1,7 miliona dinara i drugu potrebnu opremu.

Učestale su i javne, spektakularno organizovane pljačke građana kroz razne humanitarne aktivnosti i uz pomoć medija, u kojima ogroman profit ubiraju telefonske kompanije i dele ga kriminalnim ograncima političkih stranaka na vlasti. Tako je 24. maja ove godine preko „Blic fondacije“ i Radio-televizije Srbije organizovan takozvani „humanitarni kontakt šou program Teleton“ u kome su učestvovale poznate ličnosti iz sveta muzike, glume, sporta i politike, a sve pod nazivom „Srce za decu“ (da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za proveru sluha kod beba). Samo deo milionski teške sume otišao je u humanitarne svrhe. Ostalo je zadržano na računima raznih „Teletona“ i transferisano u privatne džepove.

Već godinama, umesto države, umesto Ministarstva zdravlja, umesto zdravstvenih fondova, u akcijama prikupljanja novca za opremanje zdravstvenih ustanova učestvuju razne „medijsko-humanitarne“ korporacije, iza kojih stoji mafijaški interes vladajućih stranaka. Odličan primer za to je bilo angažovanje RTV B92 oko akcije kupovine inkubatora za bebe. Umesto nadležnih ministara, uloga „majke Tereze“ dodeljena je direktoru ove medijske kuće, Veranu Matiću. Ovakva praksa se i dalje nastavlja. Novac se od građana „prosi“ i na ovako visokom nivou, ali i na onom najnižem, gde nesrećnici kojima je potrebno lečenje traže pomoć od koga stignu, bez medijske i političke podrške. Zato što nema države, nema socijalne politike, a nema ni para u opljačkanim zdravstvenim fondovima. Vučićev režim je u sprdnji sa građanima-osiguranicima, kojima je neophodno lečenje, kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Još 2013. godine, pod njegovom komandom, tadašnji direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje predložio je da lečenje u inostranstvu ne plaća država već „građani svojim donacijama“! U tom smislu je naručena i izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju…Teren za masovne otimačine od građana bio je otvoren. Kako tada, tako i danas, umesto da sve bude regulisano kako bi zdravlje i dostojanstvo ljudskog bića bilo zaštićeno, sezona „humanitarne otimačine“ i dalje traje. Srbija je sve bolesnija, a najbolesniji je režim koji je to dozvolio i Vođa tog režima koji je najozbiljniji pacijent na brodu koji nezadrživo tone.

***

Evropski zdravstveni potrošački indeks skenira šest glavnih oblasti zdravstvenog sistema jedne zemlje u okviru kojih ima mnogo podoblasti ili indikatora. Šest glavnih oblasti su: prava i obaveštenost pacijenata, dostupnost, pristup zdravstvenoj zaštiti i vreme čekanja na tretman, ishodi lečenja, opseg i domet usluga, prevencija, farmaceutski proizvodi…Srbija je u svakoj od tih oblasti na dnu.

Milica Grabež

1 KOMENTAR

  1. Da, toga sam žrtva i ja jedva preživeo 1966-e u Zemun bolnici nakon što su mi operacije krajnike, kada bih verovatno umro, ako na svoj rizik nebi napustio bolnicu.

    2006–02-01—01-05, S. Z. oštećen preko 500 evra Od nekoliko nemarnih ili nestručnih lekara u N. Beoradu. Kao što su nastavili da se sa mojom imovinom i novcem igraju i neki u Pravnoj službi u Beogradu su 1966-e i 2006-e nastavili da se i sa mojim zdravljem, životom igraju neki u Beoradske zdravstvene službe, od kojih su mi 06-e u startu prehlade i reumatskih tegoba… Zabranili moj predlog, način lečenja i ozdra- vljenja nakon 3—5 sati i dana u SAUNI…! Iako sam rekao da od 1965- iz JNA reumatske bolesti sam u (S) od lekar opšte prakse najpre preslušao srce, pluća i dozvolio mi da u SAUNI nekoliko sati i dana se oporavim. A Beogradski lekari su za običan narod, kaže se slabo marljivi. Valjda da bi i na meni „straom srpskom pećalbaru kao na pacovu testovali mnogo lekova i nešto učili… Nakon što sam 3 meseca nenužno gutao raznih lekova, pretrpio jakih bolova…I U Zemunskoj i Bežanijskoj bolnici bi mi nenužno operisali koleno,ili odsekli nogu?! Umesto 3 dana u 3 sata lečenja u SAUNI.! Kao što sam tako ponekad u predhodnih 30-ak godina u Švedskoj, gde su privatni lekari jeftiniji nego u „mutljivoj Srbiji. O tome postoje lekarski nalazi

    2011-12-15—2012-05-15, S. Z. oštećen preko 1.500 evra Od Beogradske zdravstvene usluge i Dr.rrr Umesto 5 sati u 5 dana, u SAUNI lečenja… ( 5 meseci ) mućenja !!!! Verovatno se tako tretira preko 60 % Umesto da su lekari istraživali i sprečavali od nazeba najjače bolove od glave vratu. Oni su to istraživali od bezbolnih mesta„stolice i guzice… Otprlike kao kad bi kroz guzicu operisali krajnike!? Verovatno da bi kao i 2006-e na meni starom srpskom„pečabaru, kao na pacovu testali mnogo lekova!? Tako u 4 meseca nenužnog: mućenja,15-ak raznih gutanih lekova, namučio sam se verovatno gore nego prosečna osoba u Hitlerovom Aušvicu. Ako se najzad ne bih lečio uz pomoć interneta. Verovatno bih kao njih X pored 10-ak Beogradskih lekara u blizini 3 doma zdravlja, 3 bolinice… Nenužno umro…kao negde u divljini…! Nenužno u 5 meseci sam omršavio na 50-kg. kada mi se skratio život za preko 5 godina!!!!! Umesto 5 sati… I nenužno sam se izložen trošku preko 1.500 evra! Verovatno da se u RS neki foteljaši obogate što više..! Ovde sam toliko… Jer je rizik da bi se neka zdrava osoba šokirala ili umrla, ako bi o tome celo pročitala!? O tome je ukratko na 4 strane nedovršeno u očekivanju 2 kopie od VMA gde su „brčkali u mom stomaku.

    O tome je pored štete oko 3.500.000 evra u tužbi P-618/16. u BG Sudu,Timočkoj 15, kod sudiji M.I. koja mi je rekla 27-04-og da će za okolo 10-ak dana poslati mi o tome neko obaveštenje, po mogućnosti na e-adresu. Mada se o tome već u startu i zatim valjda prema SRB VLADI odaje prevarantski… za mene. I tako se moje tužbe i žalbe preko 50 godina i zadnji 5 meseci odugovlače u krug vrte! A CD-ploča sa 108MB o šteti uglavnom u slikama se izgleda krije i stoji!? O tome srpske medije odbijaju od reda… kao i nedavno o VLADA !! Zbog toga nije čudno što je 1943—do daljnjeg iz niže klase, pogotvo srpskih državljana oštećeno, opljačkano, ubijeno, umrlo u oćekivanju na pomoć od tzv.”Beogradskog pašaluka i YU SRB junaka.” Eto,ko vlada Srbijom!

    O tome već odavno pokušavam objaviti memoar preko srpski pisaca i izdavačkih kuča. Ali valjda bez uspeha!? Pa bi se po nekoj pravdi i demokratiji trebalo u novine objaviti makar ovaj minimalni deo YU—SRB javašluka…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime