Smrt su izbjegli oni koji nisu bili kod kuće

0
45

Milji Zečević 26. marta 1992. pred očima su ubijeni muž i tri sina. Crninu ne skida, noge je izdaju, ali sprema se priča, da obiđe njihove grobove. Sahranjeni su na području Prnjavora, pa nije dugo bila, kaže devedesettrogodišnja majka heroj.

„Borim se pa ću ići sada gdje su moja djeca pokopana, nisam bila dugo ne mogu, pa ću tić sada goe popalit svijeće al dok još malo vrijeme bude toplije“, rekla je Milja Zečević.

Tokom marta lijem suze. Bog me ostavio da svjedočim, ko ima uši da čuje, prića Jelica, supruga stradalog Milana Zečevića.

„Moji su stradali nevini, izgubili svoje živote na pragu svome, dvorištu, ja to ne mogu nikako jer sam gledala, meni je teško i žao mi je“, rekla je Jelica Zečević.

Mnogi mještani za dlaku su izbjegli zločin. Slike Sijekovca i nakon tri decenije pamte.

„Mrtvih i više nego što je bilo u Sijekovcu, put je bio sav krvav ja sam do pola išla“, rekla je Bosiljka Bačić.

„Oni su došli pobili nedužne ljude i bukvalno izveli iz kuća ili u kućama pred očima njihove rodbine“, rekao je Stojan Šarić.

Napad se dogodio u popodnevnim časovima. Samo u jednom satu ubijeno je 9 srpskih civila. Nećemo zaboraviti nevine žrtve, poručili su zvaničnici Srpske.

„Koje nikoga nisu izazvale, koje su nenaoružane živjele u svojim kućama da bi ih vojska susjedne države na kućnom pragu pobila, uništila njih njihove porodice i živote i budužnost, pokazujemo da smo ljudi koji znaju kolika je cijena Republike Srpske“, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske.

„Ovdje na ovom mjestu je napravljen jedan masovan zločin nad civilima prvi na početku rata koji nas je zadesio“, rekao je Danijel Egić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Da Vas podsetimo:  Ispovijest koljača Alije Selimagića koja ledi krv u žilama: Ubili smo između 60 i 70 Srba, muškarce klali, žene silovali pa klali

Stradale su cijele porodice. Zapaljene kuće i seoska crkva. Tokom marta u Sijekovcu je ubijeno 46 Srba. Za zločin je, na 10 godina osuđen samo Zemir Kovačević.

„Ovo je sramotna presuda, na kraju krajeva ovo je bilo nemoguće da izvrši samo jdno lice, takođe ono što moramo da znamo jeste to da je jedin garant neponavljanja zločina Republike Srpske“, rekao je Viktor Nuždić, Cenatar za istraživanje rata rantih zločina i traženje nestalih lica.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime