Smrt Vladimira Cvijana ostaje tajna

0
196

Nakon što je Poverenik za informacije od javnog značaja 5. avgusta poništio rešenje Višeg javnog tužilaštva koje je odbilo zahtev BIRN-a iz marta ove godine da mu se dostavi dokumentacija iz predmeta u vezi sa smrću Vladimira Cvijana, Više tužilaštvo je donelo novu odluku kojom je taj zahtev ponovo odbilo.

 

Za razliku od prvog rešenja u kom je kao obrazloženje navedeno da je informacija o Cvijanovoj smrti već objavljena u medijima, u novom rešenju fokus tužilaštva je na „ugrožavanju prava na privatnost“ preminulog i članova njegove porodice.

Dan nakon što je objavljena vest da se Vladimir Cvijan utopio još 5. januara 2018, o čemu se ništa nije znalo više od tri godine, BIRN je od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu zatražio kopiju rešenja kojim je utvrđeno da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka, kao i obrazloženje takve odluke.

BIRN je, takođe, zatražio da i Tužilaštvo dostavi kopiju službene beleške koju je javni tužilac ili zamenik javnog tužioca dužan da sastavi u skladu sa Pravilnikom o upravi u javnim tužilaštvima kada, kao u konkretnom slučaju, odluči da nema mesta pokretanju krivičnog postupka.

Taj dokument smo zatražili jer bi on javnosti omogućio da sazna detalje u vezi sa okolnostima misteriozne smrti ovog bivšeg javnog funkcionera, koji je prvo bio blizak saradnik predsednika Borisa Tadića, a potom visoki funkcioner SNS-a, koji je napustio stranku nakon otvorenog sukoba sa vrhom partije i pošto je objavio da će biti protivkandidat Aleksandru Vučiću na unutarstranačkim izborima 2013. godine.

Više javno tužilaštvo je taj zahtev odbilo uz obrazloženje da organ javne vlasti ne mora da dostavi traženu dokumentaciju ukoliko se radi o informaciji koja je već objavljena i koja je dostupna javnosti na internetu.

Da Vas podsetimo:  Nacionalni stadion: Kamen temeljac bio brži od studije izvodljivosti

Tužilaštvo se, naime, pozvalo na svoje saopštenje koje je u međuvremenu objavilo, a kojim su praktično samo potvrđene informacije koje su prethodno objavljene u medijima, uz dodatnu informaciju da je Cvijanovo telo pronađeno na 1.164 km desne obale Dunava.

BIRN je na to rešenje uložio žalbu Povereniku, a on ju je početkom avgusta uvažio i naložio tužilaštvu da ponovo odluči o našem zahtevu iz marta, o čemu možete čitati ovde.

“Zaštita privatnosti”

U novom rešenju koje je BIRN-u uručeno danas, Više javno tužilaštvo ponovo odbija naš zahtev sada to obrazlažući, pre svega, mogućnošću povrede člana 17 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

„… smatramo da u konkretnom slučaju informacije tražene u predmetnom zahtevu sadrže informacije takvog karaktera (genetski, biometrijski i zdravstveni podaci, podaci svedoka, opis zatečenog stanja leša, detalji uočeni na telu tokom obdukcije, izjave članova porodice i sl.) da se ne mogu učiniti dostupnim javnosti kao bitan element pojma informacije od javnog značaja…”.

U obrazloženju tužilaštva se navodi i da bi njihova dostupnost u svojstvu informacije od javnog značaja, “ozbiljno ugrozila pravo na privatnost odnosno zaštitu ličnih podataka i to ne samo preminulog lica, već i članova njegove porodice, kao i poštovanje prema preminulom licu, njegovom dostojanstvu, stečenom ugledu i časti za života”.

Tužilaštvo se pozvalo i na član 9 tačka 1 Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja koji određuje da organ vlasti neće omogućiti pravo na pristup informacijama ukoliko bi time ugrozio život, zdravlje, sigurnost ili koje drugo važno dobro nekog lica “i to kako sekundarnu viktimizaciju, tako i spokojstvo članova porodice pokojnog, zbog čega smo stava da je zaštićeni interes pretežniji od interesa za pristup informacijama od javnog značaja“.

Na kraju rešenja, tužilaštvo se ponovo poziva na to da je javnost o slučaju „Cvijan“ već informisana.

Da Vas podsetimo:  SRBIMA OČITATI LEKCIJU“ Američki pilot otkrio da su starješine NATO namjerno gađale civile, pročitajte kako je pokušao da spasi crkve i selo

BIRN će i na ovo rešenje uložiti žalbu Povereniku.

Nepoznanice o smrti

Informaciju da je Vladimir Cvijan već tri godine mrtav, objavio je 15. marta ove godine magazin Tabloid, nakon čega se, dan kasnije, oglasilo Više javno tužilaštvo u Beogradu, navodeći da je telo, tada nepoznate muške osobe, pronađeno na 1.164 km desne obale Dunava. Telo je bilo na udaljenosti od oko sedam metara od obale.

Saopšteno je i da je nakon obdukcije i toksikološkog nalaza utvrđeno da ne postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo.

Javnost je o ovoj misterioznoj smrti mogla da se informiše i na Tviteru iz dokumenata koja je na toj društvenoj mreži objavio advokat Ivan Ninić.

Jedan od njih je i izveštaj koji je nakon upućenog zahteva, Ninić dobio iz Bezbednosno-informativne agencije koja je po objavljivanju vesti o Cvijanovoj smrti obavila informativne razgovore sa bivšim radnikom Jugoslovenskog rečnog brodarstva koji je pronašao njegovo telo, sa neimenovanim predstavnikom Advokatske komore i bivšom Cvijanovom suprugom.

Iz ovih izveštaja koji su pisani između 22. i 25. marta ove godine, saznali smo da ni bivša supruga nije znala da je Cvijan mrtav, a da je Advokatska komora o njegovoj smrti bila obaveštena u leto te 2018, ali da nisu našli za shodno da o tome obaveste kolege i javnost.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime