SNF: Na KiM korak do fizičkih obračuna

0
1665

Politička situacija na Kosovu i Metohiji izuzetno je dramatična i da preti da eskalira u fizičke obračune, posebno prema pripadnicima srpske zajednice, ocenjuje Srpski nacionalni forum.

March 17 2004

Ovako je to izgledalo 17-tog marta 2004., kada niko nije očekivao. Svinjare, zapaljena srpska kuća.

Oni pozivaju na zaustavljanje daljeg produbljivanja i „onako velikog jaza između kosovskih Albanaca i Srba, koji ne može da donese nikome dobro“.

Ogromne frustracije koje se u delu albanske populacije iskazuju kroz veliko nezadovoljstvo zbog teške socijalne situacije, masovan odlazak u zemlje zapadne Evrope u potrazi za poslom, nezadovoljstvo zbog pripreme zakona o specijalnom sudu za ratne zločine, neki albanski politički subjekti namerno usmeravaju prema Srbima.

Koristeći neke izjave srpskih predstavnika u kosovskoj vlasti, podizanje optužnice protiv petnaestoro Srba iz Đakovice, bojkot Liste Srpska u kosovskom parlamentu, oni pojačavaju u ratnim sukobima nastalu netrpeljivost i, umesto da utiču na smirivanje, doprinose daljem zaoštravanju međunacionalnih odnosa i antagonizama – navode u SNF.

Srpski nacionalni forum ističe da pojedini „radikalni albanski subjekti i uticajni pojedinci za to ponovo koriste slučaj smenjenog ministra Aleksandra Jablanovića i kritički stav koji je u vezi s tim pre par dana izrekao predsednik opštine Ranilug Gradimir Mikić“.

Sporna izjava

SNF podseća da je Mikić je u emisiji TV Puls niz Šilova, koja je u celosti bila posvećena srpsko-srpskim odnosima, rekao da u delu Jablanovićeve izjave kojom su grupe (a ne majke stradalih Đakovčana) okvalifikovane kao divljaci, ne vidi ništa sporno, ali da su ubrzo tu izjavu preneli svi relevantni albanski mediji, a Pokret Samopredeljenje je čak Listu Srpska proglasio fašističkom, rasističkom i nezakonitom tvorevinom koja „ne oseća nikakvo kajanje za genocid nad Albancima“.

– Tako se u medijima na albanskom jeziku u Prištini, kako elektronskim tako i štampanim, pokrenula opšta haranga ne samo protiv Mikića, već je izuzetno negativno okvalifikovan i vodeći srpski politički subjekti, što nanovo stvara svojevrsnu atmosferu linča i osvete. Odlučno osuđujemo stvaranje takve atmosfere prema bilo kom pojedincu, narodu, etničkoj ili religioznoj grupi, kao i zloupotrebu bilo čije lične ili kolektivne nesreće u političke svrhe i za izazivanje opasnosti po šire sukobe, navode u SNF.

Da Vas podsetimo:  Oteta crkvica u Rakitnici

Oni pozivaju na zaustavljanje daljeg produbljivanja velikog jaza između kosovskih Albanaca i Srba.

– Naš zajednički razgovor i dijalog jedini su način prevazilaženja nesporazuma. I zato SNF predlaže albanskoj intelektualnoj, kulturnoj i političkoj eliti održavanje okruglog stola na kome ćemo u direktnom razgovoru pokušati da definišemo sve moguće nesporazume koje danas imamo i koji se mogu pojaviti u budućnosti, te da zajednički predložimo rešenja i cilju dobrobiti svih nas, zaključuju u SNF.

Izvor: Vesti onlajn


Pripremile: KM Novine

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime