Snimci sastanaka narko-bosa Radulovića s vrhom policije

0
880

Tajni snimci do kojih su došli novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK svedoče o susretima Rodoljuba Radulovića, jednog od šefova narko-kartela, sa čelnim ljudima srpske policije.

Radulović je snimljen kako se od novembra 2008. do aprila 2009. godine devet puta sastao sa ljudima iz vrha Ministarstva unutrašnjih poslova – tadašnjim ministrom policije Ivicom Dačićem, njegovim savetnikom za nacionalnu bezbednost Ivicom Tončevim, Dačićevim šefom kabineta Brankom Lazarevićem i zamenikom šefa kabineta Vanjom Vukićem.

Sastanke su skrivenim kamerama snimali agenti srpske obaveštajne agencije koja je Radulovića pratila kao pripadnika narko-klana tokom operacije „Most“. Zabeleženi sastanci održani su u beogradskim restoranima, kafićima, na parkingu i u parku kod Topčiderske zvezde. Video snimci nemaju zvuk, ali pokazuju da su susreti Radulovića sa Dačićem i Tončevim bili posebno srdačni – uz poljupce i nazdravljanje.

Tužilaštvo kaže da je Radulovićev šef bio Darko Šarić, nedavno osuđen na 20 godina zatvora za šverc 5,7 tona kokaina. U istom postupku Radulović je osuđen na 12 godina i šest meseci zatvora. Nalazi se u bekstvu.

U vreme kada su se susreti odigravali, Radulović je sa Šarićem organizovao velike isporuke droge iz Južne Amerike u Evropu. Svojim brodovima „Golden“ i „Verti“ Radulović je iz Argentine prevezao 1,8 tona kokaina sakrivenog u pošiljci soje. Posebna radna grupa koju su činili pripadnici srpske policije, srpske obaveštajne službe BIA i britanske agencije SOCA više meseci pratila je grupu i planirala da zapleni drogu u Grčkoj. Zbog „curenja“ informacija iz policije, kriminalna grupa je saznala za istragu i istovarila kokain na španskom primorju.

Krijumčar koji je kasnije postao zaštićeni svedok, Draško Vuković, svedočio je da ga je krajem 2008. godine jedan od šefova klana obavestio da imaju insajdera u Ministarstvu policije koji informiše Radulovića o istragama šverca kokaina. Vukoviću nije rečeno ko je doušnik, ali mu je naređeno da promeni način na koji je do tada komunicirao sa drugim članovima kriminalne organizacije, što je policiji otežalo da dalje prati grupu. Kriminalci su umesto telefonom, počeli da komuniciraju preko interneta. Dopisivali su se skajpom i mejlom, odnosno neposlatim „draft“ porukama.

Da Vas podsetimo:  Životi nam zavise od tatinih sinova, a ne od stručnjaka!

Video snimci pokazuju da je Radulović u tom periodu imao sledeće sastanke:

29. novembra 2008. godine, susreo se sa Brankom Lazarevićem, Dačićevim šefom kabineta u restoranu „Zodiak“ oko 16 časova. Zajedno su proveli 15 minuta. Lazarević je pokazivao Raduloviću nešto na svom mobilnom telefonu. Pola sata kasnije, Radulović se sastao sa nepoznatim ćelavim muškarcem u restoranu „Tai-tai“.

6. decembra 2008. godine oko 16 časova, Radulović je snimljen kako ispred svog džipa razgovara mobilnim telefonom, a u ruci drži belu fasciklu. Pet minuta kasnije zabeleženo je da na ulici govori sa Vanjom Vukićem, zamenikom šefa kabineta ministra policije. Radulović i dalje drži belu fasciklu. Sat kasnije, video pokazuje Vukića dok sedi u nepoznatom kafiću sa dve žene, brinetom i plavušom. Radulović nije prisutan, a bela fascikla je na stolu. Vukić, dok razgovara sa ženama, gleda šta je u njoj. Grupa je zatim napustila kafić. Plava devojka ponela je fasciklu sa sobom.

Dve nedelje kasnije, 21. decembra 2008. godine, Radulović džipom ulazi u državnu rezidenciju u Užičkoj ulici u Beogradu oko 22 časa. Rezidenciju je tada koristio Dačić, ministar policije. Kasnije iste noći, u 22:30 časova, Radulović se sreće sa Dačićevim šefom kabineta Lazarevićem na tamnom mestu – parku kod Topčiderske zvezde u beogradskom naselju Senjak. Novinari KRIK-a saznali su da je Radulović tom prilikom Lazareviću poklonio mobilni telefon „Blackberry“ predviđen za bezbednu komunikaciju, a koji je kupio Šarić.

31. januara 2009. godine, agenti su uspeli da snime sastanak Radulovića i premijera Dačića u ribljem restoranu „Gušti mora“, oko 13:30 časova. Deo restorana u kom su sedeli bio je zatvoren za posetioce. Video prikazuje kako ručaju u prijateljskoj atmosferi – nazdravljaju, pričaju, puše tompuse. Dačić je napustio restoran oko 14 sati držeći kesu u ruci, dok je Radulović ostao unutra.

Da Vas podsetimo:  Ni brat ni kumovi, na dokumentu je Vučićev potpis!

Poslednji video snimljen je 7. aprila 2009. godine, istog meseca kada je 1,8 tona kokaina poslato Radulovićevim brodovima za Evropu. Tog dana dogodila su se tri sastanka u hotelu „Hajat“ u Beogradu. Prvi susret oko 16 časova bio je sa Lazarevićem. Lazarević i Radulović prešli su zatim za drugi sto gde su sedele još dve osobe. Novinari KRIK-a prepoznali su da je reč o Radulovićevom sinu Đorđu i italijanskom konsultantu za energetski biznis Andrei Bartolaciju. Lazarević je ubrzo otišao, a ostala trojica razgovarala su još 15 minuta. Onda su prešli na drugo mesto u istom hotelu gde im se pridružio Tončev, Dačićev savetnik za nacionalnu bezbednost. O ovom sastanku Tončeva sa Radulovićem međunarodna novinarska mreža OCCRP je pisala sredinom 2013. Tončev je tada rekao novinarima da je to bio kratak poslovni sastanak i da je jedva poznavao Radulovića. Video, međutim, pokazuje blizak odnos njih dvojice. Radulović mu šapuće na uvo, tapše ga po grudima i ljube se u obraz.

Lazarević je jedini sa snimaka optužen za odavanje poverljivih informacija švercerima. Suđenje uskoro treba da počne. U svojoj odbrani u istrazi Lazarević je rekao da Raduloviću nije dao osetljive podatke, već da mu je dostavio opšte informacije iz policijske „JIS“ baze koja sadrži krivičnu istoriju, saobraćajne prekršaje i slično. Lazarević je izjavio i da ga je šef Dačić upoznao sa Radulovićem. On je odbio da komentariše slučaj za KRIK.

Dačić, Tončev i Vukić nisu optuženi i nema indikacija da su pod istragom. O svojim susretima sa Radulovićem do sad nisu pozvani ni da daju iskaz.

Vanja Vukić je novinarima KRIK-a prvo rekao da se nije susreo s Radulovićem, već da je slučajno prošao pored njega na ulici.

„On prolazi pored mene, a ja u tom trenutku i ne znam ko je. Tako se potrefilo“, kaže Vukić.

Da Vas podsetimo:  Prvi intervju nakon ostavke u SRS!

Kada mu je novinar KRIK-a pokazao fotografiju iz snimka, na kojoj se jasno vidi da njih dvojica pričaju, Vukić je rekao da ga je Radulović slučajno zaustavio na ulici da ga pita nešto, ali se ne seća šta. Rekao je i da nije uzeo fasciklu od njega i da ona koju je Radulović držao nije ista kao ona koja se pojavljuje u kafiću.

Rekao je i da zna za postojanje ovog zapisa, kojim je Demokratska stranka više puta pokušala da ga uceni.

Ivica Tončev, savetnik Dačića, rekao je novinarima KRIK-a da nikada nije odavao Raduloviću državne tajne, a susret s njim opisao je kao poslovni sastanak. Tončev je, kao što smo ranije pisali, imao sastanke i sa drugim članovima kriminalnih bandi.

Pisali smo i da je Dačićeva Socijalistička partija Srbije iznajmila prostor u svom sedištu Šariću u kom je on osnovao noćni klub „Vanila“.

Dačić nije želeo da govori za KRIK.

Pitanje odnosa Dačića sa narko-kartelom postavljeno je još 2013. godine. Dačić i članovi njegovog kabineta bili su u sukobu sa kriminalističkom policijom, nakon čega je nekoliko izveštaja policije procurilo u javnost. U izveštajima je pisalo da je Dačić bio u komunikaciji sa Radulovićem. On je tada održao konferenciju za štampu i rekao da, iako je bio na čelu policije, nije znao da je Radulović, kog je opisao kao prijatelja, učestvovao u švercu kokaina.

Dačić je preživeo politički skandal. Kada su Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka pobedili na izborima 2014, Vučić je formirao vladu sa Dačićem, iako mu nije bio potreban koalicioni partner. Dačić je imenovan za ministra inostranih poslova, a Tončeva je postavio za svog savetnika. Postao je i predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Lazarević je optužen, ali i dalje radi u ambasadi Srbije u Atini.

Stevan Dojčinović

www.krik.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime