SNS internet „čistači“

0
1481

Nezavisno udruženje novinara Srbije i „Šer fondacija“ upozorili: „Tokom jučerašnjeg dana, na osnovu lažnih prijava o zloupotrebi autorskih prava, sa Jutjuba i drugih sajtova skinuti su brojni video-klipovi na kojima je snimak predsednika SNS-a Aleksandra Vučića, koji kod Feketića nosi dete kroz oluju, kao i brojni sadržaji i komentari koji na različite načine, uglavnom ironično ili kroz parodiju, govore o ovom događaju.

Onaj osecaj kad Vucic skine klip
U decembru prošle godine izvršeni su hakerski napadi na pojedine sajtove koji su objavili vest o privilegijama kćerke visoke funkcionerke SNS-a Jorgovanke Tabaković, a da su pre toga neki portali povukli ovu vest zbog „političkog pritiska odozgo”.

VICEPREMIJER Aleksandar Vučić odbacio je putem Tvitera bilo kakvu vezu sa cenzurom videa koji se juče pojavio na društvenim mrežama o akciji spasavanja zavejanih kod Feketića.

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i SHARE fondacija osudili su pokušaj cenzure i ograničavanje slobode razmene sadržaja na internetu.

tamo su glasacke kutije

„Video sam da je jučerašnjem snimku spasavanja ljudi zavejanih u kolonama, na putu kod Feketića, dodata šaljiva nota, i veoma mi je drago što je taj video nasmejao Srbiju, mada smatram da nije dobro kada se, makar i u svrhu šale, deca neumesno nazivaju pogrdnim imenima. Takođe, rekli su mi da navodno ja imam veze sa nekakvom cenzurom ovog videa, što je potpuna besmislica„, tvitovao je Vučić.

Uze ono dete, rasiri krila i polete

Vicepremijer i lider naprednjaka – samo ovoliko. O „podvizima„ svojih aktivista – ni reč! A evo punog teksta saopštenja NUNS, NDNV i SHARE fondacije:

„NEZAVISNO udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i SHARE fondacija najoštrije osuđuju pokušaje cenzure i ograničavanje slobode razmene sadržaja na internetu.

Tokom jučerašnjeg dana, na osnovu lažnih prijava o zloupotrebi autorskih prava, sa Jutjuba i drugih sajtova skinuti su brojni video-klipovi na kojima je snimak predsednika SNS-a Aleksandra Vučića, koji kod Feketića nosi dete kroz oluju, kao i brojni sadržaji i komentari koji na različite načine, uglavnom ironično ili kroz parodiju, govore o ovom događaju.

Da Vas podsetimo:  Mediji zbog komercijalnih interesa rado krše pravo na privatnost građana

Posebno zabrinjava činjenica da se pojedini internet-delatnici SNS-a (u prilogu) javno hvale uspešnim uklanjanjem politički nepodobnih sadržaja sa globalne mreže, iako to može predstavljati krivično delo jer se radi o nezakonitom ograničavanju slobode informisanja.

Em spasava narod em brise jutujub

Ističemo da zloupotreba i pritisak od strane stranačkih aktivista na mehanizme kojima zajednica uređuje sadržaje na društvenim mrežama mogu lako dovesti do urušavanja slobode govora, mišljenja i informisanja u digitalnom okruženju i, samim tim, ugroziti internet slobode u Srbiji. U ovom slučaju neophodno je naglasiti i da remiks kultura, bazirana na kombinovanju i editovanju postojećih materijala u stvaranju novih sadržaja predstavlja jedan od stubova internet kulture.

Podsećamo da su u decembru prošle godine izvršeni hakerski napadi na pojedine sajtove koji su objavili vest o privilegijama kćerke visoke funkcionerke SNS-a Jorgovanke Tabaković, a da su pre toga neki portali povukli ovu vest zbog „političkog pritiska odozgo”.

Pozivamo sve sudionike na političkoj i javnoj sceni da se tokom predizborne kampanje, ali i uopšte prilikom promovisanja političkih stranaka – i na internetu služe časnim sredstvima i poštuju kulturu i etičke norme koje važe u internet zajednici.

Ukazujemo na činjenicu da cenzura na internetu kao globalnoj mreži nije učinkovita, i često postiže kontraefekat, jer upravo sadržaji koji se pokušavaju ukloniti doživljavaju veliku popularnost i širok obim razmene u internet zajednici.

NUNS, NDNV i SHARE fondacija obavestiće međunarodne organizacije za medijske i slobode na internetu o ovim događajima, a razmotriće mogućnost pokretanja pravosudnih procesa protiv izvršilaca ovih dela.”

NSPM / Fakti

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime