SNS kaznio neposlušne srpske novinare bojkotom Živojina Rakočevića iz Gračanice

0
856

Skupštinska većina juče nije izglasala predstavnika novinarskih udruženja Živojina Rakočevića, člana Uprave UNS-a i novinara sa Kosova i Metohije, u Odbor Agencije za borbu protiv korupcije. Rakočević je kao zajednički kandidat dva najveća novinarska udruženja – UNS-a i NUNS-a, prošao nadležni skupštinski Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu u septembru 2016, dakle deset meseci ranije.

glas
Martinović u septembru 2016. glasao za Rakočevića na sednici Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu

Odluka poslanika većine da u međuvremenu promeni mišljenje i uzdrži se od skupštinske podrške ovom kandidatu predstavlja presedan, koji se može protumačiti i kao pokušaj disciplinovanja udruženja iz kog kandidat dolazi.

UNS je pitao šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića šta se promenilo i zašto većina juče nije glasala za Rakočevića kada je podršku većine u nadležnom odboru već imao.

„A zašto Vaše udruženje nije reagovalo na umrlicu za Predsednikom Republike, živim čovekom, i na naslovnu stranicu NIN u kojoj se Srbija poredi sa Aušvicom?“, odgovorio je u sms prepisci Martinović, koji je inače član Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i glasao je za izbor Rakočevićeva u septembru 2016.

Na komentar da je UNS jasno u medijima izneo stav da se holokaust ne sme relativizovati, ali da reagovanje UNS-a ne može imati uticaja na jučerašnje glasanje i da je Rakočević, kosovski Srbin, čestit i odvažan novinar, koji živi i radi u Gračanici u kojoj čini čuda za kulturni život tamošnjih Srba, Martinović je objasnio da nije zadovoljan UNS-ovom reakcijom.

„To  kako ste Vi reagovali, reagovao je i sam NIN. Poslanici su slobodni da glasaju za koga hoće“, bio je Martinovićev odgovor.

Na pitanje da li bi da UNS reaguje kako SNS traži kolega Rakočević bio biran, Martinović je odgovorio da je u Srbiji sve dozvoljeno.

Da Vas podsetimo:  Profesionalni novinari žrtvuju svoju bezbednost, najviše ih ugrožava vladajuća stranka

„Ma reagujte kako god hoćete. U Srbiji je sve dozvoljeno“.

Martinovića smo pitali i da li je baš on naložio poslanicima većine da ne glasaju za Rakočevića, pošto takvu informaciju imamo.

„Pa što me onda bilo šta pitate kad ’imate informaciju’?“.

Na ponovljeno pitanje da li je to tačno nismo od Martinovića dobili odgovor.

Usaglašena kandidatura UNS-a i NUNS-a, kao ovlašćenih predlagača, sa imenom Živojina Rakočevića stigla je prvi put u nadležni Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine 21. avgusta 2015. godine. Udruženja su od ovog Odbora poziv da predlože kandidata dobila početkom jula 2015.

O ovoj kandidaturi Odbor nije odlučivao mesecima. Isti poziv da predlože kandidata za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije stigao je udruženjima posle aprilskih parlamentarnih izbora 2016. godine.

Ime Živojina Rakočevića sa biografijom ponovo je dostavljeno Odboru početkom avgusta 2016. godine, a njegova kandidatura prošla je na trećoj sednici Odbora održanoj 20. septembra 2016. godine. Tada je većina od 13 članova Odbora, među kojima je bio i Martinović, glasala za Rakočevića, niko nije bio protiv, ni uzdržan, a od ukupno 16 prisutnih nije glasalo troje poslanika od kojih dvoje iz Srpske radikalne stranke.

Glasanje za članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije
Zanimljivo je da među poslanicima Narodne skupštine Srbije koji su juče glasali za izbor Rakočevića ima i troje predstavnika vladajućih SNS-a i SPS-a. Za Rakočevića su glasali Aleksandar Jugović (SNS), Aleksandar Čotrić (SNS) i Zvonimir Stević (SPS).

Predstavnik novinarskih udruženja ukupno je dobio 15 glasova, protiv je bilo troje, a jedna parlamentarka bila je uzdržana. Većina od 143 poslanika nije glasala, čime je mesto za kandidata novinarskih udruženja u Odboru Agencije za borbu protiv korupcije ostalo upražnjeno.

Da Vas podsetimo:  Ključni događaji u medijima iz perspektive Raskrikavanja

UNS će, kao ovlašćeni predlagač, ponovo kandidovati Živojina Rakočevića za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i tražiće podršku domaće i međunarodne javnosti u odbrani od ovog nedozvoljenog vida pristiska vladajuće većine.

D. Bjelica

www.uns.org.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime