SNS lekari – umesto u ordinacijama, bolesne leče po kućama uz stranačku propagandu

0
1119
Foto: printscreen ( Facebook )

U Rujniku su letos patili od hipertenzije, u Supovcu dijabetes, dok u Velepolju boluju od cerebrovaskularnih bolesti, a gospođa Nešović ima problem sa kukovima – dijagnoze su objavljene na društvenim mrežama Srpske napredne stranke zajedno sa slikama pacijenata, jer su utvrđene u sklopu stranačke akcije. Dok lekari kažu da stranke ne leče ljude i da su informacije o pacijentima poverljive, doktori u SNS-u ćute.

O tome kakvo je zdravstveno stanje ili zdravstvene navike meštana niškog sela Rujnik, piše u njihovim ambulantnim kartonima, ali ove poverljive informacije javnosti je saopštila politička partija.

Na današnjoj akciji „U susret građanima“ primećeno je da obiđeni meštani Rujnika imaju probleme sa visokim krvnim pritiskom i šećerom, nastale kao posledica nepridržavanja propisane terapije – objavili su iz SNS odbora Crveni krst.

Stranački je post na Fejsbuku, ali je procena ipak došla od lekara. SNS organizuje doktore koji su njeni članovi da učestvuju u akciji „U susret građanima“ i pregledaju pacijente u Nišu i okolini.

Da stvari u samim zdravstvenim centrima nisu tako dobro organizovane i da na pregled i dijagnozu mora da se čeka, kaže Nišlijka, majka petogodišnje devojčice. Pošto je nekoliko puta u niškom Domu zdravlja na pedijatriji čekala više sati samo za pregled, zaključila je da ovoj ustanovi “fale lekari”.

Što se tiče pedijatrije konkretno, deca nisu penzioneri, niti smo u devedesetim godinama pa da se knjižice predaju sat vremena ranije na šalteru u „bolesnom delu“, a onda da čekamo po 4 sata da stignemo na red. Ako je praksa da se knjižice predaju sat vremena ranije, onda DZ ima statistiku i uvid u to da su im lekari zaista potrebni, i dužni su da intervenišu i kod ministarstva i kod grada – priča ova majka.

Da Vas podsetimo:  Manastir Velika Remeta poseduje tekst jevanđelja iz 1580. godine

Sa druge strane, direktor Doma zdravlja doktor Milorad Jerkan i sam učestvuje u karavanu SNS lekara. Koordinator je Saveta za zdravstvo SNS u Crvenom Krstu, pa se tako pohvalio da su u periodu od 8. jula do polovine septembra u SNS akciji učestvovala 52 zdravstvena radnika koji su umesto u ordinacijama, pacijente lečili po kućama i dvorištima.

Obišli su 397 domaćinstava u okviru akcije „U susret građanima“. Cilj ove akcije bio je stići do kuće svakog sugrađana ove opštine, i dati prave savete, a novi krug obilazaka kreće već sutra, obilaskom MO Donji Komren – pišu naprednjaci sa Crvenog krsta.

Njegov odbor objavljuje zdravstveno stanje stanovnika sela Rujnik, Velepolje, Trupale ili naselja Šljaka i Medoševac.

Opštinski odbor naprednjaka u Medijani, otišao je i korak dalje, pa je izneo i ime pacijenta.

Sve akcije, kako piše na mrežama, vode poverenici opštinskih ili mesnih odbora SNS koji su prisutni i tokom pregleda. Jednom je sa lekarima išao i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, ali u Kabinetu kažu da je to u sklopu akcije pomoći koju finansira Grad Niš. Ipak, i to je objavljeno na FB strani stranke. Pacijenati se fotografišu i to se „kači“ na Fejsbuk i Tviter, a iako su dosta rečiti na društvenim mrežama, SNS lekari na novinarska pitanja ne odgovaraju. Doktor Jerkan se javio preko sekretarice koja je rekla da se pitanja pošalju mejlom, ali na njih ni posle nekoliko dana nije odgovorio.

Da Vas podsetimo:  Srpski grafiti i beskućno pravo – Kad se vojska na Kosovo vrati

Nije se javljao niti odgovarao na poruke ni predsednik Saveta za zdravstvo SNS Niš Zoran Perišić, a bez komentara je bio poverenik Zvezdan Milovanović.

Zaista ne znam. To morate sa njima da vidite. Pošaljite njima, pa ako oni smataraju da treba, odgovoriće – rekao je Milovanović.

Tako je javnost ostala uskraćena za informacije ko su pacijenti koje po kućama leče SNS lekari, kako se oni biraju, da li takođe po stranačkom ključu i koliko je etično da se uz zdravstvenu negu “prodaje” i politička propaganda.

“Ljude leče lekari, a ne političke stranke”

Mnogi lekari su i aktivni političari, a jedan od njih je i nekadašnji dekan Medicinskog fakulteta doktor Milan Višnjić, koji je bio i funkcioner Reformističke stranke. On kaže da bi partije trebalo da prepuste zdravstvo zdravstvenim radnicima.

Kada pregledate čoveka u selu, to je čisto propagnadna stvar. Danas u modernoj medicini jedan klinički pregled može da da vrlo malo informacija i podataka koji su bitni za pacijente. To je improvizacija. Mi imamo državne zdravstvene ustanove koje imaju zadatak. Dom zdravlja treba po službenoj dužnosti da pokrije svako selo, svaku društvenu zajednicu – kaže Višnjić.

Naglašava da je u vreme dok je bio dekan bilo ideja da se sa Domom zdravlja pokrene služba porodičnog lekara i da se po iskustvo išlo čak u Sloveniju.

Taj lekar zna kompletnu sliku tog domaćinstva i na taj način bi se doktor približio pacijentu. Ja ne znam zašto se stalo sa tom idejom. I to je nešto što organizuje država, jer država o tome treba da brine, a ne stranka. Ispada da stranka treba da brine i o sudstvu i o zdravstvu i o školstvu… – priča Višnjić.

Da Vas podsetimo:  Postoji li održivo rudarstvo i da li je moguće u Srbiji?

Njegov kolega sa fakulteta i iz Kliničkog centra, ali i politike – doktor Žarko Ranković, nekada dugogodišnji načelnik Infektivne klinike i lider niškog odbora SPS-a, o ovoj temi govori isključivo kao lekar i kaže da svaki pacijent ima pravo na svoju privatnost.

Iznositi ko od čega boluje mislim da nije u redu, ali sa druge strane otići i pomoći ljudima to uvek podržavam. Uvek sam bio za to ako treba da se ode kod starijih ljudi u udaljenim mestima, da se organizuju ekipe lekara, apsolutno sam za to. Da li to treba promovisati u političke svrhe, to je procena onoga ko to radi – kaže Ranković.

Ovaj lekar se seća i situacija sa Infektivne klinike kada su tamo bili pacijenti “interesantni javnosti”.

Pacijent je uvek morao da da saglasnost za intervju ili da bude slikan ili nešto slično – pojašnjava Ranković.

Akcije SNS lekara su nastavljene, pa oni i dalje obilaze pacijente po niškim naseljima i selima i na društvenim mrežama objavljuju slike pacijenata koje su posetili.

A. Stankov
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime