SNS okuplja male, SPS se okreće DS

0
1190

sasa-radulovic-foto-fonet-dacic-vucic-ilic-draskovic7

Predsednik SNS Aleksandar Vučić planira da novu vladu formira već 1. maja, a u njoj naprednjaci zasad vide i SPO, SDPS i NS.

Ove tri stranke će se sasvim sigurno naći na listi naprednjaka za parlamentarne izbore koji će biti održani zajedno sa beogradskim 16. marta. Rasim Ljajić, predsednik SDPS, kaže za “Blic” da će danas biti dogovoreni i tehnički detalji saradnje sa SNS, a plan je da nova vlast već u prvoj godini mandata sprovede reforme u šest ključnih oblasti.

Kostreš: Nećemo SNS i DS

Bojan Kostreš, potpredsednik LSV, navodi za “Blic” da je njegova partija imala nezvanične kontakte sa svim strankama koje bi im mogle biti prirodni partneri na izborima, a među njima su LDP, Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića i neke regionalne stranke.
– Sa DS svakako nećemo u koaliciju, ali i s njima imamo saradnju i kontakte.
SNS ne spada među stranke koje bi mogle biti koalicioni partneri LSV – kaže Kostreš.
Izvor iz Zajedno za Srbiju navodi da je ova stranka osim sa LSV takođe već pregovarala i sa LDP i URS.

– Odmah posle izbora treba krenuti u brze pregovore o formiranju vlade, donošenju zakona o vladi i ministarstvima- navodi Ljajić.

Dogovor o saradnji s naprednjacima očekuje i SPO. Lider te stranke Vuk Drašković navodi za naš list da bi njegova partija sa SNS trebalo da izađe na izbore i na republičkom i na nivou Beograda. On kaže da je o tome već razgovarao sa Vučićem.

Kako “Blic” saznaje, na listi SNS biće i Nova Srbija Velimira Ilića, ali će ovog puta dobiti manje mandata u Skupštini Srbije. Očekuje se da u koaliciji sa naprednjacima ostane i Pokret socijalista Aleksandra Vulina.

Naš izvor navodi da je Vučić razgovarao i s Jovanom Krkobabićem, liderom PUPS-a, ali dogovor još nije postignut.

– Postojeća koalicija sa SPS i JS za sada dobro funkcioniše, ali nije isključeno da promenimo partnere – kaže naš sagovornik iz PUPS-a.

Kako saznaje “Blic”, plan naprednjaka je da u budućoj vladi SNS dobije 60 odsto resora, a da ostatak pripadne koalicionim partnerima. Među njima bi mogao da se nađe i LDP Čedomira Jovanovića, čiji su kadrovi dobili značajne funkcije po preuzimanju vlasti u Beogradu.

Naš sagovornik navodi da je sa Jovanovićem još ranije napravljen dogovor. Ipak, u LDP to demantuju i tvrde da sa SNS i Vučićem nisu vodili razgovore ni o predizbornim ni postizbornim koalicijama.

Iako ga je praktično smenio s mesta premijera, Vučić se ne odriče ni saradnje s Ivicom Dačićem. Izvor “Blica” navodi da su se njih dvojica dogovorili da kampanja bude “korektna”, a da će posle izbora razgovarati o eventualnoj koaliciji.

Lider SNS je juče priznao da mu je Dačić nudio da preuzme funkciju premijera, ali da on na to ne pristaje bez izbora. Vučić je nakon sednice Predsedništva SNS koje je jednoglasno podržalo odluku o izborima izjavio da želi da na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima dobije deo koji mu pripada, a da je u ovom trenutku rano za priču o koalicijama.

vranje_ff

DS i SPS nova većina u Vranju

Da baš nije sve idealno u odnosima između SNS i SPS govori podatak da je SPS, u svojoj neosvojivoj tvrđavi u Vranju, gde je na vlasti od 1945 (do 1989 kao KPS)  raskinuo koaliciju sa SNS, te vladajuću većinu u Skupštini grada Vranja čine Demokratska stranka (DS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) koje su potpisale koalicioni sporazum, neposredno pred početak ranije zakazane sednice Skupštine grada.

DS se bori za razočarane

Kako saznajemo, i Demokratska stranka se bori da u kampanji dobije podršku intelektualaca i zagovornika „belih listića“ na prošlim izborima. Za sada je dogovorena koalicija sa Zelenima, a pregovara se i sa Novom strankom Zorana Živkovića.

DS se bori za razočaraneKako saznajemo, i Demokratska stranka se bori da u kampanji dobije podršku intelektualaca i zagovornika „belih listića“ na prošlim izborima.
Za sada je dogovorena koalicija sa Zelenima, a pregovara se i sa Novom strankom Zorana Živkovića.

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić rekao je za skupštinskom govornicom da će “vreme pokazati da li nova koalicija može da funkcioniše ili ne može”.

– Danas kada pravimo koaliciju sa DS imamo izuzetno pozitivne i dobre komentare. Ništa se istorijski negativno ne dešava u ovom gradu, naprotiv, dešavaju se pozitivne i konstruktivne stvari – kazao je Antić koji je i predsednik Gradskog odbora SPS-a u Vranju.

Antić je rekao da su “ljudi iz DS-a potpuno razumno, politički mudro i svesno doneli najispravniju odluku u datom momentu i da nikada zrelija odluka nije doneta ne samo od DS-a, nego i od cele skupštinske većine da bi grad nastavio da funkcioniše”.

– Kao što se od Subotice do Horgoša vrše pregrupisavanja pojedinačna ili grupna, levo ili desno, gore-dole, pa to je normalna priča i u parlamentu grada Vranja. Ako smo uradili nešto loše onda će nas građani na izborima kazniti – rekao je Antić.

U decembru je interni koalicioni sporazum sa SPS-om potpisala Liberalno demokratska partija (LDP) čija su dva odbornika napustila odborničku grupu DS-a i prišla SPS-u, tako da koalicija SPS-JS-SDPS-LDP sada ima 26 odbornika.

Nakon ulaska i 12 odbornika DS-a, vladajuća većina u Skupštini grada Vranja ima 38  od 65 odbornika.

Radulović osniva stranku i računa na bele listiće

Ministar privrede Saša Radulović rešen je da izađe na predstojeće izbore sa jakom listom, kojom će animirati takozvane bele listiće i intelektualce koji su za reforme, saznaje “Blic”.

– Radulović i njegov tim će odluku doneti za nekoliko dana. Razrađuju se sve opcije u tom pravcu i odluka će biti doneta po raspisivanju izbora. On smatra da je za Srbiju vrlo važno da sprovede reforme – kaže izvor “Blica”.

Spekuliše se da bi Saša Radulović sa ministrom kulture Ivanom Tasovcem, kao i sa svojim aktuelnim saradnicima Dušanom Pavlovićem (član Nove stranke Zorana Živkovića) i Aleksandrom Stevanovićem (član LDP) mogao da napravi svoju listu i sa njom na izbore izađe samostalno ili u koaliciji sa nekom od manjih stranaka.

Srbin.info / Blic /  Agencije
Foto: Srbin.info

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime