SNS-ov predsednik opštine Bojnik hapšen zbog kupovine glasova za DS

0
1431
Foto: pistaljka.rs

Na čelo opštine Bojnik, jedne od najsiromašnijih u Srbiji, Srpska napredna stranka postavila je poznatog „preletača“ Nebojšu Nenadovića, bivšeg člana Demokratske stranke, upamćenog po tome što je 2012. godine uhapšen pod sumnjom da je „kupovao glasove“ za DS, otkriva Pištaljka.

To nije jedina kvalifikacija „naprednog demokrate“ za mesto prvog čoveka ove siromašne opštine. Nenadović je poverenje svoje nove stranke zadobio i time što je u januaru 2016. godine osuđen jer je oštetio opštinski budžet za više od milion dinara.

Viši sud u Leskovcu Nenadovića nije osudio zbog „davanja mita prilikom glasanja“, već zbog zloupotrebe službenog položaja zbog čega je kažnjen na godinu dana uslovne kazne. Štaviše, sud nije ni odlučivao da li je Nenadović izvršio krivično delo protiv izbornih prava.

Iz Višeg javnog tužilaštva u Leskovcu Pištaljka je dobila informaciju da optužnica protiv Nenadovića „nije podignuta zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i učestvovao u davanju mita u vezi sa glasanjem, odnosno u vezi postojanja sumnje da je izvršeno krivično delo protiv izbornih prava“. Viši javni tužilac Ljiljana Zlatanović Janković je, međutim, odbila da dostavi dokumentaciju o istrazi i u pisanom odgovoru navela da je predmet „pravosnažno okončan“.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Lebanu Pištaljci su takođe odbili da dostave podatke o tome kako su istraživali sumnju u umešanost predsednika opštine u Bojniku u „kupovinu glasova“.

„Obaveštavamo vas da je pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Leskovcu vođen postupak protiv Nenadović Nebojše, tadašnjeg predsednika opštine Bojnik i Dimitrijević Nebojše, tadašnjeg direktora Centra za socijalni rad u Bojniku, da je od strane tužilaštva stavljen predlog za određivanje pritvora, da im je određen pritvor, a da je kasnije predmet ustupljen Višem javnom tužilaštvu i zaveden pod njihovim brojem gde je podignuta optužnica, međutim nismo u mogućnosti da vam damo izveštaj šta je dalje rađeno po toj optužnici“, navodi se u odgovoru koji je potpisao osnovni javni tužilac u Lebanu Stanislav Stanković.

Da Vas podsetimo:  Vesić: Od sredine decembra uvode se četiri voza od Beograda do Pančeva

Osnovno javno tužilaštvo u Leskovcu je od 2013. godine, posle druge reforme pravosuđa, ustupilo predmete iz Bojnika osnovnom javnom tužilaštvu u Lebanu.

Posle petnaestak dana provedenih u pritvoru 2012. godine, Nenadović je promenio političku partiju i učlanio se u SNS. Uprkos pravosnažnoj presudi Višeg suda, Srpska napredna stranka je na lokalnim izborima u Bojniku prošle godine imenovala Nenadovića za nosioca liste. On je u junu 2016. godine ponovo izabran za predsednika opštine Bojnik. Iz SNS-a Pištaljka do objavljivanja teksta nije dobila odgovor zbog čega u svoje redove primaju bivše i osuđene funkcionere Demokratske stranke.

U presudi protiv Nenadovića navodi se da je tokom 2011. godine i 2012. godine pribavio korist firmama iz Bojnika i Leskovca. Nenadović je odobrio da se iz budžeta plati 900.000 dinara firmi SZGR„Behaton-I“ iz Bojnika za radove na adaptaciji opštinske pekare, a da je vrednost izvedenih radova bila 512.121 dinar. Takođe, uvođenje video nadzora na objektu sportske hale u Bojniku meštani su platili 778.306 dinara firmi „Inkom servis“ iz Leskovca, a sud je utvrdio da su radovi bili vredni 34.300 dinara.

Istom presudom Višeg suda Nenadović je oslobođen optužbi da je kao predsednik opštine dodelio jednokratnu socijalnu pomoć u iznosu od po 10.000 dinara sebi i još tridesetsedmorici ljudi tokom januara 2012. godine i da je tokom marta i aprila iste godine odobrio još 43 isplate jednokratne pomoći po 3.000 dinara, što ukupno iznosi oko pola miliona dinara. Upravo zbog ovih radnji Nenadović je u oktobru 2012. godine uhapšen zbog sumnje da je opštinskim novcem podmićivao glasače da glasaju za Demokratsku stranku.

Iz tužilaštva u Lebanu Pištaljka je dobila informaciju da se protiv predsednika opštine Nenadovića vode još dva postupka, za zloupotrebu službenog položaja i za nasilničko ponašanje. Nenadović je pre dva meseca dobio oslobađajuću presudu u predmetu zloupotrebe službenog položaja. Na ovu odluku suda Više javno tužilaštvo je uložilo žalbu i trenutno se čeka odluka Višeg suda u Leskovcu. Osnovni sud u Lebanu u maju ove godine osudio je Nenadovića i još sedam lica „zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje u saizvršilaštvu“. O kakvom se nasilničkom ponašanju radi nismo uspeli da saznamo od nadležnih organa koji ovu informaciju nisu dali. Viši sud u Leskovcu u avgustu je poništio presudu i vratio predmet na početak.

Da Vas podsetimo:  Standard Beograđana kao u Poljskoj, ostatak Srbije kao Severna Afrika

Pištaljka je više puta pokušala da stupi u kontakt sa predsednikom opštine Bojnik Nebojšom Nenadovićem, ali je on ili bio na sastanku ili van zgrade, ili na opštinskoj slavi u Lebanu.

Snežana Đurišić

pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime